Många djurförsök har ersatts med andra metoder
De senaste decennierna har många djurförsök ersatts med moderna djurfria metoder. Men det saknas fortfarande djurfria metoder som fullt ut kan ersätta alla djurförsök. Avsaknaden av djurfria metoder behöver dock inte innebära att man okritiskt måste acceptera alla djurförsök. Det går att ersätta fler djurförsök i framtiden genom att politiska beslut och mer forskning. Forskning och teknikutveckling är dyrt och eftersom det behövs skräddarsydda lösningar för varje djurförsök som ska ersättas krävs rejäla forskningssatsningar.
Skillnader mellan djur och människor är ytterligare ett skäl att ersätta djurförsök
Forska Utan Djurförsök, en forskningsstiftelse som sedan 1970 stödjer forskning för att utveckla djurfria metoder, menar att det inte bara är ur djurskyddssynpunkt som det är motiverat att ersätta djurförsök, utan även ur vetenskaplig synvinkel.
Det finns en övertro på att djurförsöken ger oss all kunskap vi behöver för att få fram säkra läkemedel och få bort farliga kemikalier. Även om djurförsök har haft stor betydelse för forskningen, ska man vara medveten om att det finns skillnader mellan människor och djur som gör att resultaten inte rakt av kan överföras till människor. T.ex. har mer än 80% av alla blivande läkemedel, som fungerat i djurstudier, visat sig sakna effekt eller ha allvarliga biverkningar när de väl testas på människor. Djurförsök är dessutom mycket dyra att genomföra och väldigt tidskrävande. Att utveckla snabbare, bättre och mer ändamålsenliga metoder ger stora fördelar även för oss människor.
Mänskliga celler och ny teknik ersätter djurförsök
I många av de nya metoder som utvecklas används odlade mänskliga celler och vävnader istället för levande djur. Cellmodeller används både i forskning och för att testa kemikalier och olika produkter. Odlade celler används också i produktion av biologiska produkter som vaccin. Cellerna får man i samband med operationer eller genom ofarliga biopsier, så inga människor kommer till skada. Genom att använda modeller med mänskliga celler får man ofta mer relevanta resultat än när djur används.
I många av de djurförsöksfria metoderna används odlade mänskliga celler och vävnader istället för levande djur. Cellmodeller används både i forskning och för att testa kemikalier och olika produkter. Odlade celler används också i produktion av biologiska produkter såsom vaccin, antikroppar och insulin. Cellerna får man i samband med operationer eller genom ofarliga biopsier, så inga människor kommer till skada vid forskningen. Genom att använda modeller med mänskliga celler får man ofta mer relevanta resultat än när djur används.
Även datormodeller kan ersätta djurförsök. De används för att göra komplicerade matematiska beräkningar och simuleringar av vad som händer i våra kroppar. Dessa tekniker används både i utbildnings- och forskningssyfte, för att utveckla läkemedel och för att utvärdera risker med kemikalier. Och med nya kameratekniker och analysmetoder går det också att få fram mer information vid undersökningar av både patienter och friska människor, för att få kunskap om sjukdomar utan att gå omvägen över djurförsök. Ökade satsningar på att utveckla djurfria metoder gynnar därför både människor och djur.
LÄS MER: Djuretik
LÄS MER: Etik och moral