Under Henriks tid som kung låg England i krig med Frankrike vid tre tillfällen, och även om den engelska armén erövrade viktiga områden i Frankrike, var maktbalansen mellan länderna mer eller mindre oförändrad vid Henriks död 1547.
Kardinal Wolseys uppgång och fall
I början av 1510-talet framträdde kardinal Thomas Wolsey som Englands mäktigaste man efter Henrik VIII. Wolsey, som var son till en slaktare och därmed fått en enkel uppväxt, gjorde en karriär som saknar motstycke. Som präst blev han först engagerad som kaplan (kapellpräst) hos Henrik VII, och efter att Henrik VIII tagit över regeringsmakten blev han snart hans främste rådgivare och närmaste man. Detta retade upp många i kungens närmaste krets, inte minst hertigen av Norfolk och andra adelsmän, som såg sig förbigångna av en man utan adlig börd.
Henrik VIII överlät både inrikes- och utrikespolitiska frågor och uppdrag till Wolsey vars maktambitioner sträckte sig ända upp till påvestolen i Rom.
Kardinal Wolseys fall blev lika spektakulärt som hans karriär, och det fanns flera anledningar till detta. Henrik VIII tappade delvis förtroendet för honom då han fick reda på att Wolsey levde med en kvinna, och dessutom hade barn med henne. Detta var strängt förbjudet för präster inom katolska kyrkan. Det slutliga avgörandet och den direkta orsaken till Thomas Wolseys fall 1529, var att han misslyckades med att annullera Henriks äktenskap med Katarina (se nedan). Wolsey fråntogs alla sina egendomar och greps, anklagad för högförräderi. Den en gång så mäktige kardinalen dog trots allt en naturlig död i väntan på rättegång, med största sannolikhet i sviterna efter en hjärtinfarkt.
Älskarinnan födde kungen en son
När man diskuterar Henrik VIII:s äktenskapliga samlevnad med Katarina av Aragonien, är det lätt att tro att det var ett olyckligt äktenskap. Så var inte fallet, åtminstone inte under de första åren. Upprepade missfall och dödfödda barn, samt hennes misslyckande (som kungen och hovet upplevde det) att föda en manlig arvinge, medförde emellertid att hon blev alltmer religiöst introvert. Detta samtidigt som kungens uppskattning för blöta festligheter ökade.
Katarina födde 1516 en dotter som skulle komma att bli det enda överlevande barnet från äktenskapet. Maria, som dottern hette, skulle långt senare bli Maria I, drottning av England och mer känd som Maria den blodiga (”Bloody Mary”). Kort efter dotterns födelse inledde kungen en kärleksaffär med den unga och vackra Elizabeth ”Bessie” Blount, som var hovdam åt hans hustru. Förhållandet som varade under två års tid, resulterade i att älskarinnan födde kungen en frisk och välskapt son. Det måste ha varit en mycket känslomässigt påfrestande situation för Katarina, eftersom Henrik VIII högtidligt proklamerade att han äntligen fått en son. Henrik VIII lät även upphöja sonen, döpt till Henrik Fitzroy, till hertig av Richmond och Somerset. Sonen avled 1536 i tuberkulos, och han var som utomäktenskapligt barn aldrig inräknad i tronföljden.
Äktenskapet annullerat
Efter att förhållandet med Bessie avslutats inledde kungen en ny kärleksrelation med ännu en av Katarinas hovdamer. Mary Boleyn som hon hette, var dotter till en av Henriks närmaste män, diplomaten Thomas Boleyn. Mary hade vistats vid det franska hovet tillsammans med sin yngre syster Anne Boleyn, och väl hemkomna till England fick de tjänst vid Henrik VIII:s hov. Det var dock inte Mary som skulle bli föremål för Henriks långvariga kärlek, utan systern Anne, vars utstrålning och utseende fullkomligt trollband kungen.
Anne Boleyn var i 25-årsåldern då Henrik VIII i mitten av 1520-talet förälskade sig i henne. Till skillnad från tidigare kvinnor som han visat intresse för, vägrade Anne att bli kungens älskarinna. Istället klargjorde hon för den kärlekskranke kungen, att det enda sättet han kunde få henne, var genom giftermål. Henrik VIII hade inga planer på att ge upp kärleken till Anne, och därför lät han Thomas Wolsey (se ovan), som då ännu var i livet, att kolla upp vilka alternativ det fanns för att få äktenskapet med Katarina ogiltigförklarat. Det blev en långdragen rättegångsprocess där hennes äktenskap med Henriks äldre bror Arthur skärskådades. Samtidigt försökte Wolsey med olika påtryckningsmedel att påverka påven och kurian i Rom att ge sitt godkännande.
Trots att Katarina måste ha känt sig illa behandlad, bedyrade hon hela tiden sin kärlek till Henrik. De kärleksfulla orden hjälpte dock föga. Och det spelade heller ingen roll att det engelska folket stod på hennes sida. Henrik VIII hade bestämt sig för att det var Anne som skulle föda honom en manlig tronföljare.
Henrik VIII bannlyst
Det dröjde sju år från det att Henrik VIII började uppvakta Anne Boleyn till att äktenskapet med Katarina slutligen annullerades, och det krävdes drastiska åtgärder för att driva igenom kungens vilja. Anne Boleyn, liksom kungens rådgivare Thomas Cromwell (som beskrivs mer ingående i nästa del av artikeln) var tidigt anhängare av den protestantiska kristendomens tankegångar. Så när påven vägrade ogiltigförklara Henrik VIII:s äktenskap, förde Cromwell fram en lösning på problemet som till slut vann kungens gehör. Genom att bryta med katolska kyrkan och istället utropa Henrik VIII som den engelska kyrkans överhuvud, fanns det inga hinder för att upplösa äktenskapet med Katarina av Aragonien.
Henrik VIII och Anne Boleyn vigdes i januari 1533 av ärkebiskop Thomas Cranmer, som stod bakom kungens brytning med påven. Fyra månader senare kröntes Anne Boleyn till Englands drottning vid en storslagen ceremoni i Westminster Abbey. Påven Clemens VII svarade med att bannlysa Henrik VIII, ett fördömande som kungen tog med ro, eftersom han nu såg sig själv som den engelska kyrkans högste och oantastliga ledare.
Katarina av Aragonien förlorade inte bara sin drottningtitel. Hon tvingades också att leva i avskildhet både från omvärlden och från sin dotter Maria, som hon aldrig mer skulle återse. Katarina avled 1536 på Kimbolton Castle och då hade Maria dessutom förklarats som illegitim dotter till Henrik VIII, vilket blev en följd av att hans äktenskap med Katarina räknades som ogiltigt.
Henrik VIII hade äntligen fått sin älskade Anne, kvinnan som han så länge hade trånat efter. Men det dröjde inte länge förrän den alltmer paranoida Henrik VIII började ifrågasätta sin kärlek även till Anne...
LÄS MER: Henrik VIII, del 2: Kungen som lät avrätta två av sina fruar
LÄS MER: Henrik VIII
LÄS MER: Anglikanska kyrkan