Domstolarna
I Sverige finns två olika slags domstolar: allmänna domstolar och förvaltningsdomstolar.
Allmänna domstolar
Allmänna domstolar dömer i ärenden som gäller civilrätten, alltså förhållandet mellan privatpersoner, mellan företag eller mellan privatpersoner och företag. Det finns tre olika nivåer eller instanser som behandlar målen: tingsrätten, hovrätten och Högsta domstolen (HD).
Tingsrätten är den första instansen i ett mål. Tingsrätten finns på många orter runt om i landet och hanterar de flesta målen. Rätten består av en domare och tre nämndemän, vilka är utsedda av kommunfullmäktige. Nämndemännen ska vara vanliga medborgare med sunt förnuft. Det finns även en tingsnotarie och en sekreterare.
Hovrätten finns representerad på sex platser i Sverige och dömer i de fall som överklagats från tingsrätten. Överklagan sker om åklagaren eller försvararen i ett fall inte är nöjd med tingsrättens dom. Hovrätten har fler jurister inblandade i fallet för att försöka utröna en dom som stöds i lagen.
Högsta domstolen kallas oftast bara HD och väljer ut mål som överklagas från hovrätten. De fall som tas upp är sådana som anses vara prejudicerande (vägledande) och ligger till grund för framtida lagtolkningar.
Förvaltningsdomstolar
Förvaltningsdomstolarna dömer i ärenden kring offentlig rätt. Detta gäller ärenden mellan staten eller kommunen och den enskilde medborgaren. Det kan handla om ett ärende som man tycker att en myndighet hanterat på fel sätt eller liknande.
Även dessa domstolar har tre nivåer: länsrätten, kammarrätten och regeringsrätten. Principerna för vilka fall som tas upp i de olika instanserna är densamma som för de allmänna domstolarna. De vanligaste målen är skattemål, socialförsäkringsmål, byggnadsmål (t.ex. bygglov), mål om socialbidrag, körkort och laglighetsprövning enligt kommunallagen. Förvaltningsdomstolarna tar dessutom upp fall som rör vård av barn, missbrukare och psykiskt sjuka.
För att ett fall ska tas upp i högre instans krävs s.k. prövningstillstånd. Det betyder att fallet måste anses vara prejudicerande. Det kan också finnas anledning att ge sådant tillstånd om domen förefaller felaktig.
Övriga ärenden
Alla ärenden går inte till domstol. Det är vanligt att de tvistande parterna kommer överens om förlikning innan fallet hamnar i domstolen. Förlikning innebär att båda parterna kommer överens om hur tvisten ska lösas. Anledningen till att man gör sådana uppgörelser kan vara många, men en viktig aspekt är att en domstolsprocess kan bli väldigt dyr.
Förutom domstolarna finns sedan också "specialdomstolar", till exempel hyres- och arrendenämnderna. I vissa fall går det också att vända sig till Europadomstolen.
LÄS MER: Regler och lagar
LÄS MER: Rättssystemet och domstolarna
LÄS MER: Sveriges politiska system - så styrs Sverige
LÄS MER: Det svenska rättssystemet
PODCAST: Från brott till straff
PODCAST: Lagstiftningen i Sverige - från förslag till lag