Brännvinets historia i Sverige

Brännvinets historia i Sverige går långt tillbaka. Det började som medicin under slutet av medeltiden men blev snart en naturlig del av både fest och vardag. Under 1700- och 1800-talen ökade brännvinsdrickandet kraftigt och nådde extrema nivåer. Brännvinets historia är därmed en berättelse om både njutning och en kamp mot alkoholmissbruk, särskilt under nykterhetsrörelsens framväxt på 1800-talet.
M
Fylla på en krog under sent 1800-tal.

Berusade hantverkare på en krog under slutet av 1800-talet.

Brännvinspluntor och nubbeglas, bålar och slevar för punsch, kannor för kaffe, te och choklad. Många vackra gamla ting kan berätta om våra njutningsmedel som har en roande och ibland skrämmande kulturhistorisk bakgrund. 

Punsch, kaffe, te och choklad är finesser som det lyxälskande 1700-talet försett oss med, medan brännvinets mörka förflutna går tillbaka ända till medeltiden.

Brännvin användes först som medicin

Redan på 1100-talet kände man till konsten att destillera drycker, men först på 1400-talet anses brännvinet ha drabbat Norden. Först som en hälsobringande medicin, som tillskrevs undergörande egenskaper.        

 

ANNONS

I en svensk handskrift Om brännvins nytta från 1400-talet, uppges brännvin vara bra mot gikt och till att smörja förkrympta senor och ådror med. Det fördrev också förgiftning och cancer, stärkte magen och hjälpte matsmältningen, var bra mot huvudvärk och stärkte hjärnan, tog kol på gnet (lusägg) i håret och fördrev löss från huvudet, fäste lösa och ihåliga tänder, var bra för ofruktsamma kvinnor. Bland annat.

När brännvinet  flödade

Innan potatisodlingen kommit igång brändes brännvinet på säd, främst korn. Även i de fattigaste hem gick en del av den säd man hade för sitt dagliga bröd istället till den dagliga drycken. 

Brännvinet flödade som värst i vårt land från 1700-talets slut till 1800-talets mitt. Först när nykterhetsrörelsen fick sitt grepp om befolkningen under 1800-talets sista del blev det någon ljusning.

Vid ett riktigt kalas skulle det finnas ett övermått av mat, öl och brännvin. Ett bröllop eller en begravning utan ett rejält fylleslagsmål ansågs som näst intill misslyckat, då hade värdfolket snålat med drickat.

Vid festerna drack man för att berusa sig, medan man till vardags kunde ta sig en sup för att värma upp sig och pigga upp livsandarna. 

Brännvinet hörde till livets nödtorft ansåg man. Det var fortfarande vid mitten av 1800-talet vanligt att bonden och hans drängar började dagen med en sup och en brödbit. Vid hårda arbeten trakterades det med extra brännvin. Vid gemensamhetsarbeten som slåtter och skörd, då mycket extra folk var tillkallade, knusslades inte på mat och brännvin. Så berättas från slåtterarbete i Västergötland att det bjöds på rikligt med mat, dricka och brännvin till varenda en av dagens fem måltider!

När potatis efter livlig propaganda från myndigheternas sida började odlas mera allmänt under 1800-talets första hälft användes den först till att göra brännvin av. Det hade det goda med sig att man kunde spara brödsäden till det den var avsedd för. Genom hembränningen kom potatisen så att säga in bakvägen i vårt kosthåll. Först gjorde man brännvin av den konstiga knölen och så småningom lärde man sig att äta den, och den blev fattigt folks viktigaste föda.

Supa brännvin med sked

Supa betyder egentligen att inta flytande föda med sked. I äldre tider var det vanligt att man förtärde brännvin med en speciell brännvinssked med runt skedblad och kort rakt skaft som avslutades med en dekorativt utformad knopp. Brännvinsskeden av silver doppade man i en gemensam skål, som hos välbeställda storbönder också var av silver. 

Från en del håll berättas att alla försåg sig ur den gemensamma skålen, från andra håll att bara kvinnorna söp sirapsbrännvin med sked medan karlarna föredrog rent brännvin som de drack ur tumlare (en slags glas) eller små bägare.

