Smakstarka och nyttiga blandningar
Tomater hade odlats i Amerika långt före spanjorernas ankomst. De tomater som spanjorerna först lade märke till var gröna skivor, skurna av omogna frukter, och inblandade i många rätter. De mogna tomaterna förekom ofta tillsammans med chilipeppar i såser, smakstarka blandningar som satte smak på stuvade bönor.
Tomaterna anpassas till människan
Under 1800-talet blev tomaterna på allvar populära i Europa och USA - i sallader och olika maträtter. Stora odlingar spreds snart över världen. Genom växtförädling strävade man efter att få fram runda, röda frukter. Ursprungligen var tomaten oval och gulröd. Växtförädlarna fick också besked om att frukterna borde vara fasta men samtidigt ha ett tunt skal och tunna innerväggar. Smaken borde vara mild. Allt detta lyckades man med. Tomaterna gjorde därefter ett segertåg över världen, användbara som kanske ingen annan grönsak: att ätas som de är, som ingrediens i ett otal sallader och maträtter, som ketchup, i chilisås och så vidare.
...och till maskinerna
Sedan senare delen av 1900-talet har växtförädlarna fått nya arbetsuppgifter. Odlarna vill ha tomater som mognar samtidigt på växten, har starka skal (vilket innebär tjocka skal) och starka innerväggar. Vi har fått en frukt som inte är så saftfylld, inte så god och inte så behaglig att sätta tänderna i som föregångarna. Vad är detta för slags "förädling"?
Ja, i den här omgången har tomaterna anpassats till skördemaskinerna. I dagens största tomatodlardistrikt - de ligger i Kalifornien i USA - skördas i stort sett 100 procent av tomaterna med maskiner. När skörden plockades in för hand kunde odlarna i flera omgångar hämta mogna tomater från en växt. Maskinen kan å andra sidan bara åka en gång över fältet och förstör då samtidigt alla växter. Och för att inte tomaterna ska bli ketchup redan i maskinen måste de ha skal och innerväggar som tål hanteringen.
"Från ogräs till maskinvara" är kanske en lämplig sammanfattning av tomaternas historia.
Men i Europa, framförallt i medelhavsområdet, odlar man fortfarande tunnskaliga, smakfyllda tomater, som plockas för hand allteftersom de blir mörkröda.
LÄS MER: Historia om mat, kryddor och matvanor
LÄS MER: Svenska matvanor förr (artikelserie)
Text: Lars Hildingson, historielärare och läromedelsförfattare