Den ryska revolutionen innebar slutet för tsaren och hans familj

Den 17 juli 1918 blev tsarfamiljens sista dag. I landet rasade sedan ett halvår tillbaka ett blodigt inbördeskrig och nu närmade sig kommunisternas motståndare huvudstaden. Rysslands tidigare härskarfamilj utgjorde fortfarande ett hot mot de nya makthavarna och fick under inga omständigheter falla i fiendens händer.
M

Familjen Romanov, 1913.

Tsaren väcks efter midnatt

År 1918

”Ni måste genast stiga upp. Bilar är på väg för att föra er härifrån.”

Klockan är bara några minuter in på det nya dygnet, den 17 juli 1918, när Jankel Jurovskij kliver in i den stora villan i Jekaterinburg för att väcka den tidigare kejsaren av Ryssland Nikolaj II och hans familj. Den avsatte härskaren, som en gång med absolut makt styrde över mer än 130 miljoner människor, lyder genast. Han är numera van att skyfflas runt som ett paket från den ena fångvaktaren till nästa.

ANNONS

Hans hustru Alexandra, de fyra döttrarna Olga, Tatiana, Maria och Anastasia samt sonen och arvtagaren Aleksej börjar genast klä på sig. De tror uppenbarligen på vad som sägs till dem: ytterligare en gång ska de skickas till ett nytt förvar. Ingen av dem misstänker vad som egentligen är på väg att hända.

Familjen Romanov var Lenins fångar

Hela familjen Romanov arresterades året innan, först av den tillfälliga regeringen som tog över efter att februarirevolutionen 1917 tvingat Nikolaj att avgå. Sedan, efter bolsjevikernas statskupp i oktober samma år, har de varit den nya socialistiska statens fångar, ytterst utlämnade på nåd och onåd till revolutionären Vladimir Iljitj Lenins nycker. Det är samme Lenin vars storebror en gång avrättades av tsarens far, misstänkt för revolutionära konspirationer.

Tsar Nikolaj II:s tid vid makten var kantad av katastrofer

Nikolaj II hade suttit på tronen ända sedan 1894, då den kraftfulle Alexander III plötsligt dog. Som nykomling på tronen var han ända från början en tvekande regent – flera gånger beklagade han sig över att han inte var redo att styra.

Hans period vid makten kantades också av katastrofer. I dagböcker och brev framgår att han bara var riktigt lycklig med sin hustru Alexandra, som också verkar ha älskat honom innerligt. Deras tid präglades av svåra utmaningar som de inte klarade av att hantera (även om det ännu diskuteras exakt hur omfattande deras inkompetens egentligen var).

Tsarinnans nära relation till den skandalomsusade predikanten Rasputin väckte upprörda reaktioner, men viktigare för den destruktiva utveckling som landet drogs in i var förstås att tsaren inte lyckades leda en modernisering av det jättelika riket. Istället bredde korruptionen inom byråkratin och vanskötseln av militären ut sig. När första världskriget inleddes och den ryska armén besegrades blev hans ställning till sist ohållbar.

ANNONS

ANNONS

Kommunistpartiet vägrade släppa tsarfamiljen

Ända in i det sista hoppades den avsatte kejsaren och hans hustru på något slags räddning. Särskilt den intensivt religiösa Alexandra tycks ha satt stor tilltro till att de skulle räddas av ”det vanliga folket”, de som hon tänkte sig älskade tsaren som sin egen far. Intensiva diplomatiska ansträngningar gjordes också för att få Romanovfamiljen utlämnad, inte minst av Storbritannien, eftersom kejsarinnan var släkt med den brittiska kungafamiljen.

Nikolaj II (till vänster) sågar ved under sin tid i fångenskap, vintern 1917-1918.

Men nu hade kommunistpartiets ledning i Moskva bestämt sig. Ett inbördeskrig rasade ännu, och socialisternas motståndare närmade sig staden där Nikolaj och hans familj hölls gömda. Lenin själv ska ha fattat det slutgiltiga beslutet om att kejsaren måste dö och alla de andra med honom. Annars skulle någon av dem kunna användas som en samlande gestalt av kommunisternas motståndare och revolutionen kunna besegras.

Därför förs den förre kejsaren och hans familj samt deras kock, en betjänt, en doktor och en tjänsteflicka, ner i husets källare. Där lämnas de ensamma en kort stund. Den före detta regenten och hans hustru får varsin stol att sitta på. Utanför hörs en motor starta och börja rusa.

Tsar Nikolaj II och hans familj röjs ur vägen

Så stiger Jankel Jurovskij in i rummet igen, tillsammans med en grupp beväpnade män. Jurovskij själv skulle senare beskriva hur han visserligen avskydde både mannen som varit Rysslands härskare, och hela hans familj, i deras egenskap av symboler för en förtryckande elit som under generationer sugit ut folket och inte tvekat att krossa allt motstånd. Men personligen hade han kommit att tycka bra om dem under tiden som han varit deras fångvaktare. ”Det var svårt att hitta lika enkla, anspråkslösa och allmänt trevliga människor som dem.”

ANNONS

Platsen i källaren där tsarfamiljen avrättades.

Det hindrade inte att han utförde sin uppgift. Han läste hastigt upp ett meddelande riktat till Nikolaj II: ”Dina släktingar har försökt rädda dig. Det har inte lyckats och därför måste vi skjuta dig.”

”Vad sa du?” utbrast den tidigare kejsaren och reste sig från stolen. Då drog Jurovskij sin revolver och sköt honom från nära håll. Genast öppnade resten av männen eld. Snart låg röken så tät i källaren att de var tvungna att öppna fönster och dörrar för att vädra. När sikten klarnade visade det sig att några av de dödsdömda, bland annat kejsarens dotter Anastasia, ännu levde. Enligt vissa uppgifter för att de hade haft så många diamanter insydda i sina klänningar att dessa hade fungerat som skottsäkra västar. De unga kvinnorna stacks därefter med bajonetter, tills skriken tystnade.