ANNONS

ANNONS

Nubbeglas, flaska och fyllehund

Det koniska spetsglaset var under gustaviansk tid det vanligaste vinglaset och tillverkades vid många svenska glasbruk. 1700-talsglasen hade ibland luftblåsa i benet, "väder i benet" som man sa, och fot med omvikt kant. Modellen användes under 1800-talet alltmer för brännvin, medan vinglasen utformades annorlunda. Det gamla spetsglaset lever kvar i våra moderna snapsglas, fast de numera är mycket mindre. De gamla brännvinsglasen rymde ofta en jungfru, närmare en deciliter!

Den klassiska svenska brännvinsflaskan har rektangulär form, vilket gjorde att den tog liten plats och lätt kunde transporteras i ett reseschatull (liten kista/ask). Denna flasktyp fick sitt genombrott i samband med den statliga brännvinspropagandan när Gustav III försökte införa kronobrännerier 1774, och tillverkades i stor mängd av svenska glasbruk vid 1700-talets slut och 1800-talets första hälft.

Flaskornas plana sidor dekorerades med gravyr, slipning eller målning. Dekoren bestod av blommor och blad, sädesax (en symbol för drycken), ägarens monogram eller - vanligast - med ett kungligt namnchiffer. En brännvinsflaska kunde ges i bröllopspresent med brudparets initialer ingraverade. Inskriptioner av olika slag var vanliga, t.ex. ett kort och kärnfullt "Får jag bjuda bror en sup".

Andra typer av brännvinsflaskor är den folkliga stråla- eller kluckaflaskan, hopknipt på mitten så att det uppstår ett festligt kluckande ljud när brännvinet passerar det trånga partiet. Den lustiga flasktypen har sitt ursprung i renässansens Venedig, via kontinentens hyttor och hitkallade glasblåsare fann den sin väg till Sverige.

Glasblåsarfantasin tog sig andra originella uttryck i flaskor som hade formen av kvinnofigurer, stövlar, grisar och med frodig skaparglädje utformade "fyllehundar".

1700-talet insveptes i söta punschångor

Punschen blev känd som dryck i vårt land genom ostindiehandeln. Redan den första skeppslasten som lossades 1733 i Göteborg innehöll arrak varefter punschdrickandet tog fart. Arraken som ger punschen dess karakteristiska smak är gjord av bl.a. palmsaft och kommer från Java eller Ceylon. Ordet punsch anses vara ett lån via engelsmännen från Indien där panch betyder fem. Fem är också ingredienserna i punsch; arrak, vatten, socker, citronsaft och någon krydda.

När man först drack punsch i vårt land och i det övriga Europa drack man den rykande het, så som vi fortfarande njuter den till ärtsoppa - och skåningarna till varm ål.

Punschångorna hänger tunga och söta över 1700-talet om man får tro samtida brev- och memoarskrivare. Viceamiral Carl Tersmedens liv (1715-1797) tycks mer eller mindre ha kretsat kring punschbålen. I den muntra reseskildringen Min son på galejan om en seglats med en ostindiefarare 1769-1771 beskriver Jacob Wallenberg hur besättningens punsch blandades i en stor kittel på däck och hettades upp genom att man lade i glödande kanonkulor. Carl von Linné ställde sig mera tveksam till drycken, han fick ett anfall av sin migrän när han tömde ett glas på sin skånska resa 1749.

ANNONS

Från rykande punschbål till iskyld butelj

Punsch och bischoif, ett slag vinbål, serverades ur de ståtliga bålskålar som i stor mängd importerades genom Ostindiska kompaniet. Den heta drycken hälldes upp med en elegant bålslev av silver med långt träskaft i små koppar av kompaniporslin eller glas som hade öra för värmens skull. Ordet vinbål som vi fortfarande använder är ett minne från den tid då man serverade drycken ur en stor "bål" eller bålskål av kompaniporslin från Kina.

Liksom andra lyxprodukter drabbades arraken av förbud under 1700-talets senare del, men det tycks inte ha inverkat så mycket på konsumtionen. Under 1800-talet blev punschen studenternas speciella dryck och lovsjöngs i sånger och studentspex.

Fortfarande dracks punschen het. Men 1845 blev ett ödesår för den heta punschbålen. Då salubjöds första gången fabrikstillverkad punsch på butelj av firman Cederlund och det blev modernt att dricka punsch ur iskyld flaska. De stora bålskålarnas och de eleganta bålslevarnas tid var förbi.

Vad hände sedan?

Njutning eller last, det beror på konsumtionens storlek. Brännvinssuperiet har tack vare ivrig motpropaganda sjunkit. Alkoholvanorna har som vi sett gått mot ett ökat vindrickande delvis på grund av den lättillgängliga förpackningen bag-in-box. Punschens popularitet dalar dock. Punsch är visserligen en dryck med historia, men drycken är enligt mångas mening alltför sötsliskig.  

