Operation Sepals

Operation Sepals bestod av allierade baser i de svenska fjällen under andra världskriget. Soldater från baserna utförde rekognoscering och sabotage inne i det naziockuperade Norge. De allierade baserna administrerades av USA, bemannades av norska soldater som fått militär träning i Storbritannien och Sverige och som samarbetade med samer. Men hur kunde det neutrala Sverige bli en del i denna operation?
M
Norsk Sepal-soldat

Sepalssoldat.
 

Under åren 1942 och 1943 vände krigslyckan för Nazityskland efter nederlagen vid El Alamein, Stalingrad och Kursk. Detta gjorde att nazityska pressen på Sverige lättade och till exempel permittenttrafiken upphörde under 1943. De allierade länderna Storbritannien och USA ville etablera baser vid den svensk-norska gränsen för att kunna hålla koll på vad som hände i Norge, men också för att kunna utföra sabotageaktioner inne i Norge.  

Kriget i norr

Norra Skandinavien blev mer och mer viktigt för de stridande länderna i kriget. Det finns rika naturtillgångar här så som järnmalm och nickel. Dessutom skickade de västallierade stora mängder krigsmateriel till Sovjetunionen med konvojer av fartyg som passerade området.

ANNONS

Den brittiska underrättelsetjänsten hade samarbetat med den norska motståndsrörelsen sedan 1940 och skapat ett nätverk av agenter i Norge. Dessa agenter meddelade de allierade om vad tyskarna gjorde och om det fanns risk att den tyska krigsflottan hotade konvojtrafiken till Sovjetunionen.

De allierades samarbete med Sverige

För att kunna skapa baser och för att kunna utföra militär verksamhet i Sverige behövde de allierade en svensk samarbetspartner. Detta fann de i C-byrån som var den svenska hemliga militära underrättelsetjänsten. Med hjälp av C-byrån startade de allierade en radiobas norr om Torne träsk på den svenska sidan av gränsen. Basen fick täcknamnet ”Kari” och skickade radiomeddelanden till London och Stockholm bland annat om väderleksförhållandena, vilket bl.a. var till hjälp vid sänkningen av det tyska slagskeppet Tirpitz i november 1944.

Tirpitz
Det tyska slagskeppet Tirpitz i en norsk fjord.
Bild: Wikimedia Commons

 

C-byrån

C-byrån var en hemlig militär underrättelsetjänst som fanns i Sverige under andra världskriget.  Organisationen hade agenter över hela landet som rapporterade till högkvarteret i Stockholm. De fungerade relativt självständigt och samlingsregeringen blev inte alltid informerad om deras verksamhet. 

C-byrån lades ned efter kriget efter beskyllningar om utbyte av information med tyska underrättelsetjänsten Abwehr under andra världskriget.
 

Karta Sepal

Baserna i Operation Sepals

Från och med sommaren 1944 sattes fyra baser upp på svensk mark inom Operation Sepals. De kallades Sepal ”Gorgon”, Sepal I ”Mons”, Sepal II ”Anna” och Sepal III ”Truls”. Sepal ”Gorgon” fungerade som högkvarter för kapten Håkon Kyllingmark som var chef för operationen på plats. Kyllingmark hade tillsammans med C-byråns chef i norra Norrland, Fahle Isberg, sett ut de platser där baserna placerades. Baserna låg på platser mitt i bergen som var svåra att ta sig till och en del av dem var stugor som tillhör Svenska turistföreningen (STF) och står kvar än idag.

ANNONS

Bemanning av baserna

Varje bas hade en bemanning på sex till sju man samt en grupp om fyra man som utförde räder in i Norge. Männen kom från Kompani Linge, som var ett norskt kompani som utbildats i Storbritannien, och från Polititroppene (Polistrupperna) som var norrmän som fått militär utbildning i Sverige. I april 1945 var bemanningen av baserna som störst och bestod då av sammanlagt 80 man på de fyra baserna.  

Utrustning och förnödenheter

Det var mycket jobb med att transportera utrustning, mat, kläder och annat som behövdes till de svårtillgängliga baserna. Det mesta flögs från Storbritannien till Stockholm för transport till de norra delarna av Sverige. Där fördes utrustningen och förnödenheterna vidare till baserna med hjälp av svensk militär och samer. Samerna gjorde en mycket stor och viktig insats för basernas verksamhet då de förutom att transportera utrustning även fungerade som vägvisare samt hjälpte flyktingar från Norge till Sverige.

Sepalsoldater
Norska soldater i träning i Skottland.
Bild: Digitalarkivet.no

Sepalsbasernas uppdrag

Sepalsbasernas uppdrag bestod av flera olika delar:

  • Kartlägga tyska aktiviteter i Nordnorge.
     
  • Vara en knutpunkt för kurirer i området.
     
  • Utföra väderobservationer för att rapportera till Stockholm och London.
     
  • Hålla daglig kontakt med Stockholm och London.
     
  • Säkra elförsörjningen, broar och telefonlinjer i områdena.
     
