Kurderna organiserade sig tidigt i klaner men har genom historien lytt under många olika utländska härskare. I sin kamp för frihet och självbestämmande har de ofta försökt söka stöd hos allierade utanför länderna de har bott i.
Kamp för självständighet
De flesta kurderna bor i sydöstra Turkiet. I Turkiet har de kämpat om självbestämmande sedan Sèvres-avtalet i Paris 1920 efter Osmanska rikets fall då kurderna lovades ett självständigt land.
Konflikten har inneburit att stora delar av sydöstra Turkiet har ödelagts och flera miljoner kurder har fördrivits från sina hem. Över 2 000 kurdiska byar har förstörts. Flera miljoner människor har tvingats till stora städer, däribland Istanbul och Ankara.
Det mest kända kurdiska partiet i Turkiet är Kurdiska arbetarpartiet, PKK. PKK startade sin väpnade kamp 1984. Kriget mot turkiska armén har kostat tiotusentals människor livet, och stora delar av sydöstra Turkiet har ödelagts av strider.
PKK har även baser i norra Irak. I samband med att Iraks diktator Saddam Hussein störtades har kurderna fått ökad självbestämmanderätt i de norra delarna av Irak.
PKK anser sig vara ett marxistiskt parti och de vill att kurderna ska få ett eget land. Många kurder ser i framtiden ett ännu större mål. Det skulle vara ett Storkurdistan som skulle bestå av landområden från Turkiet, Irak, Syrien och Iran.
Det finns många kurdiska partier och de har även stridit mot varandra, vilket naturligtvis stormakterna i området har försökt uppmuntra.
Nu försöker allt fler kurdiska ledare nå ett samförstånd med de berörda staterna för att uppnå en viss självständighet för kurderna inom de olika länderna.
LÄS MER: Kurder och Kurdistan
LÄS MER: Kurdernas historia