LÄS MER: Historia om tobak och alkohol

LÄS MER: Tobakens historia i Sverige

LÄS MER: Historia om några svenska matvanor

LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Nämn några av de njutningsmedel som blev populära under 1700-talet.
     
  2. Hur användes brännvinet först när det introducerades i Norden?
     
  3. Ge exempel på några sjukdomar och besvär som brännvinet ansågs kunna bota enligt 1400-talets skrifter.
     
  4. Under vilken tidsperiod flödade brännvinet som mest i Sverige?
     
  5. Berätta kortfattat om vilket samband som finns i Sverige mellan potatisodling, brännvinsproduktion och våra matvanor. 

Fundera på:

  1. Hur har alkoholvanorna förändrats från 1800-talet jämfört med idag?
     

 

Litteratur:
Julius Ejdestam, Samling kring bordet, Rabén & Sjögren, 1975
Gustaf Näsström, Forna dagars Sverige, 1700-talet, Bonniers, 1962
Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk uppslagsbok, Ordalaget förlag, 1999
Nils-Arvid Bringéus, Mat och miljö - en bok om svenska kostvanor, Gleerups, 1970
Robert Eldh, Punsch, Wahlström & Widstrand, 1973
Albert Sandklef, Trettio sorter kryddat brännvin, Bokförlaget Fabel, 1965 


FÖRFATTARE

Text: Jane Fredlund, journalist, kulturhistoriker och författare
Artikeln är en omarbetad version av material från boken Så levde vi : Fest och vardag i forna dagars Sverige, av Jane Fredlund
 

Senast uppdaterad: 22 oktober 2024
Publicerad: 21 oktober 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Rökande adelsdam

Tobakens historia i Sverige

Bruket av tobak går bortåt 400 år tillbaka i tiden i vårt land. Tobaken blev snabbt populär när den...

M
Strejkmöte 1909

Strejker förr och idag

Varför är det så ovanligt med strejker i Sverige och hur fungerar en strejk? Det får du svar på i...

L
Slavskepp

Ombord på slavskeppet Sweriges Wapen

År 1795 köpte några svenska handelsmän ett holländskt slavskepp. Allt fler länder hade dragits in i...

M
Matbespisning för fattiga barn.

Fattigbarn, fosterhem och barnarbete förr

I det förindustriella samhället hade människor över huvud en positiv syn på barnarbete. Det ansågs...

SO-rummet bok
S
Pridetåg

De osynliga träder fram

Via folkrörelserna och Sveriges demokratisering steg många grupper fram ur historiens dunkel:...

SO-rummet bok
S
Demonstrationståg

Folkrörelsernas framväxt

Folkrörelserna växte fram i en tid av stora förändringar. Ståndssamhället var på väg att lösas upp...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Historia om mat och matvanor

Våra matvanor har varierat genom historien, men vi har i regel fått äta det som funnits till hands. Maten har ändå -...

Hi

Historia om tobak och alkohol

Tobaksrökningens och alkoholens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Tobak har odlats i Amerika i över 5 000...

Hi

Gustavianska tidens Sverige

Gustav III:s statskupp 1772 satte punkt för frihetstiden och inledde den gustavianska tiden (1772-1809) då Sverige...

Hi
Unionsflaggan

Sverige under 1800-talet

1800-talet var århundradet då Sverige var i union med Norge (1814-1905) och då Sverige industrialiserades.

Hi

Livet på landet och i staden 1776-1914

Vardagsliv och andra företeelser på landsbygden och i städerna under det långa 1800-talet.

Relaterade taggar

Hi
Medeltida marknad.

Mat och dryck

I tiotusentals år har människans jakt på föda både förändrat samhället och fört det framåt....

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
L

Skiftesreformerna i Sverige

av: Mattias Axelsson
2021-09-23

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om skiftesreformerna i Sverige under slutet av 1700- och början av 1800-talet, särskilt laga skifte.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Våffeldagen

av: Mattias Axelsson
2021-03-22

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. religionskunskap) om våffeldagen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Fastlagen och fastan

av: Mattias Axelsson
2021-02-15

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia) om fastlagen och fastan.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den industriella revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-03-15

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den industriella revolutionens orsaker. Vad var den industriella revolutionen och vilka orsaker låg bakom?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna