Materialet kan användas på gymnasieskolan, såväl på yrkesförberedande som studieförberedande program. I den nya upplagan har fokus lagts på juridik, arbetsmarknadens nya former av anställningar såsom inom gigekonomin och hur digitalisering påverkar framtida arbetsmarknad. I den tillhörande lärarhandledningen görs tydliga kopplingar till GY 11, i till exempel samhällskunskap och idrott och hälsa.
För att skapa en förståelse för dagens arbetsmiljö ges också en bild av hur arbetsmiljön var för hundra år sedan och vad som har hänt under tiden. Och varför.
Arbetsmiljöfrågorna sätts också i ett globalt perspektiv.
OBS! Till materialet finns nu även fyra kortfilmer inkl. lärarhandledningar (se nedan) som kan användas som stöd eller fristående.
Här hittar du materialet Arbetsmiljö - så funkar det
Fyra kortfilmer om arbetsmiljö
Lyft arbetsmiljö i klassrummet genom att låta eleverna se fyra nya kortfilmer, alla tar upp arbetsmiljö på olika sätt. Mobbning, hot och våld, säkerhet och schyssta villkor är aktuella ämnen på många av våra arbetsplatser runt om i Sverige. Genom att se kortfilmerna, diskutera och undersöka vidare om vad som gäller på Sveriges arbetsplatser, får eleverna en ökad förståelse och kunskap kring olika områden som alla kan benämnas som arbetsmiljö. Till varje film finns en lärarhandledning som innehåller lektionsförslag, övningar och ytterligare case att arbeta med.
I lärarhandledningarna görs också tydliga kopplingar till GY 11.
Använd filmerna enskilt eller när ni arbetar med materialet "Arbetsmiljö - så funkar det"
1. Materialet "Schyssta villkor på arbetsplatsen" (9:31 min)
Vad får det för konsekvenser att känna otrygghet i sin anställning och på sin arbetsplatsen. Kan jag själv påverka situationen eller är det bara att gilla läget? Vi får träffa Linda och Linnéa och höra deras berättelser, de är två unga människor som båda jobbat under oschyssta villkor under flera år. I filmen får vi också möta Jamshid, som gick ihop med sina arbetskamrater och fick till förbättringar på sin arbetsplats.
Lärarhandledning till filmen "Schyssta villkor på arbetsplatsen" (pdf)
2. Materialet "Mobbning på arbetsplatsen" (5:55 min)
Varje år utsätts människor för mobbning, både i skolan och på arbetsplatser runt om i Sverige. Vad har arbetsgivaren för ansvar egentligen? När det inte finns några bevis utan ”bara är min känsla”, om det är ens chef som är den som mobbar, hur gör jag då? I tolv år kände sig Linda mobbad på sin arbetsplats, vi får höra hennes berättelse.
Lärarhandledning till filmen "Mobbning på arbetsplatsen" (pdf)
3. Materialet "Hot om våld på arbetsplatsen" (3:49 min)
Vad görs när arbetstagare utsätts för hot och våld på sin arbetsplats och går det undvika helt? Eller är det något en får räkna med i en del yrken? Kan arbetsgivaren förutse alla tänkbara situationer och stå ansvarig när man arbetar med människor i kris till exempel, som Linda som jobbade som socionom på ett socialkontor och en dag blev hotad.
Lärarhandledning till filmen "Hot om våld på arbetsplatsen" (pdf)
4. Materialet "Säkerhet på arbetsplatsen" (6:26 min)
Emilia var nära att begravas under ton av malm under sitt jobbpass i en gruva. I vår kortfilm tar hon oss tillbaka till den där dagen för några år sedan när olyckan var framme. Vem har ansvaret för att arbetsmiljön är säker och vad händer när en olycka väl är framme?
Lärarhandledning till filmen "Säkerhet på arbetsplatsen" (pdf)