Spartacus tar befälet
Utbrytarna lyckades komma ut ur staden och mötte en bit utanför vagnar med vapen som skulle till en annan gladiatorskola. Transporten plundrades naturligtvis, och gruppen flydde vidare upp längs berget Vesuvius sluttningar.
Under den närmaste tiden klarade upprorsmännen uppehället genom att röva i omgivningarna, och det var nu som Spartacus började visa de ledaregenskaper som snart gjorde honom berömd. Framförallt tycks han ha sett till att allt som de fick tag i fördelades lika mellan männen. På det sättet vann han de andras förtroende. Det förtroende och den gemenskapskänsla som rymlingarna hade gjorde att de lätt kunde besegra lokala truppstyrkor som sändes mot dem. Vid varje seger ökades också vapenförrådet.
Fler slavar ansluter sig
Deras rykte spreds och lockade slavar från hela Syditalien att rymma och ansluta sig. Under normala förhållanden hade romarna sänt ut en armé, som då troligen besegrat den lilla skaran redan vid upprorets början. Men nu fanns Roms tränade legioner i Spanien och Mindre Asien för att slå ner andra uppror. Hemma i Italien fanns bara oerfarna trupper till hands. Dessutom skickade man ut för få soldater, antagligen för att man underskattade de förrymda slavarnas stridskapacitet.
Det är inget ovanligt att folk som slåss för sin frihet vinner över till antalet överlägsna motståndare. Gång på gång segrade Spartacus och hans män, och vapenarsenalen (inkl rustningar) blev allt större. Det dröjde inte länge förrän de tagit så många hästar att de också kunde sätta upp en större ryttartrupp. I början av år 72 f.Kr var slavarmén ca 70 000 man, enligt antika historiker, men de flesta sådana sifferuppgifter är nog överdrivna.
Ett ödesdigert misstag
Spartacus drog mot norr, medan hans närmaste medhjälpare, Crixos, gick österut med ca 25 000 man. Nu hade man i Rom förstått att det inte gick att skicka några enkla truppstyrkor. Vid Gargano blev Crixos besegrad av två legioner (en legion = ca 5 000 legionärer) med stridsvana soldater. Dessa legioner förstärktes med ytterligare ett par legioner och sökte sedan upp Spartacus för ett slutligt avgörande. Återigen visade sig Spartacus vara den bäste fältherren och drev motståndarna på flykten. Med en bister humor lät han 300 fångna romare utkämpa gladiatorstrider för att hedra den döde Crixos.
Ytterligare en armé besegrades vid Modena, och vägen till friheten i norr var nu till synes helt öppen. Men istället vände Spartacus åter mot söder. De antika källorna, som annars är ganska utförliga, ger ingen tillfredsställande förklaring till varför han gjorde så. Det är tänkbart att stora grupper i hans armé ville fortsätta ett plundrande liv i Italien. Men ett sådant liv var i längden ohållbart. Hur som helst - att bege sig söderut blev ett avgörande misstag. Den hägrande sluttriumfen vändes nu till en tragedi.
Besegrade och korsfästa
Den nye befälhavaren på den romerska sidan, Crassus, lät inför ögonen på kamraterna avrätta var tionde (s.k. decimering) av dem som flytt vid de första striderna. I fortsättningen stannade alla kvar under bataljerna. För sent insåg Spartacus förändringarna på motståndarsidan och blev instängd i söder. Trots det var läget inte helt hopplöst. Under 100-talet hade Sicilien vid flera tillfällen i åratal behärskats av slavar som gjort uppror. Där fanns förmodligen ett stort folkligt stöd för hans folk.
Spartacus betalade sjörövare, som det fanns gott om i de trakterna, för att de skulle föra över hans skaror till Sicilien. De fick pengarna, men istället förrådde de honom och for sin väg. Väl vetande vad som väntade om de togs till fånga kämpade slavarna den sista striden med ett ursinnigt raseri. Spartacus själv stupade tillsammans med tusentals anhängare. Alla hade inte den turen. Tragedins obönhörliga slut blev en utdragen dödskamp på korset för 6 000 tillfångatagna slavar. Längs vägen Via Appia - 195 kilometer mellan Rom och Capua - fick de hänga som en varning för andra med upprorstankar.
En symbol för alla tider
Spartacus var inte den ende som gjorde uppror mot romarnas herravälde, men han har ändå fascinerat och engagerat människor ända in i vår tid. Varför?
Han måste ha varit en ovanlig människa med egenskaper som varit värda ett annat öde. Antika historiker beskriver med beundran hans moraliska resning och hans militära kunnighet. Att hålla samman tiotusentals män med högst olika bakgrund och framgångsrikt leda dem i strid mot den romerska armén visar ledaregenskaper långt utöver det vanliga. Bakom beundran ligger också en sorg över att han inte fick visa sin personlighet under andra förhållanden.
Men det finns också något annat. Det flesta av oss lider med alla förtryckta och orättvist behandlade. Spartacus blev, och är alltjämt, en symbol för alla som tar upp kampen mot förtryckare. En osjälvisk kamp för alla olycksbröder.
Sedan är det hans olyckliga, ödesdigra beslut att vända söderut efter segern vid Modena. Varför fortsatte han inte mot friheten? frågar man sig. Det är ett av dessa många om i historien som det egentligen är fruktlöst att spekulera kring, men som sätter fantasin i rörelse. Vi får aldrig veta varför Spartacus valde fel, men beslutet skapade tragiken.
Hade vi intresserat oss för honom om han dragit vidare norrut och kommit hem till Trakien?
LÄS MER: Spartacus
LÄS MER: Gladiatorer
LÄS MER: Slaveri
LÄS MER: Romarriket
Text: Jan-Olof Fallström, bokrecensent och läromedelsförfattare