Storbritannien har lämnat EUDet går att lämna EU. Reglerna i EU säger att länderna får lämna unionen. Men bara ett land har gjort det. Storbritannien lämnade EU år 2020. Det var mycket krångligt att lämna EU. Mycket svårare än de flesta trott. Länderna har så mycket regler och annat gemensamt att det tog flera år att ändra dem. Det var folket i Storbritannien som bestämde att landet skulle lämna EU. I en folkomröstning röstade 52 procent för det. Många av dem tyckte att EU bestämde för mycket. En del gillade inte att så många flyttade till Storbritannien från andra EU-länder. Storbritannien blev medlem i EU år 1973. Om Storbritannien ändrar sig och vill vara med igen kommer det att ta tid. Storbritannien kommer att behandlas på samma sätt som nya länder som vill vara med. När Storbritannien lämnade EU kallades det Brexit. |
EU har en egen flagga och en egen sång
EU har en sång och en egen flagga för att länderna ska känna att de hör ihop. EU:s flagga används ofta i alla länder i EU. Flaggan är blå och har en ring med tolv gula stjärnor. Ringen med stjärnor ska visa att länderna i EU hör ihop och arbetar tillsammans.
När flaggan hänger rätt ska stjärnorna ha en spets riktad uppåt.
EU bestämde 1983 att börja använda flaggan. Europarådet hade använt den sedan 1955.
EU:s sång är mycket äldre. Musiken skrev Ludwig van Beethoven för 200 år sedan, långt innan EU fanns. EU kallar sången för hymn, en hyllning till EU.
EU har fått kritik för att de tagit en gammal sång istället för att ta fram en egen. Även om låten är gammal vill EU visa att unionen kan vara modern.
Vill du höra någon rappa EU:s hymn kan du göra det på Europarådets sajt. Där finns också versioner för den som gillar trance eller techno.
Bryssel kallas EU:s huvudstad
EU har ingen riktig huvudstad. Men Bryssel i Belgien brukar kallas för EU:s huvudstad. Där finns de viktigaste kontoren och de flesta som arbetar för EU.
En anledning till att EU inte har en riktig huvudstad är att länderna inte har kommit överens. Flera ville att huvudstaden skulle vara i deras land. Därför delades EU:s kontor upp mellan flera städer och länder. Så småningom blev Bryssel den viktigaste platsen. Där jobbar politikerna i ministerrådet, EU-kommissionen och EU-parlamentet oftast.
EU-parlamentets hus ligger i Strasbourg i Frankrike. Därför åker alla i parlamentet till Strasbourg en gång i månaden för att ha möten.
Det skulle vara billigast om parlamentet bara var i Bryssel. Men det måste alla länder i EU vara överens om. Frankrike vill ha kvar parlamentet i Strasbourg. Varje månad kör massor av lastbilar mellan städerna. De är fyllda med lådor med viktiga papper och annat politikerna behöver till sina möten. Det är dyrt att ha möten på två platser. Det kostar en miljard kronor extra varje år.
Från början var Luxemburg den viktigaste staden i EU. Därför är en del av EU:s kontor fortfarande kvar där.
Svenska är ett av språken i EU
De som arbetar i EU talar många olika språk, 24 stycken. Svenska är ett av dem.
Varje land får använda sitt eget språk. Det står i EU:s lag. Politikerna får hålla tal på sitt eget språk i parlamentet. De andra politikerna får talet översatt direkt till sina egna språk.
Att det är 27 länder i EU men bara 24 språk beror på att några länder talar samma språk.
Om du har en fråga till något kontor i EU kan du fråga på svenska. Du ska också få svar på svenska.
Fördelen med att använda alla språk är att det är rättvist. Vi kan lättare säga vad vi tycker om vi får tala vårt eget språk. EU säger att det handlar om demokrati. Det är särskilt viktigt att EU:s lagar finns på alla språk.
Nackdelarna med att ha så många språk är att det är krångligt. Över fem tusen personer arbetar med att översätta papper, möten och tal i EU. Det är också lätt att det blir fel när det ska vara så många översättningar.
Engelska och franska är de vanligaste språken. De flesta som arbetar i EU använder engelska eller franska när de skriver.
LÄS MER: EU bildades för att förhindra nya krig i Europa [Lättläst om EU]
LÄS MER: Hur styrs EU? [Lättläst om EU]
LÄS MER: Sverige och EU [Lättläst om EU]
LÄS MER: Euro - EU:s officiella valuta [Lättläst om EU]
LÄS MER: EU:s regler, lagar och säkerhetspolitik [Lättläst om EU]
LÄS MER: EU
LÄS MER: Europeiska unionen (EU)
LÄS MER: Europeiska unionens historia
LÄS MER: Ekonomi och handel 1914-1991
LÄS MER: Europatanken genom tiderna - från antiken till idag
LÄS MER: Nutidshistoria
PODCAST: Europeiska unionen (EU)