Om någon döms till fängelse i högst sex månader kan den ansöka om att få elektronisk fotboja istället för att avtjäna straffet i fängelse. Då kan personen bo kvar hemma hos sig själv och fortsätta med sitt arbete eller sin skolgång.
Böter
Böter är ett straff som innebär att den som döms för brottet ska betala pengar till staten.
Vid dagsböter anges två tal, till exempel 50 dagsböter om 100 kronor (i exemplet ska den dömde alltså betala böter om sammanlagt 5 000 kr). Det första talet bestäms utifrån brottets allvar och det andra talet bestäms utifrån den dömdes ekonomi. Den som tjänar mer pengar får alltså betala mer i böter än den som har en lägre inkomst. Ett allvarligare brott innebär också ett högre bötesstraff än ett mindre allvarligt brott.
Böter kan också dömas ut som en penningbot. Penningbot är en fast summa pengar, till exempel 1 000 kronor.
Villkorlig dom
Om domstolen tycker att brottet motiverar ett strängare straff än böter men inte tycker att det finns tillräckliga skäl för att döma till fängelse kan straffet bestämmas till en villkorlig dom. Den som döms till villkorlig dom har en prövotid under två år. Den villkorliga domen kan omvandlas till ett annat straff om personen begår brott igen under prövotiden. Det straffet kan till exempel vara fängelse.
Oftast kombineras en villkorlig dom med böter eller samhällstjänst.
Skyddstillsyn
I vissa fall kan straffet skyddstillsyn dömas ut. Det är till exempel om det inte finns tillräckliga skäl att döma personen till fängelse men man tror att den dömde kommer att fortsätta begå brott och att en skyddstillsyn skulle kunna hindra det. Den som döms till skyddstillsyn får en prövotid om tre år. I straffet ingår också övervakning där personen måste ha kontakt med Frivården (en del av Kriminalvården). Skyddstillsynen kan omvandlas till ett annat straff om personen begår brott igen under prövotiden.
Ofta kombineras skyddstillsynen med någon form av föreskrift från Kriminalvården. Det kan till exempel vara att den dömde måste genomgå vård för missbruk eller någon annan vård som ska motverka att personen fortsätter att begå brott. Skyddstillsyn kan också kombineras med böter, samhällstjänst och fängelse.
Källor:
25-30 kapitlet brottsbalken
FÖRFATTARE
Text: Emma Bergström, administrativ fiskal, staben, Södertörns tingsrätt
Webbplats: Domarbloggen