Franciskus tog uppmaningen bokstavligt, och för att skaffa pengar till reparation av kyrkan sålde han en del av pappans varulager. Men kyrkan ville inte ta emot pengarna utan dessa återlämnades till pappan.
Pappan, Pietro Bernnardone, stämde 1207 sin 25-årige son för förskingring. Pappan vann målet, men förlorade en son. ”Från och med nu”, sa Franciscus, ”ska jag bara tjäna en fader - Gud”.
Franciskanorden bildas
Franciskus lämnade hemmet för att tillsammans med några likasinnade börja ett kringflackande liv. De tiggde från de rika, gav åt de fattiga, vårdade de sjuka och predikade för alla de mötte.
År 1209 när Franciskus lilla följe hade växt till 12 medlemmar, begav han sig till påven för att få sitt brödraskap officiellt erkänt. Med sig hade han en författning som han skrivit och som lade tonvikten vid ett enkelt liv i enlighet med evangeliets ord.
Påven Innocentius III, en enkel och vis man, etablerade därmed Franciskanorden. Medlemmarna skulle inte vara munkar bundna till ett liv i kloster, utan tiggarmunkar, fria att vandra och predika var som helst.
Franciskanerna gick ofta under öknamnet ”gråbröder” på grund av sin gråa klädedräkt, som skilde dem från ”svartbröderna” (eller dominikanerna).
Många förknippar Franciskus med fåglarna och djuren, som enligt legenden trollbundna lyssnade till hans predikningar.
Franciskus arbetade främst i städerna, som snabbt växte fram i medeltidens Italien och där han predikade för de fattiga och hjälpte dem.
Franciskus dog vid 44 års ålder år 1226 i kapellet Portiuncula utanför hemstaden. Han helgonförklarades redan 1228.
LÄS MER: Franciskanorden
LÄS MER: Kyrkan och klostren på medeltiden
LÄS MER: Helgon
FranciskanordenDenna munkorden var den första av tiggarordnarna och grundades på 1200-talet av italienaren Franciskus av Assisi (1182-1226). Franciskanerna blev mycket populära för sin enkelhet och de gjorde under medeltiden stora insatser i mission och vetenskap. Franciskus vördnad (respekt, dyrkan) av naturen har fått aktualitet i vår tid med dess intresse för ekologisk balans och hållbar utveckling. På medeltiden hade franciskanerna mest grå dräkt, men numera är den oftast brun. Bland de svenska franciskanklostren fanns bland annat Gråmunkeklostret på Riddarholmen i Stockholm. Riddarholmskyrkan var en del av det klostret. |
Litteratur:
Niels C. Nielsen, Religions of the World, St. Martins Press, 1993
Tarald Rasmussen och Einar Thomassen, Kristendomen - En historisk introduktion, Artos Norma Bokförlag, 2007
Bra Böckers lexikon 2000, band 8, Bra Böcker AB, 1996
FÖRFATTARE
Text: Carsten Ryytty, författare och tidigare SO-lärare