Mahayanabuddhisterna erkänner större delen av Tripitaka men har också sina egna skrifter. Den viktigaste är Den fullkomliga lagens lotus, vanligen kallad Lotussutran. I denna förhärligas Buddhan och framställs som en världsupplysare från vars panna utgår en ljusstråle riktad mot världen och världsalltet.
Det var också med uppkomsten av mahayanabuddhismen som de första buddhabilderna började framställas. Tidigare hade man enbart använt symboler, bl.a. hjulet som symboliserade lärans hjul.
Mahayanabuddhismen förekommer i Mongoliet, Tibet, Bhutan, Kina, Vietnam och Japan.
Lamaism
Den variant av mahayanabuddhism som utövas i Mongoliet, Burjatien, Bhutan och Tibet brukar benämnas lamaism. Det är en fromhetsriktning som också är känd som vajrayana. Den ser sig som den mest fullständiga formen av buddhism, som innefattar theravadabuddhismens klosterorganisation och disciplin, rnahayanabuddhismens filosofi och psykologi samt vajrayanas specifika meditationsmetoder. Klosterväsendet är mycket utbyggt inom lamaismen och en stor del av befolkningen har tidigare varit knuten som munkar till klostren.
Lamaismen kännetecknas också av sin lära om bodhisattvan, dvs en varelse som efter att ha nått nirvana av egen vilja återvänder till människorna för att hjälpa dem. Dalai lama, men också andra lamor, är en bodhisattva som återföds och återvänder till den ställning de hade i sitt förra liv.
Lamaismen består av fyra huvudskolor, nämligen nyingma, sakya, kagyii och gelug. Den sistnämnda grundades på 1300-talet och kännetecknas av sträng disciplin och en betoning på studier. Dalai lama tillhör denna skola. Den så kallade tibetanska dödsboken - Bar do thos grol - tillkom på 1300-talet och utgör en viktig skrift inom den lamaistiska Rning ma pa-skolan. Boken, som också finns översatt till svenska, har de senaste årtiondena fått betydelse för buddhistiskt intresserade och nyandliga grupper även i Europa.
Zenbuddhism
Den japanska formen av buddhism brukar kallas zenbuddhism och kommer ursprungligen från Kina. Den första japanska zenskoIan, Rinzai, grundades i slutet av 1100-talet av Eisai. Den fick främst genomslag bland japanska krigare. I mitten av 1200-talet grundade den japanske adelsmannen Dogen emellertid ytterligare en zenskola, Soto.
Zenbuddhismen betonar meditationens roll för en omedelbar och plötslig insikt (satori) i tingens natur. Denna insikt når man genom att följa en sträng disciplin. Soto betonar särskilt zazen, stillasittande meditation. Dogen menade att insikt inte kunde vinnas genom strävan. Insikt är ett tillstånd hos den upplyste. Däremot är intellektuella ansträngningar ett hinder, likaså fromma gärningar och religiösa ritualer.
Inom zen spelar också estetiska aspekter en viktig roll, något som exempelvis uttrycks genom den utvecklade japanska teceremonin.
LÄS MER: Buddhismen
LÄS MER: Buddhismens grunder
LÄS MER: Buddhismens historia
LÄS MER: Olika riktningar inom buddhismen
LÄS MER: Zenbuddhism
LÄS MER: Lamaism