De politiska partiernas framväxt i Sverige

Med tvåkammarriksdagens öppnande i januari 1867 blev det lättare för olika ledamöter och grupper att samarbeta. Även i ståndsriksdagen hade det funnits ”partier” i respektive stånd. Borgarståndet kunde exempelvis innehålla grupperingar som stod mot varandra i viktiga frågor. Men kontakterna mellan stånden var begränsade. Med tvåkammarriksdagen öppnades möjligheten för ett mer modernt partisystem.
S
Riksdagens avslutning 1866

Karl XV avslutar den sista ståndsriksdagen i Rikssalen på Stockholms slott den 22 juni 1866.

Böndernas intressen som tidigare hade försvarats av bondeståndet kom nu att dominera i andra kammaren, där Lantmannapartiet samlade nästan hälften av de i början 190 ledamöterna (230 från 1894). De övriga var mer lojala till regeringen och kallades ofta de ministeriella utifrån ”ministerium” som är ett annat ord för regering.

I första kammaren var partiställningen mer rörlig. Ledamöterna delades upp i grupper som benämndes efter geografisk tonvikt (skånska partiet) eller någon betydelsefull ledamot (Ehrenheimska partiet) efter den adlige godsägaren och bruksdisponenten Pehr von Ehrenheim. En mindre grupp som kallades Lantmannapartiets filial bestod av sympatisörer till andra kammarens majoritet. Några av dem var bönder eller godsägare, andra mer vänsterinriktade medelklassmän.

ANNONS

De skarpa meningsmotsättningar som kom att utvecklas under vad man kallar tullstridens år från 1885 och ett årtionde framåt förändrade partisystemet. Med medlemmar från båda kamrarna skapades ett protektionistiskt parti, d.v.s. att man ville skydda svenskt jordbruk och industri med avgifter på exempelvis importerat vete och råg samt järn. Det gynnade producenterna men innebar högre priser för konsumenterna. De senare företräddes av frihandelsvännerna, vänstern med liberaler och senare socialdemokrater, som angrep vad de kallade ”svälttullar”. Striden utgjorde grunden till den fortfarande gällande uppdelningen i höger och vänster i svensk politik, även om mycket annat har förändrats.

Partiernas framväxt

Innan demokratin hade slagit igenom efter det första världskriget var partier ingen självklarhet. Länge hade ”parti” setts som något negativt, något som splittrade landet. Ändå hade det funnits partier - hattar och mössor - redan under ”frihetstiden” 1720-1772, då riksdagens makt växte och kungens försvagades. Och om vi menar ”alla medvetna försök att åstadkomma en kontinuerlig politisk gruppsamverkan”, som en forskare har definierat begreppet parti, fanns det också under rösträttsstridens tid sådana. Skillnaden jämfört med senare var att partierna i början bara verkade i riksdagen. Partiorganisationer ute i samhället fanns inte. Det var inte så konstigt eftersom rösträtten länge var så begränsad. 

Men när socialdemokraterna bildade parti 1889 bedrev de tvärtom sitt arbete endast utanför riksdagen. Några ledamöter där hade de nämligen ännu inte. Också liberalerna kom snart i gång med modernt politiskt arbete och till sist de konservativa, eller ”högern” som man ofta sade, som bildade ett parti 1904, Allmänna valmansförbundet (AVF).

Ett viktigt gränsår för partierna är den manliga rösträttens införande från valet 1911. Det blev allt viktigare både med samarbete mellan likasinnade i riksdagen och utvidgat partiarbete ute i samhället.

Att de två kamrarna skilde sig åt utifrån hur de valdes och vilka grupper som dominerade på respektive håll samt att de alltmer kom att arbeta också utanför riksdagen gjorde att beskrivningen av tidens partiväsen blir komplicerad. Ett parti kunde omfatta en grupp i första kammaren, en i den andra samt slutligen en riksorganisation med ansvar för opinionsbildning, tidningar och valrörelser. 

Att de också bytte namn ibland gör det hela ännu mer svåröverskådligt. Men låt oss kasta oss in i floran av partier, grupperade efter den moderna utformning de så småningom hade fått, konservativa, liberaler och socialdemokrater.

ANNONS

Konservativa

Majoriteten i första kammaren var tullvänner och kallades ett tjugotal år det protektionistiska partiet. Minoritetspartiet benämndes oftast just så och samlade både de som lutade åt konservatismen i andra frågor än tullarna och de som delvis sympatiserade med liberalismen. Senare samlades konservativa från olika schatteringar i Första kammarens nationella parti 1912-1934 (senare Högerns riksdagsgrupp) med ledamöter från båda kamrarna och ingående i AVF.