Liken kördes ut i skogen

Dagen därpå slängdes kvarlevorna av den kejserliga familjen upp på ett lastbilsflak och kördes ut i skogen. Ungefär två mil från avrättningsplatsen höggs liken i bitar och ett bål tändes där man under tre dygn försökte elda upp varje spår av dem. Men människoben är tåliga, och till sist samlades kvarlevorna ihop, dränktes med syra och täcktes med grus, delar av järnvägsräls och jord.

Där skulle kvarlevorna långt senare, i juli 1991, hittas av amatörarkeologer. Vid det laget hade det kommunistiska Sovjetunionen hunnit etableras, expandera, stagnera och sedan falla samman. De fåtaliga kvarlevorna av den siste tsaren och hans familj fick då till sist en statsbegravning.

Jankel Jurovskij, mannen som ledde avrättningen av den kejserliga familj som så sent som år 2001 helgonförklarades av den ryskortodoxa kyrkan, ångrade under resten av sitt liv det som han medverkade till den där sommardagen samma år som världskriget gick mot sitt slut. Under lång tid vågade han knappt visa sig utomhus, av rädsla för att någon av den gamla regimens anhängare skulle hämnas. Han dog i en hjärtattack år 1938, 60 år gammal.

ANNONS

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Av vilka hölls tsarfamiljen fångna?
     
  2. Varför utgjorde tsaren och hans familj ett hot mot de nya makthavarna?
     
  3. Varför kan man säga att tsar Nikolaj II:s tid vid makten var kantad av katastrofer?
     
  4. Vad hände med tsarfamiljen?
     

 

VILL DU VETA MER? Läs Ryska revolutionen av Robert Service (2013).

 

FÖRFATTARE

Text: Magnus Västerbro, författare och journalist med inriktning på historia
Webbsida: https://www.facebook.com/vasterbro

Är du intresserad av att läsa fler spännande berättelser av författaren så rekommenderas 101 historiska händelser - en annorlunda världshistoria.
Bokens webbplats

 

Senast uppdaterad: 13 mars 2024
Publicerad: 3 februari 2018

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

SO-rummet bok
M
porträtt

George Orwells budskap med "Djurfarmen"

Vilka människor döljer sig bakom djuren i George Orwells bok Djurfarmen? Djurfarmen är...

SO-rummet bok
M
Svinen festar

Djurfarmen

I november 1943 sätter en engelsk författare det första arket i sin skrivmaskin och börjar skriva...

SO-rummet bok
M
Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons resa

Selma Lagerlöf föddes 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Den lilla flickan hade en höftskada som...

L
Kreml

Lätta fakta om Kreml

Kreml betyder borg eller fästning på ryska. Moskva har ett Kreml, men det har också många andra...

M

Gavrilo Princip ångrar ingenting

Den österrikiske tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie besökte Sarajevo den 28 juni 1914...

S

Dag Hammarskjöld - den gåtfulle världsmedborgaren

Omständigheterna kring den tragiska flygolyckan 1961 då Dag Hammarskjöld omkom är fortfarande...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi
Karta

Rysslands historia

Här hittar du material som behandlar Rysslands historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa...

Hi

Ryska revolutionen

I samband med ryska revolutionen (1917) gjordes Ryssland kommunistiskt och ändrade namn till Sovjetunionen.

Hi

Kända personer 1914-1991

Historia om några av 1900-talets kända och ökända personer och deras levnadsöden.

Relaterade taggar

Hi
Kung

Kungar och kejsare

De sammansvurna som mördade Julius Caesar hade hävdat att de dödat honom för att rädda den romerska...

Hi
Historiska personer

Politiska mord

Politiska mord är inget modernt påhitt. Det äldsta mord som skildras på SO-rummet skedde för över...

Hi
Drottning

Drottningar

Det har funnits många berömda drottningar genom historien, antingen som ensamma regenter eller som...

Hi
stadsbild

S:t Petersburgs historia

Den ryska staden Sankt (S:t) Petersburg grundades 1703 av tsar Peter den store och fungerade från...

Hi
lenin

Ryska revolutionens följder

Den ryska revolutionen 1917, som bestod av två händelser under samma år, kom att få långtgående...

Hi
Porträtt

Rasputin

Grigorij Rasputin levde åren mellan 1869-1916. Han kom från ett enkelt hem på landet men lyckades...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
S

Vad var Sovjetunionen?

av: Mattias Axelsson
2022-03-03

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i bl.a. historia och samhällskunskap) om Sovjetunionen.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Bakgrunden till konflikten om Krimhalvön

av: Mattias Axelsson
2022-01-25

I veckans avsnitt (inspelat i slutet av januari 2022) pratar Mattias Axelsson, gymnasielärare i historia och samhällskunskap, om Krimhalvöns historia och bakgrunden till konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Orsaker till den ryska revolutionen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-02-01

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om den ryska revolutionen. Vad var egentligen den ryska revolutionen och vilka orsaker låg bakom händelserna?

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Kubakrisen

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2017-01-24

Mattias, Kristoffer och Julia pratar om Kubakrisen - det närmaste världen har varit ett kärnvapenkrig, enligt många historiker.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Vad var kalla kriget?

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-04-06

Kristoffer, Julia och Mattias tar sig an kalla kriget. Vad var det för något? När började och när slutade det? Och fanns det andra saker än väpnade konflikter som var viktiga?

+ Lyssna