Sabbaten
Sabbaten är namnet på den judiska helgen. Under sabbaten vilar man.
Sabbaten börjar på fredag kväll och fortsätter fram till kvällen på lördagen. På fredagkvällen äts en rituell måltid och på lördag förmiddag går de flesta till synagogan.
Matregler
Inom judendomen finns speciella matregler. Dessa kallas för kosher. Judar som följer matreglerna äter till exempel inte griskött och skaldjur. Det är också viktigt att inte blanda kött och mjölkprodukter. I vissa judiska hem finns till och med två kök på grund av detta.
De judiska matreglerna har sin grund i Toran. Hur strikt de följs varierar stort. Reformjudar bryr sig vanligtvis inte om matreglerna, medan till exempel ortodoxa judar följer dem noga.
Årets högtider
Högtiderna inom judendomen är viktiga för den judiska identiteten. De upprätthålls i judiska familjer och i den judiska gemenskapen i synagogan och bland judiska vänner.
Här följer de viktigaste judiska högtiderna:
Nyår (rosh ha-shana)
september/oktober
Denna högtid ska bl.a. påminna om världens skapelse.
Försoningsdagen (jom kippur)
Firas tio dagar efter nyårsfesten och är årets heligaste dag. Dagen ägnas åt fasta och ånger samt till att försonas med Gud.
Förr lastades synderna på en bock som drevs ut i öknen - syndabocken.
Tempelinvigningsfesten (chanukka)
november eller december
Tempelinvigningsfesten firas som ett minne av återinvigningen av templet som ägde rum 164 f.Kr. Under denna högtid är det fest i åtta dagar. Det tänds ett ljus varje dag på den åttaarmade ljusstaken (chanukkastaken, som inte bör förväxlas med menora, som är den sjuarmade ljusstaken och en klassisk symbol för judendomen). Under ljusfesten får barnen presenter.
Denna högtid har inspirerat till det kristna julfirandet.
Påsk (pesach)
Den judiska påsken firas till minne av uttåget ur Egypten under ledning av Moses. Sedermåltiden i hemmet ska påminna om den svåra tiden före uttåget.
Veckofesten (shavuot)
Veckofesten firades ursprungligen i samband med veteskörden. Den infaller 50 dagar efter påsk och minner numera om hur Moses tog emot lagen (de tio budorden) på Sinai berg. Det var då han fick det budskap som blev Toran.
Veckofesten firas i två dagar och motsvaras inom kristendomen av pingsten.
Inom alla riktningar utom den ortodoxa brukar man också minnas Förintelsen under denna högtid.
Lövhyddefesten (sukkot)
Lövhyddefesten avslutar det judiska året och firas till minne av den långa ökenvandringen. Man bygger små hyddor i trädgården för att komma ihåg utsattheten under den 40 år långa vandringen genom öknen. Hyddorna ska helst ha träväggar och ett tak som består av löv eller annat material som släpper igenom lite regn och sol. Väggarna - som står emot vind och blåst - och markerar Guds skydd och omsorg.
Drottning Esters räddning av sitt folk (purim)
Ester har gett namn till en av böckerna i Tanak (ungefär samma skrift som Gamla testamentet). Hon blev drottning och räddade sitt folk från att bli utplånat. Under den här högtiden råder fasta. Man brukar också dramatisera berättelsen om Ester.
Viktiga händelser i livet
Inom alla kulturer finns s.k. övergångsriter. De visar livets förändring under olika stadier i livet - när man går från en fas till en annan. En människa föds, växer upp och lär sig sin kultur, blir vuxen, kanske gifter sig, får barn, åldras och dör. I alla kulturer uppmärksammas detta, men ofta på olika sätt.
Födelse
Den ceremoni som äger rum i samband med ett barns födelse handlar om tacksamhet. Ceremonin ser olika ut för pojkar och flickor. För flickor hålls det en namngivning i synagogan där en förälder talar om vad flickan ska heta. I samband med detta läses även en speciell bön.