De fattigas sjukdom
Riktigt hur spetälska sprids är forskarna fortfarande inte på det klara med. Men man vet att bakterien som orsakar sjukdomen kan spridas genom luften. Antagligen smittas man genom att andas in bakterien, till exempel när någon med spetälska nyser, hostar eller spottar. De sjukas snor innehåller stora mängder av bakterien.
Vad som gör det extra svårt att lista ut hur smittan sprids är att det tar så lång tid från att en person smittas av bakterien till att symtom uppstår. Det kan gå mellan fem och ända upp till trettio år innan det märks att en person är smittad av spetälska.
De flesta människor som smittas av spetälskebakterien blir dessutom aldrig sjuka. Av jordens befolkning är 95 procent naturligt immuna mot spetälska och blir inte sjuka trots att de bär på bakterien. Hos en frisk person som får ordentligt med mat tar det egna immunförsvaret hand om smittan. Därför är det oftast fattiga människor med nedsatt immunförsvar som blir sjuka i spetälska.
Blod och gift
Många olika metoder har prövats för att bota spetälska. I Kina var det i gamla tider vanligt att använda blod som medicin. Vissa traditionella läkare tyckte att man skulle dricka blodet, i andra varianter skulle man smörja in spetälskeutslagen med det. I Europa på 1500-talet rekommenderade en läkare och alkemist som hette Paracelsus, att man skulle använda lammblod. I andra, läskigare kurer, användes blod från döda människor. På andra håll i världen prövades ormgift som medicin, särskilt från kobror. Gift från spindlar och skorpioner användes också.
På 1870-talet tog den moderna vetenskapen ett steg mot att på allvar förstå och besegra spetälska, då den norske läkaren Armauer Hansen lyckades isolera bakterien som orsakar sjukdomen. Den kallas i dag Mycobacterium leprae. Men under en lång tid fanns det ingen medicin som kunde ta död på spetälskebakterien, trots att man visste vilken det var.
På 1940-talet började man använda sulfa, ett slags antibiotika, som hade viss effekt. Snart utvecklades tyvärr en variant av spetälska som inte påverkades av sulfa – spetälskebakterien hade blivit resistent. Först på 1980-talet hittade man en kraftfull blandning av olika sorters antibiotika som kunde bota sjukdomen helt.
Numera erbjuder Världshälsoorganisationen, WHO, gratis medicin till alla som drabbas av spetälska. Men fortfarande är det många sjuka som inte får ta del av behandlingen, eftersom de aldrig kommer till en doktor och får en diagnos. Mer än tvåhundratusen människor blir sjuka i spetälska varje år runt om i världen, framförallt i de fattigaste delarna av Indien.
LÄS MER: Livet på landet och i staden under medeltiden
LÄS MER: Pesten - den värsta farsoten i mänsklighetens historia
LÄS MER: Historia om läkekonst och sjukdomar