Detta är livsåskådningens och filosofins utgångspunkt. Genom alla tider har människor över hela världen reflekterat över tillvaron. Dessa tankar har med tiden utvecklats och sammanställts till olika livsfilosofier eller religioner som förts vidare från generation till generation, antingen skriftligt eller muntligt.
Dessa tankesystem skiljer sig åt på en hel rad punkter, men ändå är det som slår en när man studerar religionshistoria och filosofi att religionerna och tankesystemen är så lika varandra. Egentligen är det kanske inte så konstigt eftersom de utgår ifrån människolivets mest grundläggande frågor:
- Hur har allt blivit till?
- Finns det några övernaturliga krafter bakom allt?
- Finns det en gud eller flera gudar?
- Hur ska man leva sitt liv på bästa sätt? Vem vill jag vara?
Dessa frågor kan naturligtvis formuleras på en rad olika sätt, men i grund och botten är det dessa existentiella frågor kring vilket hela vårt liv kretsar och som människor i alla tider försökt att besvara på bästa sätt. Som sagt, svaren varierar beroende på tid och plats, men i grund och botten är alla svar väldigt lika varandra.
Tro och vetande
Det finns dock en stor skiljelinje när det gäller det mänskliga tänkandet och den går mellan människor som inte tror på övernaturliga saker och de som gör det.
Denna gränslinje brukar benämnas som striden mellan tro och vetande eller som tvisten mellan troende och icke troende. Det är av avgörande betydelse för vår livsuppfattning och vår livsinställning hur vi som individer uppfattar denna viktiga fråga.
- Mycket av det vi idag kallar naturligt var tidigare övernaturligt, som t.ex. åska, solförmörkelse och sjukdomar.
- Mycket av det vi idag kallar övernaturligt är kanske i morgon naturligt.
- Gud är kanske namnet på det vi ännu inte känner till - en ännu inte upptäckt naturlag?
Materialism och idealism
En annan fråga som också är viktig att vi finner egna och bra svar på är frågan om lycka. Varje människa önskar och eftersträvar att bli så lycklig som möjligt, att leva ett rikt och bra liv. Så långt är de flesta helt överens. Däremot varierar svaren på frågan om vad som gör en människa lycklig. Här har vi väldigt olika uppfattningar, och har alltid haft genom tiderna.
Även här finner vi två huvudlinjer som båda alltid haft många förespråkare - det är materialism och idealism.
När man ska försöka besvara frågan om vad som gör en människa lycklig - oavsett om det gäller det yttre (materialism) eller det inre (idealism) - så kommer man osökt in på frågan: Vad är en människa?
Är människan bara en kropp som återvänder till jorden igen när hon dör eller består människan och allt annat som lever också av någon annan beståndsdel som lever vidare när kroppen dör?
Materialismen menar att människan enbart är atomer, energi, som i döden upplöses eller övergår till någon annan form. Idealismen menar att människan vid sidan av kroppen också har en själ och att själen är evig. Den fortsätter att existera i den ena eller den andra formen efter människans död.
LÄS MER: Livsfrågor
LÄS MER: Religion och vetenskap
LÄS MER: Etik och moral
LÄS MER: Finns Gud? Argument för och mot Guds existens (artikelserie)
Text: Leif Löwegren, tidigare gymnasielärare i religionskunskap, historia och filosofi vid Lerums gymnasieskola och ämnesdidaktiker i religionskunskap och historia vid Lärarhögskolan i Göteborg.