Jordskorpan som vi bor på utgör bara 0,4 % av jordens totala massa.
En blå planet
Av solsystemets åtta planeter är det bara jorden som har ett hav. Världshavet upptar 70,8 procent av jordens yta och det dominerar framför allt södra halvklotet.
När man studerar de bilder som astronauterna tagit av jorden finner man att vår planet har en lysande blå färg. Det är ovanligt i vårt solsystem. Mars är röd, Saturnus är gul, Uranus och Neptunus gröna och de andra planeterna är vita. Endast vår planet är blå. Det som avgör att jorden är blå är avståndet till solen, atmosfärens innehåll och naturligtvis världshaven.
Atmosfären
Jorden är den enda planet i vårt solsystem som är omgivet av ett tunt hölje av livgivande gaser, atmosfären. Jämfört med jordens storlek är det livsviktiga lagret av atmosfären inte tjockare än skalet på en persika.
Atmosfärens sammanlagda vikt uppgår till 5 000 biljoner ton. Atmosfären består till största delen av kväve (78 procent) och det livgivande syret (21 procent). Saknades atmosfären skulle temperaturen under dagen stiga till +85 grader vid ekvatorn. På natten skulle värmen försvinna ut i rymden så snabbt att temperaturen skulle sjunka till -140 grader.
Årstider
Det tar ett år (365 dygn) för jorden att färdas ett varv runt solen. Varje gång du firar nyår har jorden rört sig ett varv runt solen.
Jorden lutar en aning, så ena halvklotet befinner sig lite närmare solen. Denna lutning ger upphov till årstiderna. Den del av jorden som är närmast solen får mer värme och har därför sommar, medan den andra halvan har vinter.
Norra halvklotet som vi bor på, lutar in mot solen på sommaren och bort från solen på vintern (se bild). När det är sommar hos oss på norra halvklotet är det vinter på södra halvklotet.
Alla platser på jorden har inte fyra årstider (vinter, vår, sommar och höst). Nära ekvatorn och vid jordens båda poler finns bara två årstider.
Samtidigt som jorden färdas runt solen så roterar den runt sin egen axel. Det tar ett dygn (24 timmar) för jorden att snurra ett helt varv runt sin axel så att solen hamnar på samma punkt på himlen. Denna rotation ger växlingar mellan dag och natt. Den sida som är vänd mot solen har dag medan den andra sidan har natt. Sverige och Nya Zeeland ligger på varsin sida av jorden. När du sitter och jobbar i skolan i Sverige är det natt i Nya Zeeland.
Väder och klimat
Väder visar atmosfärens aktuella tillstånd och beteende (hur det är utomhus just nu). Detta beskrivs med hjälp av temperatur, molnighet, vindar, nederbörd, lufttryck och så vidare.
Det vi kallar väder sker till stor del som ett resultat av luftens rörelser i atmosfären, solens strålning, vattnets kretslopp och jordens rörelser.
Med klimat menas hur vädret är under en längre tidsperiod. Klimatet kan därför bara fastställas genom analys av väderobservationer som pågått under lång tid.
Solen värmer upp jorden, men det är inte lika varmt överallt på jorden. Varmast är det runt ekvatorn som sträcker sig kring jordens mitt. Där är det varmt hela året. Ju längre bort från ekvatorn du kommer desto kallare blir klimatet. Längst bort från ekvatorn finns jordens två poler: Nordpolen och Sydpolen. Där är det kallast.
Människan
Människan är en nykomling på jorden. Om vi tänker oss att vi drar samman jordens långa historia till ett enda år, så dyker människan upp först den sista minuten före nyår.
Världens sammanlagda befolkning uppgår till mer än 8,1 miljarder människor (2024). Många av de tätast befolkade länderna ligger i Europa och Asien.
Litteratur:
Loretta Barnard, Geologica - klimat, kontinenter, vulkaner, floder, öknar, H. F. Ullmann, 2008
Bra Böckers lexikon 2000, band 13, Bra Böcker AB, 1997
FÖRFATTARE
Text: Robert de Vries (red) och Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare