Den norska regeringen - i samråd med kung Haakon VII - vägrade ge efter för de tyska påtryckningarna om att kapitulera,. Istället valde norrmännen att fortsätta kampen mot den tyska övermakten. Men tyskarna kunde ändå marschera in i Oslo redan den 9 april eftersom man lyckats erövra Fornebu (Oslos dåvarande huvudflygplats) där trupper och krigsmaterial kunde landsättas.
Dagen därpå började brittiska soldater, och senare även franska, anlända till Narvik, för att tillsammans med norrmännen ta upp kampen mot ockupanterna. Slaget om Narvik och Nordnorge pågick fram till juni 1940 då de allierade drog sig tillbaka. Då hade den norska kungafamiljen evakuerats till London där en exilregering upprättades.
Med livet som insats
Efter att Norge och Danmark hade kapitulerat började den folkliga motståndskampen mot ockupationsmakten - en kamp som skulle pågå under fem år.
Den främsta formen av motstånd var det tysta motståndet - att på olika vis utan våld visa ockupanterna att invånarna misstyckte. I denna tysta kamp spelade både det danska och norska kungahuset en avgörande roll. Den danske kungen Christian X (1870-1947) och den norske Haakon VII (1872-1957) framstod som enande gestalter för befolkningen. Christians X:s dagliga ridturer genom Köpenhamn sågs av danskarna som ett tydligt ställningstagande mot ockupationen. Att bära kungens monogram på rockslaget blev med tiden ett sätt att visa sin avsky för den tyska övermakten. Även i Norge blev kungafamiljen en enande kraft för folket, och från sin exil i London fortsatte Haakon VII att leda motståndet mot tyskarna.
Det fanns dock både danskar och norrmän som var villiga att ta till mer drastiska medel i kampen mot ockupanterna, och detta med livet som insats. De danska och norska motståndsrörelserna var dock ganska små, ingen hade fler än 1 000 medlemmar.
BOPA (Borgerlige partisaner) och Holger Danske var de största motståndsgrupperna i Danmark, medan den största i Norge hette Milorg (Militær organisasjon).
Trots att motståndsrörelserna var ganska små, utförde de många hjältemodiga uppdrag, till och med krigsavgörande operationer (som när norska motståndsmän ur Milorg 1943 sprängde tungvattenfabriken i Rjukan i Telemarksfjällen).
Motståndsrörelsernas vanligaste uppdrag var olika typer av sabotage och likvideringar av angivare på öppen gata. I Danmark dödades 400 angivare och i Norge 65. Men motståndsrörelserna utförde också andra större operationer, som när Arbeitskontoret i Oslo sprängdes 1943, vilket resulterade i att registren över norrmän i arbetsför ålder förstördes. Motståndsrörelsen fruktade att arkivet skulle användas för att tvångsutskriva norrmän till arbetstjänst.
Alla som deltog i motståndsrörelsen gjorde det med livet som insats. Hundratals danska och norska medlemmar ur motståndsrörelsen dödades eller försvann spårlöst.
Sveriges inställning
En annan aspekt av ockupationen av Danmark och Norge som måste diskuteras är Sveriges inställning. Redan på morgonen den 9 april 1940 informerades den svenska samlingsregeringen - som leddes av statsminister Per Albin Hansson - om läget i grannländerna. Regeringens inställning var att neutraliteten till varje pris skulle upprätthållas, för att inte stöta sig med varken Tyskland eller de allierade. Fegt, menade många.
Trots den svenska neutralitetspolitiken tillät den svenska regeringen att tyska soldater som skulle till Norge transiterades med järnväg genom Sverige. Permittenttrafiken som den kallades, pågick fram till 1943 då den tyska krigslyckan definitivt hade vänt. Den svenska malmexporten till Tyskland, jämte leveranser av bland annat kullager, fortsatte fram till 1944. I utbyte fick Sverige välbehövligt stenkol och koks.
Samtidigt som Sverige drev denna till en början medgörliga linje gentemot Tyskland, hjälpte Sverige också många danskar och norrmän som var på flykt undan den tyska ockupationsmakten, däribland många inom motståndsrörelsen.
Medlöparna ställs inför rätta
Men det fanns också danskar och norrmän som villigt tjänade ockupationsmakten, inte minst genom att anmäla sig som frivilliga till Waffen-SS. Närmare 6 000 danskar och lika många norrmän antogs, och då var det ändå tusentals fler som ansökte men inte blev antagna. Förutom dessa SS-rekryter var det långt fler danskar och norrmän som tjänade ockupationsmakten på andra sätt.
Freden i maj 1945 innebar att tiotusentals medlöpare ställdes inför rätta, vissa fick fängelse och andra böter. De värsta förrädarna fick dödsstraff, däribland den norske ministerpresidenten Vidkun Quisling, som avrättades på Akershus i Oslo i oktober 1945.
Vidkun QuislingNorrmannen Vidkun Quisling (1887-1945) utnämndes till ministerpresident i Norge 1942. Quisling som hade ett yrkesförflutet inom den norska militären, grep makten efter den tyska ockupationen 1940, och hans parti Nasjonal Samling blev det enda tillåtna partiet i Norge. Quislings makt var dock begränsad och han var underställd den tyska ockupationsmakten med Josef Terboven som krigskommissarie över Norge. Josef Terboven tog sitt liv i en bunker utanför Oslo när freden tillkännagavs. |
Totalt avrättades 46 danskar och 25 norrmän för landsförräderi. Allmänhetens dom blev också hård över alla de danska och norska kvinnor som hade haft förhållanden med tyska soldater och officerare. Särskilt hårt drabbades alla de barn, närmare 20 000, som antingen hade en dansk eller norsk mor och en tysk far. Dessa barn har senare vittnat om alla de övergrepp de blivit utsatta för under sin uppväxt, ett öde de aldrig själva kunnat välja.
LÄS MER: Den 9 april 1940 - Hitler anfaller Danmark och Norge
LÄS MER: Operation Weserübung
LÄS MER: Sverige och andra världskriget, del 1: Finland, Danmark och Norge invaderas
LÄS MER: Danmarks historia
LÄS MER: Norges historia
LÄS MER: Hvidstengruppen
LÄS MER: Polistrupperna