Josef Stalin ändrar sig - en paranoid massmördare räddar världen från nazismen

Under sommaren och hösten 1941 ryckte den tyska armén fram i snabb takt mot Moskva. Samtidigt var den sovjetiska armén kraftigt försvagad efter Stalins tidigare utrensningar och terror, där de flesta av Röda arméns erfarna officerare hade avrättats eller fängslats. I desperation tvingades nu Stalin att ändra sig och benåda många av de högt uppsatta officerarna som fortfarande var vid liv. Nazisterna skulle stoppas till varje pris.
S
Stalin

Stalins utrensningar som även har kallats ”stora utrensningen” eller ”stora terrorn” var massiva förföljelser av vad man kallade för statsfiender under 1936-1939 i Sovjetunionen.

Desperation i Kreml

År 1941

Hösten 1941 verkade Adolf Hitlers Nazityskland omöjligt att stoppa. Den tyska krigsmakten hade redan erövrat större delen av Västeuropa och vällde nu in över den sovjetiska gränsen. Deras styrkor besegrade allt motstånd och närmade sig Moskva.

I det sovjetiska högkvarteret blev diktatorn Josef Stalin allt mer desperat. Oerhörda mängder soldater mobiliserades, allt för att stoppa den tyska framfarten. Men vem skulle leda styrkorna? ”Det finns inte många som man kan lita på”, muttrade Stalin under ett möte i september 1941. ”Vi har brist på smarta människor...”

ANNONS

ANNONS

Utrensningarna hade försvagat armén

Det var sant. Under åren som föregick världskrigets utbrott hade kommunistpartiet på Stalins uppmaning genomfört "den stora utrensningen”, även kallad ”den stora terrorn”. Då anklagades miljontals så kallade statsfiender för mer eller mindre påhittade brott, varpå de torterades, slängdes i fängelse eller avrättades. Alla möjliga och omöjliga fiender spårades upp av den sovjetiska säkerhetstjänsten, inom alla sektorer av samhället, inte minst inom militären.

Där fanns den sista möjliga resten till motstånd mot Stalins auktoritet, vilket gjorde att utrensningarna blev omfattande, särskilt bland landets officerskår. Det beräknas att i armén dödades 3 av 5 marskalkar, 13 av 15 armébefälhavare, 50 av 57 kårchefer och 154 av 186 divisionschefer.

När Tyskland så började sin invasion var bristen på erfarna militärer enorm. Inte blev det heller bättre av att Stalin genast, på ren reflex, lät arrestera, tortera och avrätta ytterligare ett stort antal av sina befälhavare efter att ha anklagat dem för att vara förrädare. Förräderi var den enda möjliga förklaringen till snabba tyska framryckningen, enligt Josef Stalins paranoida sätt att se på det världen.

Tortyr, fängelse och plötsliga benådningar

Men så, i slutet av september 1941, ändrade han sig plötsligt. Bristen på kompetenta officerare var nu så akut att han lät skicka order till det ökända Lubjankafängelset i Moskva om att släppa några av de så kallade ”statsfienderna”. En av dem, V.P. Balandin, som varit ansvarig för hela den statliga flygindustrin, hade tillbringat 40 dagar i fängelse, där han torterats om och om igen, men inte erkänt några brott.

”Han kanske inte är skyldig ändå”, funderade Josef Stalin, och benådade honom. Nästa dag dök Balandin upp på sitt tidigare kontor - med insjunkna kinder och rakat huvud - och började arbeta som om inget hade hänt. På samma sätt släpptes generalen Kirill Meretskov efter två månader i Lubjanka. Under tiden i fängelse blev han brutalt och systematiskt torterad. Han förvägrades att sova, kyldes ner tills han var nära att dö, fick naglar utdragna och slogs blodig över hela kroppen med gummikäppar. Precis när han själv trodde att han skulle avrättas kom istället ordern att återgå i tjänst.

Dagen därpå, nu klädd i uniform, fördes Meretskov till Kreml och in i Stalins tjänsterum, där han ställde sig i givakt, ännu svag efter månaderna av tortyr. 

”Goddag, kamrat Meretskov”, sa Stalin vänligt. ”Hur mår du egentligen?”

Stopp utanför Moskva

Dessa sista minuten-benådningar gav effekt. Anledningarna var säkert flera, men så sakteliga började den sovjetiska armén fungera allt bättre och den tyska invasionen bromsades. Meretskov gavs befäl över den fjärde armén, som under hans energiska ledning i månadsskiftet oktober-november hejdade den tyska Tikvinoffensiven, vilket var den första stora sovjetiska framgången under kriget. Sedan ledde Meretskov ett motanfall som bidrog till att nazisternas försök att erövra Moskva aldrig lyckades.