  • Sabotera tyska vaktstugor och vaktläger.
     
  • Hjälpa flyktingar.
     
  • Ge stöd till militära motståndsrörelsen, Milorg, i områdena.

ANNONS

Samernas betydelse för Operation Sepals

Inte minst inom de tre sistnämnda punkterna var samernas insats ovärderlig då de kunde röra sig fritt över gränsen. Tyskarna hade gett samerna särskilda pass för att kunna följa med renarna som passerade svensk-norska gränsen utan hänsyn till länder och gränser. I sina pulkor och slädar smugglade samerna in vapen, ammunition, sprängmedel med mera till den norska motståndsrörelsen. På vägen tillbaka till Sverige gjorde samerna spår i snön för flyktingar att följa och lade även ut mat till flyktingarna längs vägen.

Vilken betydelse hade Operation Sepals?

Sepalsbaserna spelade en stor roll under andra världskrigets slutskede. De räder som utfördes inne i Norge bidrog till att Nazityskland behöll trupper i området som annars kunnat skickats till striderna på kontinenten och därmed förlänga kriget.

Efter att tyskarna retirerat från Finnmark i norra Norge följde de sovjetiska trupper efter i Norge. Den amerikanska underrättelsetjänsten, OSS, var intresserade av vad Sovjet gjorde i Norge och hur långt in i landet de gick. Männen vid sepalsbaserna höll koll på de sovjetiska trupperna och att de inte ockuperade områden inne i Norge vilket skulle kunna påverka maktbalansen efter kriget.

Baserna och deras samarbete med samerna var mycket viktigt för de flyktingar och motståndsmän som var i Nordnorge. Samernas möjlighet att passera gränsen gjorde att de kunde hjälpa dessa personer, men även att smuggla utrustning in i Norge.

Vad visste svenska myndigheter?

Den svenska hemliga underrättelsetjänsten C-byrån var del av upprättandet av baserna, men samlingsregeringen informerades inte om allt det C-byrån gjorde eller var inblandade i. Till exempel är det osäkert hur mycket svenska myndigheter visste om radiobasen Kari som sattes upp 1943.

Den svenska krigsmakten var inblandade i basernas verksamhet då de transporterade utrustning och förnödenheter till dem. Polisen i områdena där baserna låg var så medvetna om dem att de till och med besökte baserna.

ANNONS

ANNONS

Organisationer som medverkade i Operation Sepals

C-byrån - den svenska militära underrättelsetjänsten. Hade representanter runt om i Sverige som rapporterade till högkvarteret i Stockholm.

Kompani Linge - hette egentligen Norwegian Independent Company 1 och bestod av norrmän som fick träning av brittiska SOE i Storbritannien. Kompaniet är uppkallat efter ledaren kapten Martin Linge som dödades under ett uppdrag i Nordnorge.

Milorg - Militærorganisasjon, den norska motståndsrörelsen Hjemmefrontens militära gren. Mot slutet av kriget hade Milorg en styrka på omkring 40 000 man.

OSS - Office of Strategic Services. Amerikansk underrättelsetjänst som grundades i juni 1942 och som senare blev Central Intelligence Agency (CIA). OSS avdelning för operationer i Nordnorge, Westfield Mission Norwegian Section, stod för administrationen av Operation Sepals.

SFHQ - Special Forces Headquarters. Det allierade huvudkvarteret, SHAEF, bildade denna organisation år 1944. SFHQ hade ett kontor i Stockholm som där OSS, SOE och SIS var representerade.

SIS - Special Intelligence Service. Brittiska hemliga underrättelsetjänsten, är även känt som MI6.

SOE - Special Operations Executive. Brittisk organisation som, på Churchills order, ”skulle sätta Europa i brand” genom sabotage och andra sätt för att störa Nazitysklands krigföring och samarbeta med ockuperade länders motståndsrörelser.

XU - norska motståndsrörelsens underrättelsetjänst. Rapporterade om den tyska verksamheten i Norge till det norska militära överkommandot i London.
 

LÄS MER: Polistrupperna

LÄS MER: Sverige under andra världskriget

LÄS MER: Sverige och andra världskriget (artikelserie)

LÄS MER: Svensk säkerhetspolitik under 1900-talet

LÄS MER: Det svenska försvaret under 1900-talet

LÄS MER: Operation Weserübung

LÄS MER: Den 9 april 1940 - Hitler anfaller Danmark och Norge

LÄS MER: Tyskland ockuperar Danmark och Norge

LÄS MER: Hvidstengruppen

Extern länk: Armémuseums utställningar

Användbara ord och begrepp

Administrera: Skötsel av en verksamhet så som planering, arbetsfördelning och ekonomi.

Baser: Militära anläggningar.

Underrättelsetjänst: Organisation som hämtar in och bearbetar information till exempel om fiendens verksamhet.

De allierade: Med det menas länderna Storbritannien, USA, Sovjetunionen, Frankrike och de övriga länder som slogs mot Nazityskland, Italien och Japan.

