De allmänna målen börjar i en tingsrätt. Om man är missnöjd med domen från en tingsrätt kan man klaga på domen. Det heter att man överklagar. Då får tingsrätten skicka målet vidare till en av landets sex hovrätter. Varje hovrätt har ett område med tingsrätter som de ansvarar för. Om det är ett mål från Södertörns tingsrätt (som ligger i Stockholmsområdet) som man är missnöjd med, klagar man till Svea hovrätt som ligger i Gamla stan i Stockholm.
Men tänk om man är missnöjd med hovrättens dom också? Ja, då kan man klaga till Högsta domstolen. Kan man vara säker på att Högsta domstolen prövar målet? Nej, Högsta domstolen prövar faktiskt inte alla överklagade avgöranden som kommer till domstolen. Domstolen prövar enbart mål som har fått prövningstillstånd. Högsta domstolens huvuduppgift är nämligen att skapa prejudikat. Ett krångligt ord, eller hur? Ett prejudikat är ett vägledande avgörande. Det betyder att de andra domstolarna, både tingsrätter och hovrätter, kan få hjälp av hur Högsta domstolen resonerar när de ska avgöra liknande fall. Om det redan finns ett prejudikat i en fråga blir det däremot inget prövningstillstånd i Högsta domstolen. Då kan ju tingsrätterna och hovrätterna titta på det fallet som redan finns och behöver inget ytterligare stöd för att avgöra en juridisk fråga.
Högsta domstolens huvuduppgift är att skapa prejudikat - vägledande avgöranden - främst på straffrättens och civilrättens område.
Vad innebär det att det behövs prövningstillstånd?
Det innebär att Högsta domstolen inte prövar alla överklagade avgöranden. Domstolen prövar ett mål om det är av vikt för rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl för en prövning, till exempel att hovrätten har gjort ett grovt förbiseende eller misstag. Endast i cirka två procent av alla mål meddelas prövningstillstånd. Den omständigheten att hovrätten kanske borde ha dömt på ett annat sätt räcker därför inte för att Högsta domstolen ska ta upp målet och pröva det.
Som regel avgörs målet cirka 1 år från det att målet kom in. Flera faktorer, bland annat målets karaktär, kan påverka tiden.
LÄS MER: Lag och rätt
LÄS MER: Rättssystemet och domstolarna
LÄS MER: Lätta fakta om straff