Första försöket att bestiga berget slutade i katastrof
När Tibet öppnades för utlänningar på 1920-talet inleddes försöken att nå Everests topp och en brittisk expedition nådde 8 500 meter redan 1924. Det var två brittiska bergsklättrare som kanske kom upp på toppen. De omkom på berget.
Nio år senare hittade man en av deras ishackor strax under toppen.
Edmund Hillary och Tenzing Norgay nådde först till toppen
Den 29 maj 1953 bestegs Mount Everest för första gången. Det var den nyzeeländske alpinisten Edmund Hillary och den nepalesiske yrkesklättraren Tenzing Norgay som lyckades med bedriften att kliva upp på ”världens tak”.
Det var en stor expedition med många bärare och den bästa utrustning som fanns tillgänglig. När Hillary och Norgay klättrade upp på toppen bar de lätta syrgastuber, sherpabärarna kallade innehållet i apparaterna för ”engelsk luft”.
Hillary adlades för bedriften och Norgay blev en berömd hotellägare hemma i Nepal.
Till toppen utan syrgas
I maj 1978 utförde italienaren Reinhold Messner och hans kamrat Peter Habeler från Österrike den sensationella bragden att bestiga Mount Everest utan syrgas. Det var en fantastisk prestation. För uppe på toppen finns det endast en tredjedel så mycket syre som vid havet.
På vanlig höjd behöver en människa fem liter luft i minuten. På Mount Everest behöver man 200 liter. Luften är så torr att man förlorar sex liter vätska per dygn bara genom utandningen.
Med livet som insats
Under årens lopp har långt över 200 klättrare omkommit under försök att bestiga toppen. Många har fallit ner för branterna, men minst lika många har dött av vätskebrist eftersom de druckit för lite.
Blodet blir tjockt som sirap, det bildas proppar som sätter sig i hjärnan eller hjärtat.
När Messner och Habeler kom upp till toppen rörde de sig som sömngångare på grund av syrebristen. Messner kom först upp på toppen. Efter några minuters vila tvingades de klättra ner.
År 1996 cyklade Göran Kropp från Sverige till Himalaya och besteg där som förste svensk Mount Everest utan syrgas. Vid bestigningen av samma topp 1999 hade Kropp sällskap av sin sambo Renata Chlumska, som därmed blev första svenska kvinna på Mount Everest.
LÄS MER: Bergskedjor
LÄS MER: Nepals geografi
LÄS MER: Tibets geografi
Litteratur:
Loretta Barnard, Geologica - klimat, kontinenter, vulkaner, floder, öknar, H. F. Ullmann, 2008
Michael Allaby och Per-Olof Staberg, Jorden - väder, skogar, glaciärer, öknar, berg, floder, oceaner, vulkaner, Globe förlaget, 2006
https://www.britannica.com/place/Mount-Everest
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare