Alla är i princip skyldiga att vittna i domstol
I Sverige har vi något som kallas allmän vittnesplikt. Det betyder att man är skyldig att vittna i domstol om en part anser att det behövs. Om man inte gör det riskerar man att få betala böter och/eller hämtas till domstolen av polis. Men det finns undantag. Till exempel behöver en person inte vittna om hen är nära släkt med någon som är åtalad för ett brott.
Att svära vittneseden
Innan ett vittne ska lämna sin berättelse i domstol måste hen säga vittneseden. Det här är vittneseden:
”Jag [ditt namn] lovar och försäkrar på heder och samvete att jag ska säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra.”
Vittneseden syftar bland annat till att vittnet ska känna att förhöret är på stort allvar.
Om det kommer fram att ett vittne medvetet har lämnat felaktiga uppgifter, kan vittnet åtalas för brott som heter mened. Mened är att allvarligt brott som vanligtvis ger fängelse.
Vittnesförhöret är inget läxförhör. Vittnet ska därför bara berätta vad hen vet om händelsen eller personen som målet handlar om. Vittnet ska också bara berätta om det som hen faktiskt minns och är säker på.
Det finns undantag från skyldigheten att svära vittneseden. Till exempel behöver ett vittne som är under 15 år eller ett vittne som är nära släkt med någon som är åtalad för ett brott inte säga vittneseden.
Rätt till ersättning för vissa kostnader
Ett vittne som har haft kostnader för att medverka i rättegången kan få ersättning för sina kostnader. Det handlar till exempel om förlorad arbetsinkomst om vittnet behöver ta ledigt från sitt jobb för att komma till domstolen. Vittnet har också rätt till ersättning för boende och resekostnader till och från tingsrätten om vittnet exempelvis blir kallad att vittna från en annan stad.
Litteratur:
35 kaplitet 6 paragrafen rättegångsbalken och 36 kapitlet 7, 10, 11, 13,14, 20 och 24 paragraferna rättegångsbalken
Fitger med flera, Rättegångsbalken (8 december 2023, version 95, JUNO) kommentaren till 36 kapitlet
FÖRFATTARE
Text: Sally Al-Najar, administrativ assessor, Staben, Södertörns tingsrätt
Webbplats: Domarbloggen