Hermes var påhittig och talför, urtypen för en skojare. Han ansågs vara tjuvars och vältalares vän. Han sägs ha kommit på konsten att göra upp eld och ha uppfunnit lyran. Lyran fick Hermes användning för när han gjort sig till ovän med Apollon efter att ha stulit dennes boskap. När Apollon fick lyran i gåva förlät han Hermes.
Ares - krigets gud
Ares, som var son till Zeus och Hera, var den Zeus tyckte sämst om. "Du är den jag avskyr mest av Olympens gudar", säger Zeus i diktverket Iliaden. "Du tycker om strider, krig och död."
Ares var krigets gud. Men han stod för krigets mest motbjudande sidor, förstörelsen och det hänsynslösa dödandet. I Iliaden skildras hur Ares möter Athena på slagfältet, eftersom de stöder varsin sida i trojanska kriget. Athena vinner kampen lätt.
Ares hade en kärleksaffär med Afrodite som var gift med Hefaistos. Den listige Hefaistos lät då smida ett nät som fångade dem tillsammans i sängen. Sedan visade han upp det infångade paret till de övriga gudarnas skadeglädje.
Fångad hos Hades
Demeter var jordbrukets och växtlighetens gudinna. Därför var hon högt värderad av grekerna. Enligt en myt blev Hades, underjordens härskare, förtjust i Demeters dotter Persephone, när han såg henne plocka blommor. Han tog med Persephone till underjorden och gjorde henne till sin drottning.
Demeter sökte i hela världen efter sin dotter. Hennes sorg fick allt att sluta växa och hungersnöd bredde ut sig. Till slut måste Zeus ingripa. Han sände sin budbärare Hermes till underjorden för att tala med Hades. Hades gick med på ett avtal. I fyra månader fick han ha Persephone hos sig. De övriga åtta månaderna skulle hon få vara uppe på jorden hos sin mor.
Så gavs en förklaring till växtligheten i Medelhavsområdet. Från oktober månad till juni såddes säden, växte och skördades. Under de heta sommarmånaderna, från juni, juli, augusti och september växte ingenting. Det var då Persephone befann sig hos Hades i underjorden.
Vinets och rusets gud
Dionysos var son till Zeus och Semele. Det var Semele som blev lurad av den svartsjuka Hera och dog av Zeus blixt. Hera avskydde Dionysos och lät förfölja honom så att han blev vansinnig.
Dionysos var vinets och rusets gud. Att vörda honom kunde innebära att man berusade sig och gjorde galna saker. Även gudar kunde bli berusade. Hefaistos smidde ju en gång osynliga länkar som höll fast Hera. Han släppte henne fri först sedan Dionysos med hjälp av vin gjort honom mildare till sinnes.
Dionysos kom i ett följe av berusade människor och djur. Bland dem fanns satyrer, män som var till hälften bockar eller hästar, och kvinnor som kallades menader. I vilda fester (till Dionysos ära) sprang de nattetid på de skogklädda sluttningarna och böjde trädstammar, slet djur i stycken och åt köttet rått.
Dionysos sågs som befriaren av de kvinnor som gav sig av för att delta i dessa vilda fester. Från hyllandet av Dionysos har vi fått ord som extas: att bli utom sig, entusiasm: att ha guden i sig och orgier: vilda fester.
Många gudar och hjältar
De här gudarna ansågs som de förnämsta, de olympiska gudarna. Men grekerna dyrkade också en mängd andra gudar och hjältar. Nya kom till efter hand och placerades in bland de övriga. Apollons son Asklepios blev exempelvis läkekonstens gud.
Till skillnad från de flesta andra religioner hade grekerna ingen helig skrift. Det fanns inte heller något organiserat prästerskap som kunde berätta hur man skulle leva ett gudfruktigt liv. Därför fanns det ingen klar bild av hur gudarna förhöll sig till världen. Det gjorde att det fanns gott om plats för nya gudar bland de gamla.
En nykomling på Olympen blev hjälten Herakles. Han var son till Zeus och en älskarinna. Den svartsjuka Hera sände två ormar för att döda den nyfödde. Men den lille Herakles ströp ormarna. Hera fortsatte att förfölja Herakles och gjorde honom vansinnig för en tid. Under den tiden dödade han sina tre barn. Som straff måste Herakles utföra tolv stordåd åt kungen av Mykene. Herakles lyckades med stordåden och utförde också många andra bragder. Till sist förgiftades han av misstag av sin maka. Efter döden mottogs Herakles på Olympen och blev odödlig.
LÄS MER: Grekisk mytologi och religion
LÄS MER: Grekisk religion och mytologi (artikelserie)
LÄS MER: Antikens Grekland
LÄS MER: Drömmen om Troja
LÄS MER: Trojanska kriget - en saga?
LÄS MER: Iliaden
LÄS MER: Odysseus irrfärder