Alperna är Europas största och högsta bergskedja. Alperna sträcker sig i en 1 200 km lång båge från medelhavskusten i sydöstra Frankrike, genom Schweiz, norra Italien, sydligaste Tyskland, norra Slovenien och större delen av Österrike.
Alperna är ett populärt turistmål för sevärdheter och för sporter både på sommaren och vintern.
På sitt bredaste ställe mäter Alperna 250 km. Hela ytvidden är 180 000 km² (Sveriges yta är 450 000 km²).
En ung bergskedja
Alperna är en ung bergskedja. Den påbörjades under krita (omkring 100 miljoner år sedan) genom att avlagringar på botten av ett forntida hav pressades ihop av landmassor i norr och söder. Under tertiärtiden (omkring 10 miljoner år sedan) fick bergskedjan sina högsta toppar.
Alperna är högre än bergen i den svenska fjällkedjan. Det beror på att Alperna är mycket yngre än den svenska fjällkedjan som tillkom för omkring 400-500 miljoner år sedan.
ANNONS
Höga berg och stora floder
Alperna brukar uppdelas i Västalperna, Centralalperna och Östalperna. Det franska alpområdet hör till Västalperna. I Västalperna finns de högsta topparna, bland annat Mont Blanc, som med sina 4 807 meter, är Europas högsta berg. Till Centralalperna hör de schweiziska, och till Östalperna de österrikiska och slovenska områdena. Sammantaget har Alperna hela 61 bergstoppar som är över 4 000 meter höga (se lista över berg).
I södra Schweiz ligger den största glaciären, Aletsch. Denna glaciär minskar kontinuerligt i storlek eftersom klimatet har blivit mildare.
Några av Europas största floder rinner från Alperna: Rhône, Rhen, Donau och Po.
Klimat och växtliv
Alperna utgör en skarpt markerad gräns mellan det milda medelhavsklimatet och det europeiska fastlandsklimatet. Stora temperaturskillnader råder inom alpområdet med varma somrar och kalla vintrar. Snögränsen varierar från 2 400 till 3 200 meters höjd. Flera av Alpernas många glaciärer når emellertid nedanför snögränsen. Omkring 3 800 kvadratkilometer av alpmassivet är nedisat.
Växtligheten varierar kraftigt i de olika områdena. Isranunkel är den blomma som klarar sig högst upp, den finns på över 4 000 meters höjd.
Vanligt förekommande djur i Alperna är gems, stenbock, alpmurmeldjur, alphare, fjällripa och alpkråka. I bäckarna finns det fisk upp till 2 000 meters höjd.
På grund av sin naturskönhet är Alperna Europas främsta fritidsområde. Den ökande turistströmmen har dock resulterat i miljöproblem som kalhuggna skogar och nedsmutsning av vattnet.
ANNONS
En geografisk barriär
Alperna är en svårpasserad gräns mellan norra och södra Europa. Men människor har i tusentals år tagit sig fram genom de olika alppassen.
En säregen grej för Alperna är att det finns ovanligt många dalar i längd- och tvärriktning vilka gör att bergskedjan inte blir lika svår att genomkorsa som många andra bergskedjor.
För att underlätta trafiken började man under 1800-talet bygga riktiga vägar, och i slutet av århundradet även tunnlar på olika ställen genom bergen. Den längsta är Simplontunneln för järnväg, som är nästan 20 kilometer. 1980 öppnades världens längsta biltunnel (16,3 km lång) genom berget Sankt Gotthard.
I veckans avsnitt, som görs på uppdrag av Naturskyddsföreningen i samarbete med SO-rummet pratar vi med Erik Hansson (naturjournalist) om biologisk mångfald och biologiska mångfaldens dag som infaller 22 maj.