Cirkus Maximus och hästkapplöpningar i antikens Rom
Cirkus Maximus var Roms 590 meter långa hästkapplöpningsstadion (se ritning). Över 200 000 åskådare fick plats på läktarna runt den ovalformade kilometerlånga körbanan.
Tävlingsformen bestod i regel antingen av tvåspann eller fyrspann, men det hände ibland att man tävlade med tio hästar.
Kappkörningarna var välorganiserade lönsamma verksamheter och genomfördes vanligtvis av åtta kuskar som skulle köra sju varv runt arenan. Kuskarna tävlade för ett stall (lag) som likt dagens formul 1-stall sponsrades av rika personer och företag. Det fanns fyra lag: de blå, de gröna, de vita och de röda.
Att gå på Circus Maximus var oerhört populärt. Åskådarna satt på de två långsidorna och den ena rundade kortsidan. På den andra kortsidan, som var rak, fanns stallen.
Under en dag kunde man avverka omkring tjugo sjuvarviga lopp. Varje lopp var då ca nio kilometer långt.
Körsvennerna som stod upp i vagnarna var ofta slavar. De bar en kort tunika, var barärmade och iförda en hjälm. Det hände ganska ofta att de föll av vagnen. De höll i en piska och bar en kniv för att kunna skära av tyglarna som var fästa vid deras midja om något blev fel. Den största risken för kollisioner var vid kortändorna. Där fanns det slavar som skulle släpa undan kroppar, vagnar och hästar som var inblandade i krascher.
De hästar som användes på Circus Maximus kom från de bästa stuterierna i Italien, Spanien, Nordafrika och Grekland. Hästarna specialtränades i två år och som femåringar fick de börja delta i hårda tävlingar. På dörren till sin spilta hade varje häst sin stamtavla. Deras namn ristades in på oljelampor och såldes till den hästtokiga publiken.
Körsvennerna tillhörde dåtidens stora idrottsstjärnor. Många av dem blev förmögna på sitt tävlande. I Roms vinstugor och i baden diskuterades de mest kända körsvennernas kärleksaffärer. I butiker kunde man köpa gips och bronsbyster av dem.
Hästkapplöpningar var en populär idrott under antiken och det fanns liknande men mindre anläggningar på många andra platser runt om i romarriket.