Lagar och förordningar är exempel på rättsregler
De viktigaste rättsreglerna finns i lagar som stiftas av våra politiker i riksdagen. Rättsregler finns också bland annat i förordningar som utfärdas av regeringen och i myndigheter och kommuners föreskrifter.
Rättsregler delas in i olika kategorier
Ett sätt att kategorisera rättsregler är att skilja mellan ”civilrätt” och ”offentlig rätt”.
Civilrätt är generellt rättsregler om förhållandet mellan människor och företag. Exempel på civilrätt är regler om hur två företag kan ingå ett avtal eller hur två människor kan lösa en konflikt om vem som äger en pryl.
Offentlig rätt är generellt rättsregler om förhållandet mellan staten och enskilda personer eller företag. Exempel på offentlig rätt är regler om hur ett riksdagsval får gå till eller regler om när Skatteverket får kräva att en person betalar skatt. I den offentliga rätten ingår också bland annat straffrätten, alltså reglerna om vad som är brottsligt och vad som händer om en person begår ett brott.
Vad gör en jurist?
Det finns ofta olika sätt att tolka en viss rättsregel. Frågor om hur man tar reda på hur en rättsregel ska användas och förstås, eller ”tolkas”, ingår också i juridiken. Som nämndes ovan är det våra politiker som skapar de viktigaste lagarna. Men frågan om hur lagarna ska tolkas lämnas till juristerna.
Oftast när man pratar om jurister menar man personer som har studerat juristutbildningen. Men jurist är ingen skyddad titel. Det betyder att egentligen vem som helst får kalla sig jurist och erbjuda juridisk rådgivning. Vem som helst får dock inte arbeta som till exempel advokat, kronofogde eller som domare. För att få ett sådant arbete är ett grundläggande krav att man har studerat juridik på universitetet. I praktiken anställer de flesta arbetsgivare bara jurister med juristutbildning.
Eftersom det finns rättsregler som påverkar nästan alla delar av samhället är det naturligt att det också finns jurister som arbetar inom praktiskt taget alla områden. Några exempel på juristyrken är domare, advokat och åklagare.
Var finns juristutbildningen?Det finns just nu sju universitet i Sverige som erbjuder den traditionella juristutbildningen. Dessa universitet finns i Lund, Uppsala, Göteborg, Stockholm, Örebro, Umeå och Karlstad. |
LÄS MER: Lag och rätt
LÄS MER: Rättssystemet och domstolarna
LÄS MER: Rättegång - från brott till straff
LÄS MER: Det svenska rättssystemet
Litteratur:
Nationalencyklopedin [2024-02-29]
8 kapitlet 1 § regeringsformen (1974:152)
Derlén med flera, Konstitutionell rätt, 2020 version 2 JUNO, s. 236
För advokater, se 8 kapitlet 1 § 2 stycket rättegångsbalken (1942:740).
För kronofogde, se 14 § förordning (2016:1333) med instruktion för Kronofogdemyndigheten.
För domare, se 4 kapitlet 1 § rättegångsbalken (1942:740) och 1 § förordning (2007:386) om kunskapsprov för behörighet som domare, m.m.
FÖRFATTARE
Text: Ellen Steffenburg, administrativ jurist, Södertörns tingsrätt
Webbplats: Domarbloggen