Förnödenheter: De mest grundläggande sakerna som behövs för att leva som mat, vatten, kläder.

Neutralitet (alliansfrihet, oberoende): En stat som väljer att stå utanför krig och inte stödja någon av de krigförande parterna.

Permittentrafiken: Permittenttrafiken påbörjades sommaren 1940 då tyska soldater på permission tilläts passera genom Sverige på järnväg från Norge till Tyskland och tillbaka. Även till havs fick ibland tyska transporter korsa svenskt territorialvatten. Permittentrafiken avslutades i augusti 1943.

Polititroppene (Polistrupperna): Mellan 15 000 och 20 000 norrmän fick militär utbildning i Sverige under täckmanteln ”Polistrupper”. Även detta var ett brott mot neutralitetslagarna.

Rekognoscera: Att aktivt söka reda på information på plats.

Samer: Ett av världens urfolk och räknas till Sveriges fem nationella minoriteter. De flesta samer bor i ett område som kallas Sápmi. Idag är Sápmi uppdelat på länderna Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Samlingsregeringen: I december 1939 bildades den svenska samlingsregeringen efter att finska vinterkriget hade brutit ut. Samlingsregeringen hade representanter från Socialdemokraterna, Bondeförbundet, Folkpartiet och Högern. Kommunisterna och de nazistiska partierna stod utanför.

Tirpitz: Ett stort tyskt slagskepp som låg i de norska fjordarna och var ett hot mot den allierade konvojtrafiken. I november 1944 sänktes Tirpitz av bomber släppta av det brittiska flygvapnet.
 

Visste du att...

  • Sverige under andra världskriget gav militär utbildning till män som flytt från Norge och Danmark under täckmanteln ”Polisutbildning”? Flera av de norska ”polismännen” blev placerade vid Sepalsbaserna.
     
  • Brittiska Special Operations Executive (SOE) under andra världskriget utbildade norska soldater i både Storbritannien och i Sverige?
     
  • Tre svenska bröder vid namn Fahle, Birger och Gunnar Isberg var inblandade i C-byrån och Operation Sepals? Dessutom skyddade deras föräldrar norska motståndsmän i hemmet i Kiruna.
     
  • Ordet sepals kommer från växtriket och är de yttre gröna delarna som skyddar en blomma?
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vilka länder och folk var inblandade i Operation Sepals?
     
  2. Varför var kriget i norra Skandinavien så viktigt för de inblandade?
     
  3. Vad var syftet med sepalsbaserna?
     
  4. Vilka var de som bemannade baserna?
     
  5. På vilka sätt hjälpte samerna till i Operation Sepals?

Diskutera:

  1. Hur neutrala var Sverige egentligen under andra världskriget?
     
  2. Vilken roll spelade Operation Sepals i det kommande kalla kriget?
     

 

FÖRFATTARE

Text: Bosse Bjerkerot, intendent, Armémuseum/Statens försvarshistoriska museer
Webbplats: Armémuseum

Armemuseums logga
Senast uppdaterad: 6 oktober 2024
Publicerad: 5 oktober 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

M
Norska polistrupper

Polistrupperna

Under andra världskriget fick norska och danska flyktingar militär utbildning i Sverige. Detta gick...

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

M

Atombomben över Nagasaki skulle tvinga Japan att kapitulera

Människan har skapat vapen så fruktansvärda att de kan döda allt liv på jorden. Kärnvapen är den...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi

Sverige under andra världskriget

Sverige gick en svår balansgång under andra världskriget men lyckades förbli neutralt och undvika kriget.

Hi
Karta

Norges historia

Få en helhetsbild av Norges historia eller fördjupa dig i människors livsöden, viktiga händelser och särdrag under...

Relaterade taggar

Hi
neutralitet

Svensk neutralitetspolitik

Sverige har inte varit i krig sedan 1814 då Norge tvingades in i en mindre lyckad union med Sverige...

Hi
Tyska trupper i Oslo.

Operation Weserübung

Operation Weserübung var det tyska namnet på deras invasion av Danmark och Norge som inleddes den 9...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Norges historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2019-04-01

Julia och Mattias fortsätter Norden-specialen genom att prata om Norges historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordens historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-10-02

Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter Norden-specialen genom att gå igenom Nordens historia från c.a. år 800 e.Kr till idag.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Sveriges nittonhundratal: 1940-1949

av: Mattias, Julia och Kristoffer
2017-12-05

I årets sista podd fortsätter Julia, Mattias och Kristoffer serien om 1900-talet. Nu om 1940-talet. De pratar om andra världskriget, division Engelbrecht, ransoneringskuponger, beredskapsmusik, Ingrid Bergman och ekonomisk tillväxt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Hitlers och nazisternas väg till makten

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-02-24

Julia, Mattias och Kristoffer förklarar bakgrunden till att Adolf Hitler och nazisterna kunde ta makten i Tyskland på 1930-talet.

+ Lyssna