Kämpade för en rättvisare värld
Genom sina aktioner blev King en hjälte och en internationellt känd ledare. Liksom Mahatma Gandhi kämpade King för en rättvisare värld med hjälp av icke-våldsmetoder.
Stödet för medborgarrättsrörelsen ökade för varje år. Vid demonstrationen i Washington 1963 kom det 500 000 människor från hela landet för att kräva en ny lagstiftning som förbjöd rasdiskriminering.
Så småningom fick King allt större stöd även av de vita. En gång sa King: ”Det mest tragiska är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad.”
Kings arbete medförde att det stiftades lagar i USA som avskaffade diskrimineringen och de svarta fick allt mer att säga till om i politiken.
För sitt arbete för rättvisa och icke-våld fick Martin Luther King Nobels fredspris 1964.
Mordet på Martin Luther King
Den 4 april 1968 mördades Martin Luther King. Icke-våldets förkämpe höll på att organisera en demonstration när han träffades i huvudet av ett gevärsskott på en hotellbalkong i Memphis.
I juni 1968 greps Kings mördare på London Airport. Mördaren, James Early Ray, hade ett år tidigare rymt från ett fängelse. Ray dömdes till 99 års straffarbete för mordet.
Många ansedda personer menar att mordet på King var noga planerat av konspiratörer. De hävdar att Ray hade ”hyrts” för mordet på King. När Ray greps hade han en stor summa kontanter på sig, flera förfalskade pass, och han hade genomgått en operation för att förändra sitt utseende.
Mordet på King utlöste våldsamma kravaller i ett fyrtiotal amerikanska städer med plundringar och bränder. Omkring 300 människor dödades i samband med oroligheterna.
LÄS MER: Martin Luther King
LÄS MER: Rosa Parks blev en symbol för den amerikanska medborgarrättsrörelsen
LÄS MER: Medborgarrättsrörelsen
LÄS MER: Svart kamp i sydstaterna
Litteratur:
Sven Tägil, Bra Böckers världshistoria, del 15 - Mot en osäker framtid (1965-), Bokförlaget Bra Böcker, 1986
Bra Böckers lexikon 2000, band 13, Bra Böcker AB, 1997
Göran Rystad, Politiska mord - det yttersta argumentet, Historiska Media, 2004
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och f.d. SO-lärare