Europatanken efter 1945
Vad hände då 1945? Andra världskriget var slut och Europa låg åter i ruiner. Förödelsen denna gång var värre än vanligt. Europa hade dessutom varit med om en fullständig moralisk och etisk kollaps i form av nazism och fascism. Vi kan gott säga att inget var sig likt. Något radikalt måste göras på den europeiska fronten.
Europa får inte en gång till slitas sönder i krig och konflikter, det var alla ense om 1945. Men hur skulle detta förhindras? Hur skulle Europa skydda sig mot en ny Hitler? Hur skulle den europeiska kulturen skyddas mot våldsideologier och krigshetsare? Svaret var på ett sätt självklart, genom samarbete. problemet var bara hur detta samarbete skulle byggas upp. Man försökte sig på två vägar, varav den ena blev mer framgångsrik än den andra. Redan 1947 bildades "Internationella kommittén av europeiska enhetsrörelser", en samarbetsorganisation av rörelser som efter 1945 spontant uppstått för att verka för en europeisk enhet. Ur de möten denna rörelse kallade till växte Europarådet fram. Europarådet blev den första institutionen för organiserat europeiskt samarbete.
EU och Europarådet
Om vi idag ställer frågan: hur samarbetar européerna? Får vi troligtvis svaret, genom EU. Det svaret skulle vi knappast fått i början av 1950-talet. Då skulle de flesta svarat: genom Europarådet kommer Europa att enas och samarbeta i framtiden. Europarådet kom till före EU och hade en lite annan inriktning. Europarådet, som bildades 8 maj 1949, lade tonvikten på juridik, lagar och rättigheter. Efter nazismens förtryck skull en ny stark europeisk rättsordning skapas. Individens rättigheter och friheter skulle garanteras av en överstatlig organisation. Man antog en europeisk deklaration om de mänskliga rättigheterna och anknöt därmed till franska revolutionens ideal. En domstol, Europadomstolen, sattes upp för att vaka över dessa rättigheter. Ingen europeisk stat skulle själv få vaka över demokrati och rättigheter, det skulle bli en europeisk angelägenhet. Frihet och demokrati skulle bli grunden för den europeiska identiteten. I Europarådets stadga, artikel 1 står följande:
Europarådet ska ... åstadkomma en närmare förening mellan medlemmarna, för att trygga och realisera deras gemensamma ideal och principer och främja deras ekonomiska och sociala utveckling.
Det ekonomiska samarbetet
Parallellt med detta politiska och rättsliga samarbete i Europarådet satte man igång ett ekonomiskt samarbete. Om de europeiska staternas ekonomier knyts samman kommer staterna och människorna närmare varandra och krig förhindras. Om arbetskraft och kapital fritt får röra sig över gränserna knyts inte bara ländernas ekonomier närmare varandra, vi skapar större välstånd och mänskliga kontakter. Så tänkte initiativtagarna till det ekonomiska samarbetet.
Det första man ville ha överstatlig kontroll över var kol- och stålindustrin, grunden för rustning och krigsindustri. Inget europeiskt land ska längre själv kontrollera kol- och stålproduktionen, det ska bli en europeisk angelägenhet. Så bildades 1952 den s.k. kol- och stålunionen, embryot till det som senare skulle bli EU.
Det ekonomiska samarbetet fortsatte och utvidgades till ett mer renodlat politiskt och kulturellt samarbete. 1957 undertecknades det s.k. Romfördraget och därmed bildades den Europeiska ekonomiska gemenskapen (European Economic Community, EEC). Denna ekonomiska gemenskap blev till en mer allmän gemenskap på 1970-talet då den Europeiska gemenskapen (EG) såg ljuset.
I början av 1990-talet var det dags att skapa den Europeiska unionen (EU). Det ekonomiska samarbetet hade segrat över det mer politiska och rättsliga i Europarådet. Eller kompletterar dessa varandra? Varför blev då aldrig Europarådet det samlande organet för det europeiska samarbetet? Till Europarådet anslöt sig nästan alla Västeuropas stater, EEC bestod bara av sex stater när det bildades 1957. Varför utvecklades aldrig Europarådet till en Europeisk union? Detta är frågor som vi inte kan svara på, utan lämnar över till dig att fundera över.
LÄS MER: EU - ett förenat Europa?
LÄS MER: Europeiska unionen (EU)
LÄS MER: Lättläst om EU [artikelserie i 6 delar]
PODCAST: Europeiska unionen (EU)