Vesuvius vaknar
Den 24 oktober år 79 e.Kr var en varm höstdag. Klockan ett kom utbrottet. Ett helvetiskt eldsken lyste upp himlen ovanför vulkanen och med ett åsklikt brak for en lavapropp upp ur Vesuvius krater och upp mot skyn. Magma slungades 500 meter upp i luften och kyldes därefter ner till pimpsten innan den föll ned.
Samtidigt strömmade giftiga gaser ut ur vulkanen. Inom några timmar var nästan alla som inte hade lyckats lämna staden döda - antingen förgiftade av ångor, begravda under ett tjockt lager pimpsten och aska eller instängda i instörtade byggnader.
Enbart i Pompeji dödades omkring 2 000 människor, mer än en tiondel av hela befolkningen.
När Vesuvius tystnade efter 28 timmar, låg Pompeji begravt under ett sex meter djupt lager av aska och pimpsten.
Pompeji glöms och återupptäcks
Pompeji och dess tragiska öde föll i glömska. Det gick många år och det började växa gräs, buskar och träd ovanpå asklagret. Till sist var Pompeji försvunnet. På 1700-talet upptäcktes den begravda staden igen och arkeologer grävde fram hus, gator och tempel.
En viktig arkeologisk fyndplats
Utgrävningarna av gator och hus i Pompeji har gett en unik bild av vardagslivet i en romersk landsortsstad. Även om de förnäma husen i Pompeji är lyxiga, är det stadens konst som imponerar mest. Många av stadens rika invånare lade ut förmögenheter på bland annat brons och marmorskulpturer.
Några av de 2 000 pompejibor som inte lyckades fly från staden, har återuppstått på ett mirakulöst sätt. Deras kroppar har förmultnat och lämnat kvar hålor i den stelnade vulkaniska massan. Genom att hälla flytande gips i dessa håligheter har arkeologer gjort avgjutningar av offren. Avgjutningarna har avslöjat vad de gjorde de sista ögonblicken innan de dog. En mamma höll sin dotter hårt intill sig i famnen när de dog tillsammans. En skara gäster vid en begravningsfest förgiftades av gas innan de hann lämna lokalen. En familj bröt sig igenom väggen i ett rum där de var instängda, endast för att kvävas till döds i en trädgård.
Fakta om VesuviusVesuvius är ett vulkanberg i södra Italien, 10 km sydöst om Neapel. Vesuvius sträcker sig 1 277 meter över havet. Den klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. Vesuvius har haft många vulkanutbrott, men det brukar förflyta lång tid mellan utbrotten. Det senaste ägde rum 1944. År 79 e.Kr. ödelade ett utbrott städerna Pompeji, Herculaneum och Stabiae och förstörde flera andra städer. |
Litteratur:
Erling Bjöl m.fl., Bonniers världshistoria 5 - Romarriket, Bonnier lexikon, 1999
Ingemark, Dominic, Liv och död i antikens Rom, Historiska Media, 2001
Bra Böckers lexikon 2000, band 18, Bra Böcker AB, 1998
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och tidigare SO-lärare