Lantmannapartiet i andra kammaren splittrades under tullstriden i Nya lantmannapartiet (tullvänner) och Gamla lantmannapartiet (frihandlare). Båda kan emellertid ses som konservativa, trots skiljelinjerna i tullfrågan.

I andra kammaren fanns vid sidan av lantmannapartisterna en mer reformsinnad gruppering under olika namn genom åren (Nya centern, Andra kammarens frihandelsparti, De moderata reformvännernas grupp). Under namnet Nationella framstegspartiet verkade denna strömning tillsammans med ett antal lantmannapartister åren 1906-1911. 

Slutpunkten för de konservativa, eller högern, i andra kammaren under denna period blev förenandet av de alla konservativa i Lantmanna- och borgarepartiet 1912-1934. Liksom åsiktsvännerna i första kammaren ingick de från 1935 i Högerns riksdagsgrupp.

Liberaler

Redan 1868 bildades det kortvariga Nyliberala partiet i andra kammaren, ett radikalt parti med såväl bonde- som stadsrepresentanter. Utanför riksdagen stöddes man av tidningen Fäderneslandet

Flera reformsinnade grupper, lantmannapartister på vänsterkanten och liberala grupper samverkade under 1880-talet, men mest betydelsefullt för åtminstone liberalernas partinamn under 1900-talet blev Folkpartiet (partigruppen bildades 1895). Tillsammans med olika ”diskussionsklubbar” förenades man 1900 i Liberala samlingspartiet som höll samman till 1923 då folkomröstningen om alkoholförbud splittrade partiet. Som riksparti, och med mer aktivitet än konservativa AVF, bildades Frisinnade landsföreningen 1902 dit både landsbygdens och städernas folk sökte sig.

Socialdemokrater

Den förste socialdemokraten, partiledaren Hjalmar Branting, valdes in på en liberal lista 1897. Först 1903 fick han sällskap av tre partikamrater. Redan från början var riksdagsgruppen nära förbunden med Socialdemokratiska Arbetarepartiet (SAP) som alltid varit officiellt partinamn. Efter valet 1911 då allmän rösträtt för män införts (med undantag för de 15-20 procent som var satta i konkurs, levde på fattighjälp eller drabbades av andra rösträttshinder) mönstrade partiet 12 ledamöter i den första och 64 i den andra kammaren. Ledamöterna ingick i en gemensam riksdagsgrupp.

ANNONS

1917 bröt sig en radikal grupp ur partiet och bildade Sveriges Socialdemokratiska vänsterparti ,(SSV), med en separat riksdagsgrupp. Många av utbrytarna återvände senare till SAP. De andra utvecklade SSV till ett kommunistiskt parti som numera utan ”kommunist” i namnet verkar i riksdagen som Vänsterpartiet.

Andra partier

Utanför dessa partier fanns från 1918 jordbrukarorganisationer som hämtat röster från såväl högern som liberalerna. De 14 ledamöterna i andra kammaren kompletterades med 19 i första kammaren tre år senare. Då hade också andrakammargruppen vuxit till 30. De samlades 1922 i Bondeförbundet, föregångaren till dagens Centern.

De totalt fem riktningar som existerade vid demokratins genombrott kom i stort att gälla fram till 1988 då Miljöpartiet med sin maskrossymbol kompletterade partiernas blomsterrabatt - ros (SAP), nejlika (Vänstern) och fyrklöver (Centern). Liberalerna och Moderater har logotyper med L respektive M. Kristdemokraterna ersatte 2017 vitsippan med en fyrkant med bokstäverna KD medan Sverigedemokraterna har en blåsippa.

LÄS MER: Politiska partier i Sveriges riksdag

LÄS MER: Politiska ideologier

LÄS MER: Tvåkammarriksdagen - politiskt system för elitstyre

LÄS MER: Representationsreformen 1865-1866

LÄS MER: Sverige under 1800-talet

LÄS MER: Det moderna Sveriges framväxt 1809-1905

LÄS MER: Sveriges demokratisering

LÄS MER: Sveriges befolkning under 1700-talet och 1800-talet

LÄS MER: Sveriges politiska omvandling under 1800-talet

LÄS MER: Regeringsformen 1809

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Nämn några grupper som dominerade den tidiga tvåkammarriksdagen och beskriv kortfattat deras bakgrund.
     