Därmed inte sagt att Stalins paranoia var botad. Gång på gång under resten av kriget gjordes nya utrensningar. Dessutom var skadan till stor del redan skedd. Det sovjetiska folket hade fått betala med sitt blod för sin ledares grymhet, maktlystnad och förföljelsemani.

ANNONS

ANNONS

Minnet av Stalin - paranoid tyrann eller räddare?

Det är tveksamt om Josef Stalin, eller Iosif Dzjugasjvili som han ursprungligen hette, någonsin ångrade sina handlingar eller ens insåg hur mycket han själv hade försvagat sitt lands förmåga att försvara sig. Han hade en storslagen självbild och såg sig som den som var menad att styra sitt land in i den kommunistiska framtiden - och alla fiender förtjänade att dö.

Idag är minnet av Josef Stalin omstritt i det Ryssland som vuxit fram sedan Sovjetunionen föll samman. Att han var en diktator som orsakade många miljoner människors död är svårt att förneka. Samtidigt finns det en stark opinion som säger att allt detta förbleknar vid sidan av hans bestående insats. För under hans ledning hejdades trots allt Adolf Hitlers försök att bli en slags världshärskare. Hade det inte var för Stalins stenhårda styre, som inte gav vika utan med obönhörlig energi mobiliserade sitt lands samlade resurser, hade Tyskland kanske segrat över Sovjetunionen och nazismen kunnat säkra sitt grepp över Europa. Då hade den värld vi lever i idag rimligen sett radikalt annorlunda ut.

Seger till ett högt pris

För det är ingen tvekan om att andra världskriget i allt väsentligt avgjordes just på östfronten, där den tyska krigsmakten sakta maldes sönder, till priset av fruktansvärda offer. Sammanlagt beräknas närmare 35 miljoner sovjetiska soldater ha skadats, dödats eller tillfångatagits under kriget.

När krigsröken lade sig stod den hänsynslöse Josef Stalin där som en av de stora segerherrarna. Då hade han dessutom utökat sin makt, och styrde nu även över stora delar av Östeuropa. I ytterligare åtta år, ända fram till sin död, kunde han fortsätta att sprida död och förintelse omkring sig.

LÄS MER: Stalin manipulerade historien

LÄS MER: Josef Stalin

LÄS MER: Stalins utrensningar

LÄS MER: Stalin tar hämnd - mordet på Trotskij

LÄS MER: Den stora svälten

LÄS MER: Kommunistiska brott mot mänskligheten

LÄS MER: Sovjetunionen

LÄS MER: Maktskiftet efter Stalins död

LÄS MER: Operation Barbarossa - Hitler anfaller Sovjetunionen

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför gjorde Stalin stora "utrensningar" bland folket och inom armén?
     
  2. Hur påverkade Stalins utrensningar och terror den sovjetiska armén?
     
  3. Nämn några av de straff som Stalins fiender kunde utsättas för.
     
  4. Nämn en bidragande orsak till att Röda armén lyckades hejda tyskarnas framryckning utanför Moskva.
     
  5. Hur många sovjetiska soldater beräknas ha dött, skadats eller tillfångatagits under kriget?
     

 

VILL DU VETA MER? Läs Stalin - den röda tsaren och hans hov, av Simon Sebag Montefiore (2004)


FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas
101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats
 

Senast uppdaterad: 10 februari 2025
Publicerad: 10 februari 2025

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Stureplan

Kvinnliga agenter i Stockholm under andra världskriget

Under andra världskriget var Stockholm ett internationellt centrum för agenter och spioner från de...

M
Norsk Sepal-soldat

Operation Sepals

Operation Sepals bestod av allierade baser i de svenska fjällen under andra världskriget. Soldater...

M
Norska polistrupper

Polistrupperna

Under andra världskriget fick norska och danska flyktingar militär utbildning i Sverige. Detta gick...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

ANNONS

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Relaterade taggar

Hi
Porträtt

Josef Stalin

Josef Stalin (1878-1953) tog över som Sovjetunionens ledare efter Lenins död 1924. Under Stalins...

Hi
Gråtande kvinna som gör hitlerhälsning.

Diktatur

Styrelseskicket diktatur är motsatsen till demokrati. I en diktatur styrs staten av en eller flera...

Hi
karta

Sovjetunionen

Sovjetunionen (1922-1991) var en socialistisk (i form av kommunism) statsbildning och en...

Hi
Tyska soldater

Operation Barbarossa

Operation Barbarossa var tyskarnas täcknamn för deras invasion av Sovjetunionen som påbörjades den...

Hi
Stalin

Stalins utrensningar

Stalins utrensningar som även har kallats ”stora utrensningen” eller ”stora terrorn” var massiva...

Hi
Blodiga kommunistsymboler

Kommunistiska brott mot mänskligheten

Begreppet ”kommunistiska brott mot mänskligheten” brukar beteckna en samling av liknande handlingar...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna