Till sist, den 22 maj, ställer Erik Palmstierna som är en av rörelsens fåtaliga adelsmän, och allmänt kallas "röde baronen", saken på sin spets: "Vi stå inför frågan om revolution. Har vi undersökt möjligheterna för denna?"
Under den intensiva diskussion som följer visar det sig att fackföreningsrörelsens företrädare, LO-ordföranden Herman Lindqvist (vars dottersonson är journalisten och författaren med samma namn), säger blankt nej till alla radikala förslag. Han förordar istället kompromissens väg. "Genom storstrejk eller revolution får icke folket mera bröd eller kortare arbetstid", säger Lindqvist.
En fredlig revolution
Och så blir det till sist. Under detta möte, som i efterhand framstår som ett av de avgörande ögonblicken i Sveriges moderna historia, står det klart att det socialdemokratiska partiet en gång för alla väljer reformens väg.
Vad som följde blev istället en fredlig revolution. För de efterlängtade förändringarna kom, till slut. 1918 fattades riksdagsbeslutet om att införa allmän rösträtt. Samtidigt fick den parlamentariska tanken fullständig förankring. Samhällets politiska maktcentrum flyttades en gång för alla från slottet till riksdagshuset.
Därmed kom också arbetarrörelsen att ta sina första rejäla steg mot ett övertagande av det politiska styret. Det samhällsskick som kom att kallas den tredje vägen, "the Swedish Middle Way", höll på att skapas. Den som under depressionens 1930-tal fick USA:s president Franklin D Roosevelt att beundrande tala om "en speciellt intressant situation i Sverige, där en kunglig familj, en socialistisk regering och ett kapitalistiskt system arbetar försiktigt sida vid sida".
Samförståndets Sverige, folkhemmets och den historiska kompromissens hemland, var ett faktum.
LÄS MER: Sverige under första världskriget
LÄS MER: Hungermarscherna 1917
LÄS MER: Matbrist och ransonering vid hemmafronten under första och andra världskriget
LÄS MER: Sveriges demokratisering
LÄS MER: Demokratins genombrott i Sverige
LÄS MER: Demokratins genombrott - när Sverige fick allmän och lika rösträtt
LÄS MER: Rösträttsfrågan
PODCAST: Införandet av allmän och lika rösträtt