  2. Varför bedrevs Socialdemokraternas arbete till en början endast utanför riksdagen.
     
  3. Hur påverkade införandet av allmän manlig rösträtt valet 1911 Socialdemokratiska Arbetarepartiets representation i riksdagen?

Fundera på:

  1. Varför tror du att många riksdagsledamöter betraktade tidiga politiska partier i Sverige som något negativt och splittrande?
     

 

FÖRFATTARE

Text: Torbjörn Nilsson, professor i historia, Södertörns högskola 
Texten har tidigare ingått i projektet Demokrati100 som var en statlig satsning för att öka kunskapen om tillkomsten av den allmänna och lika rösträtten för hundra år sedan. Demokratijubileet firades under åren 2018–2021.

Bakom projektet stod Kungliga biblioteket (KB) och Riksbankens Jubileumsfond (RJ). Kopplat till projektet fanns även ett nätverk av företrädare för arkiv, museer och bibliotek samt enskilda forskare som ville uppmärksamma demokratijubileet.
 

Senast uppdaterad: 5 januari 2025
Publicerad: 5 januari 2025

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Kvinna som röstar

Rösträttens begränsningar

För oss moderna svenskar kan det svenska valet tyckas självklart, enkelt och okomplicerat. Här är...

S
Kvinnliga röstare

Den allmänna rösträtten - när infördes den egentligen i Sverige?

När fick Sverige allmän rösträtt? Frågan kan framstå som enkel att besvara. Ändå anger forskare,...

S
Porträtt

Val av talman - parlamentarisk reform i tysthet

Talmannen kan sägas vara den som lyssnar mest på riksdagens debatter - och som talar minst. En...

S
Första kammaren

När riksdagens avskaffade första kammaren

Strax efter halv fyra på eftermiddagen den 16 december 1970, slog första kammarens talman Erik...

S
Flygblad

Tvåkammarriksdagen - politiskt system för elitstyre

I den tvåkammarriksdag som hade införts 1865-1866 bestämdes rösträtten och valbarheten av...

SO-rummet bok
S
Demonstration i Helsingfors 1917

Hur vanns demokratin?

Under några dramatiska veckor i november och december 1918 fattade den svenska riksdagen beslut om...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Unionsflaggan

Sverige under 1800-talet

1800-talet var århundradet då Sverige var i union med Norge (1814-1905) och då Sverige industrialiserades.

Hi

Sverige under 1900-talet

Under 1900-talets början demokratiserades Sverige samtidigt som landets ekonomi blev allt bättre. Vid mitten av 1900-...

Hi

Demokratins historia

Historia om demokratins utveckling och kampen för rösträtt. Demokrati betyder att det är folket som styr. Den moderna...

Sh

Politiska partier i Sveriges riksdag

I avsnittet ska vi titta på den moderna partipolitikens uppkomst samt sambandet mellan de politiska ideologierna och...

Relaterade taggar

Hi
Branting

Sveriges demokratisering

Vägen mot Sveriges demokratisering påbörjades under perioden 1870-1914 i samband med att ett...

Hi
Symbol

Riksdag och regering

Vart fjärde år har vi val till riksdagen, regionerna och till kommunerna, det vill säga år 2026,...

Hi
Riksdag

Riksdagens historia

Ståndsriksdagen Det hölls flera så kallade herredagar och riksmöten från 1200-talet och framåt,...

Hi
bok i ett landskap

Ideologier

En ideologi är ett sammanhängande system av idéer och värderingar som berättar varför samhället ser...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Vad händer efter ett riksdagsval?

av: Mattias Axelsson
2022-09-12

Mattias Axelsson, gymnasielärare i samhällskunskap, går igenom vad som händer efter ett riksdagsval.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Skotten i Ådalen 1931

av: Mattias Axelsson
2022-02-24

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om bakgrunden till skotten i Ådalen 1931.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hur väljs en statsminister?

av: Mattias Axelsson
2021-11-29

I veckans avsnitt går Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. samhällskunskap) igenom hur en ny statsminister väljs i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Skiftesreformerna i Sverige

av: Mattias Axelsson
2021-09-23

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om skiftesreformerna i Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet, särskilt laga skifte.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
S

Hur fungerar en misstroendeförklaring i riksdagen?

av: Mattias Axelsson
2020-10-11

I veckans avsnitt går Mattias Axelsson (gymnasielärare i samhällskunskap) igenom hur en misstroendeförklaring i den svenska riksdagen fungerar.

 

+ Lyssna