Det kan vara de där jeansen som alla polarna på skolan har, fläckborttagningsmedlet som rullat i tv-reklamen eller mobiltelefonen som fick bäst i test i kvällstidningen.
Den som bestämt sig för att inte konsumera annat än det allra nödvändigaste, han/hon som ser hela konsumtionssamhället som en enda styggelse där företagens vinstmaximering sker på bekostnad av långsiktigt tänkande, etik och moral, han/hon kommer att få svårt att leva upp till sina ideal.
Vissa varor är vi tvungna att köpa trots att vi egentligen inte vill. Tänk bara på nödvändigheter som medicin, livsmedel och...
Vad vi anser oss vara tvungna att köpa varierar naturligtvis även det från person till person. Vad känner just du att du måste ha?
De flesta nationalekonomer skulle säkerligen hålla med om att privat konsumtion är bra, kanske till och med en förutsättning för ett blomstrande samhälle i stort. Privat konsumtion driver nämligen på tillväxten, som i sin tur bland annat genererar ökade skatteintäkter, som möjliggör för kommunen att äntligen bygga den där ungdomsgården.
Det finns skillnader när det gäller förutsättningarna för konsumtion. De som har pengar kan lägga ett par hundra extra för att få märkesjeansen eller ekojeansen, de med liten eller ingen plånbok kan inte göra den avvägningen.
Konsumentmakt
De varorna vi köper produceras ofta i andra länder än Sverige, ofta i låglöneländer där arbetsvillkoren ibland är mycket dåliga och där lönerna inte går att leva på.
Som konsument kan du genom dina val påverka företagen att ge anställda rimliga arbetsvillkor. Du kan välja produkter med etiska märkningar, som visar att produkterna har tillverkats under goda förhållanden. Man kan även fråga företag direkt hur deras produkter produceras.
Därtill utgör idag klimatförändringar och andra miljöproblem stora hot som delvis kan mötas genom medvetna val från konsumenternas sida och en förändrad livsstil.
Som konsumenter kan vi göra en hel del. Man kan på olika sätt minska energianvändningen och bidra till att öka efterfrågan på hållbara produkter och tjänster. Vad gäller livsmedel kan vi genom att köpa ekologiska och i övrigt miljöanpassade produkter bidra bland annat till minskad användning av besprutningsmedel och konstgödsel. Vi kan också välja mat efter säsong, äta mindre nötkött, slänga mindre mat och återvinna hushållsavfallet.
Både företag och konsumenter måste ta sitt ansvar för att säkra en hållbar utveckling, för både människor och miljö.
LÄS MER: Produktion och konsumtion av varor och tjänster
LÄS MER: Privatekonomi
LÄS MER: Konsumenträtt
PODCAST: Enkla fakta om konsumenträtt