Det påstås att arkitekten skulle ha sagt: ”Det kommer aldrig någon att märka”, när ingenjören som stod bakom projektet plötsligt kom på att de hade glömt grunden.
Det 55 meter höga tornet har en ”slagsida” åt söder på inte mindre än 4,58 meter. Överst i tornet hänger sju klockor av vilka en väger 3,5 ton. I de tyngsta klockorna har man aldrig vågat ringa, eftersom vibrationerna anses vara farliga.
Tornet har dock visat att det klarar av påfrestningar. Under andra världskriget fälldes tusentals bomber från allierade bombplan över staden Pisa som ligger i norra Italien. Bombsplitter slog in i tornet, men dess stabilitet påverkades inte. Tornet har också klarat av en lång rad jordbävningar.
En viktigt turistattraktion
Varje år besöker stora mängder turister Pisa. De flesta kommer dit för att se det fallfärdiga tornet. Myndigheterna tror att turisterna kommer att försvinna om man skulle räta upp tornet. Det är trots allt det lutande tornets fallfärdighet som är dess största dragningskraft.
Det finns tre räddningsförslag för det lutande tornet. Metod ett innebär att miljoner ton cement pumpas ned under tornet, så att detta får en stabil grund. Det andra förslaget går ut på att tornet får en stålkorsett. Ett jättelikt stativ av järn och stål byggs upp runt tornet. Det senaste förslaget går ut på att kraftiga ringar runt första våningen stadgas med stålvajrar. Ringarna ska fodras med plast så att de blir elastiska och ska förankras i marken med tjocka stålvajrar. Samtidigt ska det placeras 600 ton blytackor på andra sidan. Blyet ska genom sin tyngd hejda den fortsatta lutningen och hålla det sneda tornet i ett järngrepp.
Invånarna i Pisa ställer sig avvisande till alla kostsamma förslag att stadga ”den gamla damen”. De tror nämligen inte alla att tornet kommer att störta. Tornet har tack vare ytterligare stabiliseringsarbete under de senaste åren dessutom blivit fyra centimeter rakare och är i bättre skick än vad man tidigare trott att det skulle vara vid den här tidpunkten.
LÄS MER: Berömda byggnadsverk
LÄS MER: Italiens historia