Del 1 av 2 av ett utbildningsmaterial i form av ett föredrag och guidningstur i Emigranternas hus i Göteborg som skildrar den svenska emigrationen till Amerika på 1800 och början av 1900-talet. Det är en historisk signifikant tid, just innan och kring industrialismens genombrott, då politisk oro och fattigdomen i jordbrukarsamhället fick en stor del av Europas befolkning att utvandra till Amerika. Även Sverige tömdes på befolkning. Var fjärde svensk valde att utvandra till Amerika.
Guidningsturen i Emigranternas hus berättar på ett spännande och inlevande sätt om livssituationen under 1800-talet, människornas drömmar om ett bättre liv och det stora beslutet att emigrera till Amerika. Föredraget blir en resa genom tid och rum och drar till slut även paralleller till dagens immigration till Sverige.
Guidningsturen i Emigranternas hus, som hålls av brandsjälen Roger Bodin som byggt upp museet, var väldigt populär och välbesökt av skolklasser i hela Göteborg med omnejd. Men tyvärr gjorde kommunala nedskärningar och till slut även coronapandemin att museet tvingades stänga och lägga ner hela verksamheten. Museet kunde alltså inte räddas, men guidningsturen kunde räddas genom att man lät göra en illustrerad film av den som nu presenteras på SO-rummet.