Sverige är en demokrati. Men så har det inte alltid varit. Det är bara hundra år sedan kvinnor för första gången fick rösta i politiska val, och andra grupper fick rösträtt senare än så.
I boken Det är vi som bestämmer! får du veta hur Sverige blev demokratiskt och hur demokratin fungerar. Vilka lagar är extra viktiga i en demokrati? Och vilka utmaningar möter demokratin i Sverige idag? Demokrati är nämligen ingen självklarhet. Den kan bli både bättre och sämre det är upp till oss som lever i den.
Lektionen baseras på den lättlästa boken Det är vi som bestämmer! – Så funkar demokrati av Moa Candil. Boken förklarar pedagogiskt och tydligt dina demokratiska rättigheter och hur du kan göra din röst hörd. Boken finns på två nivåer för att alla ska ha möjlighet att förstå det samhälle vi lever i. En som gjorts så enkel som möjligt vad det gäller språk, innehåll och form (nivå 1) och en som är lite mer avancerad (nivå 3). Lektionen går att använda oavsett vilken av böckerna eleverna läser.
I lektionen får eleverna:
- Besvara textfrågor till varje kapitel i boken, för djupare förståelse
- Diskutera frågor som rör bokens ämne efter läsning
- Analysera bokens bilder
- Samla fakta och göra en presentation om någon person som gjort mycket för demokratin
- Undersöka hur de kan vara med och påverka mer på sin skola/utbildning
Lektionen är framtagen av LL-förlaget och skriven av Jenny Edvardsson, lärare i svenska och historia.
Lektionen finns att ladda ner här
LL-förlaget är den del av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier. MTM erbjuder ett stort antal lektioner och är en resurs för dig som jobbar med elever som inte läser så bra eller som inte vill läsa alls! Du får tips, reportage och idéer om tillgängliga medier, lättläst och talböcker. Läs mer på MTM.se