Kvinnliga agenter i Stockholm under andra världskriget

Under andra världskriget var Stockholm ett internationellt centrum för agenter och spioner från de krigförande länderna. Men även Sverige, som inte var ett krigförande land, hade agenter som spionerade för den svenska hemliga underrättelsetjänsten C-byrån. Flera av agenterna var kvinnor som riskerade sina liv och sin hälsa för Sveriges säkerhet. Tre av dessa kvinnor var Erika Wendt, Karin Lannby och Jane Horney, men många fler kvinnor var involverade i detta farliga arbete.
M
Stureplan

Stureplan, Stockholm år 1944.
 

I november 1939 startade det som kallas det finska vinterkrigetFinland anfölls av Sovjetunionen. Andra världskriget var då nära de svenska gränserna och efter Nazitysklands anfall av Norge och Danmark i april år 1940 var Sverige omringat av kriget. 

De krigförande ländernas underrättelsetjänster skickade agenter till Stockholm som spionerade på de andra ländernas agenter. Men även Sverige hade agenter som höll koll på dessa för den svenska statens räkning.

ANNONS

ANNONS

Porträtt

Kapten Helmuth ”Teddy” Ternberg vid C-byrån.

C-byrån

C-byrån var en hemlig del av svenska militära underrättelsetjänsten, och chef var major Carl Petersén. Det var inte så många som arbetade på kontoret på Sibyllegatan i Stockholm utan C-byrån hade kontakter och agenter ute i hela Sverige som rapporterade till Stockholm.

En av dem som hade sitt kontor där var kapten Helmuth ”Teddy” Ternberg. ”Teddy” låg bakom flera av rekryteringarna av kvinnliga agenter som arbetade för C-byrån. Kvinnorna som rekryterades hade funktioner där de kunde komma åt hemlig information. Men det fanns även de som var aktiva i Stockholms nöjesliv och kunde få information den vägen.

C-byråns verksamhet lades ned efter andra världskriget.

Kodnamn Onkel

En av de som rekryterades av ”Teddy” var tyskan Erika Wendt som fick kodnamnet Onkel. Ända sedan hon läst Selma Lagerlöfs böcker som barn i Tyskland hade hon drömt om Sverige. Till hennes lycka fick hon jobb som sekreterare på det nazityska kontraspionaget i Stockholm. Arbetsuppgifterna kunde variera från att hjälpa tyska familjer som kommit till Stockholm för att shoppa till att vara med på middagsbjudningar.

Porträtt
Bild: Armémuseum/TT
Erika Wendt

Hennes uppdrag för C-byrån var att smuggla ut telegram så att svenskarna kunde jämföra dem med kodade meddelanden. Hon memorerade dem noggrant eller antecknade dem på små papperslappar. Hon plågades av tanken att ha förrått sitt land, men föraktet för Hitler vägde tyngre.

Mot slutet av kriget misstänkte tyskarna Erika Wendt för spioneri. C-byrån hann uppfatta att hon var avslöjad och räddade henne i sista stund. Den 1 september 1944 smugglades Erika norrut under namnet Ellen Berger. År 1952 beviljades hon svenskt medborgarskap efter att ha gift sig med en svensk man. Under en stor del av livet arbetade hon som tolk och översättare av facklitteratur. År 1993 skrev hon en bok om sin tid som kodnamn Onkel.

ANNONS

Kodnamn Annette

Bakom kodnamnet Annette dolde sig Karin Lannby. Hon hade redan varit med i det spanska inbördeskriget när hon själv erbjöd sin hjälp till den svenska underrättelsetjänsten. Hon var både skådespelare och publicerad skribent samt arbetade på en översättningsbyrå under det tyska kontraspionaget. Hennes språkkunnighet och sociala förmåga gjorde henne till en mycket kompetent agent.

Porträtt
Bild: Natur och Kultur
Karin Lannby

Karin satt på kaféer och restauranger och tjuvlyssnade på samtal som hon senare mycket noggrant skrev ned och gav till C-byrån. Hennes arbete på översättningsbyrån gav henne kunskap om vad nazisterna visste om den brittiska verksamheten vilket hon också förmedlade till C-byrån.

