Avsnitt (25 min) i radioprogrammet Vetenskapsradion Historia om mordet på Lincoln.
Den 14 april 1865 sköts amerikanske presidenten Abraham Lincoln för att avlida dagen efteråt. Skottet ekar ännu 150 år efteråt som en av de viktigaste och mest mytomspunna händelserna i USA:s historia, och Vetenskapsradion Historias Tobias Svanelid åker till platsen för brottet, Ford’s Theatre i Washington DC för att ta reda på vad som egentligen hände och vilka konsekvenser mordet haft.
Historieprofessorn Richard Wightman Fox, författare till aktuella ”Lincoln’s Body” menar att presidenten kommit att bli en kraftfull symbol för den amerikanska drömmen, och för tanken på alla människors lika rättigheter, och att det inte minst var Lincolns groteska kroppshydda som skapat den långlivade Lincolnmyten.
Martha Hodes, historieprofessor vid New York-universitetet och författare till aktuella ”Mourning Lincoln”, visar däremot att alla inte sörjde presidentens död. I Södern hyllade man mördaren och hoppades att mordet skulle sätta stopp för planerna att frige sydstaternas slavar. Bland afroamerikanerna fruktade man samma sak, att mordet skulle krossa Lincolns drömmar om att förbjuda slaveriet.
Men bland dagens amerikaner är det inte presidentens kropp eller sorgliga slut man tänker på, när man hör namnet Lincoln – han är förvisso landets mest populära president genom tiderna, men associeras idag med bilar, bankrådgivning och vampyrjägare.