Det ger hög status åt familjen om en av sönerna väljer att bli munk, så det finns givetvis en viss press på pojkarna. På vissa håll är munkväsendet så utvecklat att i stort sett alla familjer har en medlem som tillhör ett kloster. Så var det tidigare i Mongoliet och Tibet, så är det fortfarande i det starkt buddhistiskt präglade lilla bergslandet Bhutan.
För dem som väljer munklivet blir tillvaron enkel. Munkar bor vanligen i sovsalar och ägodelarna är få, i stort sett bara manteln, tiggarskål, rakkniv, vattensil samt nål och tråd. De lever på det som vanliga människor skänker dem i form av mat och andra förnödenheter.
Nunnor
För kvinnor är reglerna strängare. Vanligtvis kan ogifta kvinnor inte bli noviser förrän vid 20 års ålder och kvinnor som varit gifta i många år måste först genomgå en prövotid innan de kan vigas. Nunnorna har också betydligt fler regler att följa än munkarna. Någon jämlikhet mellan de två kategorierna finns inte, nunnorna är underställda munkarna. Lär mer >
På vissa håll i den buddhistiska världen håller nunnorna numera på att bli dominerande. Så är det exempelvis på Taiwan, där andelen nunnor i klostren kan vara ända upp till 75 procent. Många av dessa nunnor har hög utbildning bakom sig.
Sangha
Munkar och nunnor ingår i en gemenskap eller församling, sangha, som också innefattar vanliga människor (lekmän och lekkvinnor). Som goda buddhister ska de senare visa frikostighet mot munkar och nunnor, bland annat genom att ge dem husrum och mat. Folket (lekpersonerna) ska i gengäld låta sig undervisas av munkar.
LÄS MER: Vardagsliv och samhället inom buddhismen
LÄS MER: Buddhismen (huvudtexten)
LÄS MER: Buddhismens grunder
LÄS MER: Buddhism och politik
Text: Ingvar Svanberg, forskare och lärare inom etnologi och etnobiologi vid Uppsala universitet.