Efter kriget flyttade Karin till Frankrike under namnet Maria Cyliakus. Där umgicks hon med kultureliten i Paris och levde tillsammans med en radikal präst. Hon blev fransk medborgare och avled 2007 på ett vårdhem utanför Paris.

ANNONS

ANNONS

Kodnamn Eskimå

Jane Horneys liv var både innehållsrikt och spännande. Hon hade bott i England, Tyskland och Danmark samt besökt Grönland som 19-åring. Den utåtriktade Jane fungerade som informant och kurir under kodnamnet Eskimå.

Jane befann sig i ständig rörelse under krigsåren. I Danmark hade hon både släkt och vänner som hon regelbundet besökte. Hon spenderade en längre tid i Berlin med maken Herje Granberg, men flyttade hem till Stockholm efter en vänskaplig skilsmässa. 

Porträtt
Bild: Privat
Jane Horney

Mot slutet av kriget drogs Jane allt längre in i en farlig verksamhet. Hon använde sitt tyska kontaktnät för att hjälpa den danska motståndsrörelsen, men blev i stället utpekad av motståndsrörelsen som angivare och en säkerhetsrisk. Säkerhetspolisen i Sverige frikände Jane och varnade henne för att resa till Danmark.

Trots varningarna reste Jane till Danmark för att förklara sig oskyldig till misstankarna att hon skulle vara angivare. Den 20 januari 1945 mördades hon med två skott i ryggen ombord på båten Tärnan utanför Höganäs kust. Den som avlossade skotten var en nittonårig dansk motståndsman som hade övertygats om att hon var Danmarks fiende. Hennes kropp sänktes med tyngder i det kalla havet och har inte återfunnits.

ANNONS

ANNONS

Svalor

Unga kvinnor rekryterades av den svenska underrättelsetjänsten. De arbetade som städerskor, hushållerskor eller sekreterare och hade tillgång till hemliga information genom sitt arbete. En del värvades till underrättelsetjänsten och en del placerades ut på viktiga platser där de kunde komma åt information om sin arbetsgivare.

På pensionat, hotell och i privatbostäder runtom i staden arbetade de unga kvinnor som kallades ”svalor”. De arbetade som hushållerskor och städerskor tjänstgjorde i hemlighet som informanter, kurirer eller infiltratörer till svensk underrättelsetjänst. De som rekryterades tros haft tillgång till värdefull information genom sitt arbete eller sina kontakter.

De unga kvinnorna befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid. Deras arbete krävde att de tog stora risker som satte dem i farliga situationer. En del uppmuntrades till umgänge med utländska militärer och diplomater. De agerade eskortflickor, var sällskap vid middagsbjudningar, eller stod för underhållningen vid privata sammankomster. Några blev utsatta för inviter, hot eller utpressning som tvingade dem till oönskad intimitet. De fick betala ett mycket högre pris än de hade räknat med.

Ord och begrepp

Diplomat: En tjänsteperson som företräder sitt lands regering i andra länder.

Kontraspionage: Verksamhet som ska avslöja, förebygga och bekämpa annan makts spionage mot sitt eget land.

Rekrytera: Att anställa personal eller medlemmar till en organisation.

Underrättelsetjänst: Organisation som hämtar in och bearbetar information till exempel om fiendens verksamhet.

Telegram: Meddelande som sänts med en telegraf.
 

ANNONS

ANNONS

Visste du att:

  • Under andra världskriget tog många kvinnor över yrken som varit dominerade av män. Detta på grund av att män gjorde militärtjänstgöring. Kvinnor fick större möjligheter att komma in på mansdominerade områden som inom industrin och jordbruket. Allt fler kvinnor behövdes även på kontoren och många gick från att vara hemmafru till yrket som sekreterare.
     
