Församlingslivets centrum är gudstjänsten med Guds ord, dopet och nattvarden. Runt detta inbjuder församlingen till olika mötesplatser för gemenskap. Sång och musik har en viktig plats i Missionskyrkans verksamhet.
Svenska Missionskyrkan blev en frikyrka. I en sådan kyrka är det medlemmarna som bestämmer om allting. Från planerna att bygga en kyrka, till att anställa pastorer. Det är medlemmarna som finansierar hela verksamheten.
Det råder en stor frihet i trosfrågor inom Missionskyrkan. Utifrån Bibeln är varje människa fri att själv tolka Guds ord. Det finns inga bestämda regler som varje medlem måste skriva under. Man praktiserar både barn och troendedop (vuxendop).
Svenska Missionskyrkan har ett omfattande samarbete med systerkyrkor i Afrika och Latinamerika.
Svenska Missionskyrkan ingår idag i Equmeniakyrkan
Svenska Missionskyrkan har enligt beslut 2011 grundat ett nytt samfund tillsammans med Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige som heter Equmeniakyrkan. Från 1 juli 2012 har det nya samfundet övertagit såväl centralt anställd personal som all verksamhet. De tre bildarsamfunden är under avveckling. Den här artikeln återspeglar därför enbart de förhållanden som gällt under det tidigare samfundsnamnet.
LÄS MER: Kristendomen
LÄS MER: Andra kyrkor och samfund
LÄS MER: Väckelserörelsen under 1800-talet
LÄS MER: Mormonerna
LÄS MER: Jehovas vittnen
LÄS MER: Pingströrelsen
LÄS MER: Amish
LÄS MER: Baptismen
Litteratur:
Göran Gustafsson, Tro, samfund och samhälle, Libris, 2000
Torsten Bergsten, Frikyrkor i samverkan - den svenska frikyrkoekumenikens historia 1905-1993, Verbum, 1995
https://equmeniakyrkan.se/
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, SO-lärare och författare