Artikel i tidningen Populär Historia där Dick Harrison berättar om köttätande och vegetarianism genom historien. Att ha råd att vräka i sig kopiösa mängder kött har länge uppfattats som ett tecken på status och ära, i synnerhet i Europa. Ytterst går dessa kostvanor tillbaka på ett välkänt biologiskt faktum: vi sitter högst på näringskedjan, och det har vi hänsynslöst utnyttjat...
Köttätande och vegetarianism genom historien
ANNONS
Liknande filmer och poddradio
Liknande artiklar
Brännvinets historia i Sverige
Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av...
Historia om några svenska matvanor
Svenska restauranger beskylldes förr för att vara stela och tråkiga. Tvånget för män att bära slips...
Chokladens historia
En aztekisk saga berättar att en helig man hämtade kakaobönor från paradiset och sådde dem i sin...
Majsens historia
De första spåren av majsodling har forskarna funnit i Mexiko, och där har de också hittat 60 000-...
Tomatens historia
Tomatens hemland är troligen Peru eller Mexiko. Kort efter Columbus ankomst till Amerika togs...
Potatisens historia
Potatisens hemland är bergstrakterna i Peru. Inkafolket åt potatis tillsammans med tomater,...
ANNONS
Ämneskategorier
Historia om mat och matvanor
Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...
Relaterade taggar
Sociala strukturer
Med sociala strukturer menas här fördelning av olika klasser eller sociala stånd i ett samhälle....
Mat och dryck
I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....
Liknande Podcasts
Våffeldagen
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.
Fastlagen och fastan
I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.
Julmatens historia
Mattias, Julia och Kristoffer avslutar säsongen 2016 med att tända en brasa och prata om julmatens historia. Hur länge har vi ätit julmat och varför äter vi det?