  • Under våren 1940 startade de kvinnliga frivilliga bilkårerna utbildningar till lastbilsförare för kvinnor och kort därefter även i ambulans- och taxikörning. Att köra och meka med bilar sågs som manliga sysslor vid den här tiden och kvinnorna fick utstå en hel del hån och anmärkningar.
     
  • Många kvinnor engagerade sig i uppgifter i frivilliga försvarsorganisationer som är en del av det svenska försvaret. En av de största frivilligorganisationerna var Lottakåren som i slutet av kriget hade över 110 000 medlemmar. Lottakåren hade flera uppgifter bland annat att ta hand om barn som flytt från Finland efter Sovjetunionens invasion.
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Varför var Stockholm ett centrum för agenter och spionage under andra världskriget?
     
  2. När anfölls Finland och av vilket land? Vad kallas det kriget?
     
  3. När anfölls Norge och Danmark och av vilket land?
     
  4. Vad var C-byrån?
     
  5. Ge exempel på yrken som ”svalorna” hade som gjorde att de hade tillgång till hemligheter.
     

 

Vill du veta mer?

Besök Armémuseums virtuella utställning: I rikets hemliga tjänst

Möt kvinnorna i svensk underrättelsetjänst under andra världskriget.

I den här virtuella versionen av I rikets hemliga tjänst kliver du in i restauranger, kontor och vardagsrum från beredskapstidens Stockholm. 

Vilka var de kvinnor som befann sig längst ner i underrättelsevärldens maktpyramid under andra världskriget?

Klicka här för att komma till den virtuella utställningen
 


LÄS MER: Sverige under andra världskriget

LÄS MER: Polistrupperna

LÄS MER: Operation Sepals

LÄS MER: Sverige och andra världskriget (artikelserie)

LÄS MER: Svensk säkerhetspolitik under 1900-talet

LÄS MER: Det svenska försvaret under 1900-talet

LÄS MER: Operation Weserübung

LÄS MER: Den 9 april 1940 - Hitler anfaller Danmark och Norge

LÄS MER: Tyskland ockuperar Danmark och Norge

LÄS MER: Hvidstengruppen

Extern länk: Armémuseums utställningar

 

FÖRFATTARE

Text: Bosse Bjerkerot, intendent, Armémuseum/Statens försvarshistoriska museer
Webbplats: Armémuseum

Armemuseums logga
Senast uppdaterad: 8 januari 2025
Publicerad: 8 januari 2025

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
S
Vykort

Sverige blev sist i Norden med allmän rösträtt

Att Sverige i slutet av 1910-talet var ensamt i Norden om att sakna kvinnlig politisk rösträtt var...

M
Kvinna med bunden fot

Fotbindning - en smärtsam tusenårig kinesisk tradition

Fotbindning blev en kinesisk tradition från och med slutet av 900-talet. Seden sägs härstamma från...

M
Norsk Sepal-soldat

Operation Sepals

Operation Sepals bestod av allierade baser i de svenska fjällen under andra världskriget. Soldater...

M
Norska polistrupper

Polistrupperna

Under andra världskriget fick norska och danska flyktingar militär utbildning i Sverige. Detta gick...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

SO-rummet bok
M
Sapfo

Sapfo

Sapfo är en av de mest kända lyrikerna från antikens Grekland. Hon är samtidigt den första kända...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi

Sverige under andra världskriget

Sverige gick en svår balansgång under andra världskriget men lyckades förbli neutralt och undvika kriget.

Hi

Kvinnohistoria och genushistoria

Kvinnohistoria handlar främst om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, med syfte att sätta in kvinnor i...

Relaterade taggar

Hi
neutralitet

Svensk neutralitetspolitik

Sverige har inte varit i krig sedan 1814 då Norge tvingades in i en mindre lyckad union med Sverige...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Att vara kvinna under 1800-talet

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-08

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna under 1800-talet i Sverige.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Historiesyn - olika perspektiv på historia

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-30

Julia, Mattias och Kristoffer pratar om aktör- kontra strukturperspektiv, om genusperspektiv och om postkoloniala perspektiv på historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna