Denna sfinx skulle vaka över Chefrens mumie i den stora pyramiden som ligger bakom statyn. Man har inte påträffat Chefrens mumie.
Världens största staty
En gång i tiden var sfinxen målad. Ansiktet var ockrafärgat, ögonen svarta och det kungliga huvudklädet var vitmålat. Men sedan dess har årtusenden av sandstormar slipat bort denna färgprakt.
Ändå är sfinxen fortfarande en imponerande syn. Med sina många tusen ton är den världens största och tyngsta staty.
Mellan sfinxens framtassar finns det en stenpelare av granit. Enligt gamla källor skulle sfinxen vila på ett tempel med hemliga kamrar och korridorer som leder till pyramiderna.
En svårt skadad staty
Sfinxen är svårt skadad. Hur det har gått till råder det olika teorier om. Enligt vissa historiker högg en schejk av näsan redan år 1380 e.Kr . Den muslimske schejken, som inte tolererade gudabilder, försökte därför förstöra sfinxen. På 1700-talet använde turkiska soldater näsan som måltavla vid sina artilleriövningar. Enligt andra källor var det Napoleons trupper som under det egyptiska fälttåget 1798 övade prickskytte på ansiktet, men detta är en myt eftersom skisser (av Fredric Louis Norden) från 1737 visar att näsan redan då var borta.
Under 1800-talet använde turister hammare och mejslar för att skaffa sig souvenirer på sfinxens bekostnad. Då försvann en stor del av munnen.
Det fyrkantiga flätade skägget är avbrutet av engelska arkeologer. Skägget förvaras nu på ett museum i London. Engelsmännen har dock lovat att återlämna skägget när den egyptiska staten har reparerat sfinxen.
Egyptiska myndigheter försöker rädda sfinxen
Sfinxen har under årtusenden varit begravd i sand. Första gången den grävdes fram var omkring år 1400 f.Kr, närmare 1 200 år efter det att den hade uppförts. Det var farao Thutmosis IV som lät gräva fram den stora kolossen.
Det arabiska namnet på sfinxen är "Abu´l Hawl" som betyder ”Skräckens fader”.
Nu hotas den väldiga sfinxen av luftföroreningar. Bilavgaserna får kalkstenen att vittra sönder. De egyptiska antikvariska myndigheterna försöker därför med hjälp av arkeologer från hela världen rädda den unika kolossen.
LÄS MER: Forntidens Egypten
LÄS MER: Egyptens pyramider
LÄS MER: Pyramiderna
LÄS MER: Jordbruk och pyramidbyggen i forntidens Egypten
LÄS MER: Egyptens historia
LÄS MER: Flodkulturer