Det ungerska kommunistpartiets centralkommitté gjorde Nagy till regeringschef. Han tillkännagav att en rad förändringar skulle ske.
Den ungerska armén försåg upprorsmännen med vapen. De ryska trupperna i landet tycktes vara på väg att dra sig ur landet. Det verkade som om kommunismen tappat greppet om utvecklingen.
Upproret krossas av Röda armén
Då slog den sovjetiska ledningen till. Man skulle ”hjälpa Ungern mot fascistisk, kontrarevolutionär terror”. Fler än två tusen sovjetiska stridsvagnar vällde in i landet. På gatorna i Budapest fanns de överallt.
Ungrarna kämpade i sex dagar och bad Västeuropa om hjälp. Men västmakterna kunde inte ingripa och upproret krossades. 2000 ungrare dödades och 200 000 flydde till Österrike och sedan vidare till andra länder. János Kádár gjordes till ny regeringschef. Nagy sökte asyl på jugoslaviska ambassaden, fick fri lejd, men greps ändå av KGB och avrättades 1958 efter en fyra månader lång hemlig process.
Hur vågade budapestborna ställa sig framför stridsvagnarna? Hur vågade de klättra upp på dem? Jo, den första omgången besättningar i stridsvagnarna utsattes för ständig diskussion av rysktalande ungrare. Pansarsoldaterna lär ha blivit så påverkade av argumenten, att den sovjetiska arméledningen tvingades byta ut dem mot mera nyanlända och opåverkade sådana som inte tvekade att skjuta ner civila.
LÄS MER: Ungernrevolten
LÄS MER: Kalla kriget
Text: Hans Thorbjörnsson, läromedelsförfattare