På Visingsö finns många fornlämningar som vittnar om att det har funnits människor på ön sedan stenåldern. Två slottsruiner finns också att beskåda.
Näs slott är en borg på Visingsös södra spets. Här bodde de svenska kungarna under 1100-talet och 1200-talet och härifrån styrdes det tidigaste Sverige. Flera av kungarna dog här, bl.a. Magnus Ladulås.
Visingsborg på Visingsös östra sida byggdes av släkten Brahe i slutet av 1500-talet. Det var ett stort slott med flera torn omgivet av höga vallar. Slottet brann ner 1718 och nu återstår bara en ruin.
Om Vättern kan också nämnas att denna djupa sjö omgiven av förkastningsbranter har ett lynnigt väder. När det blåser och stormar blir vågorna mycket besvärliga för sjötrafiken. År 1918 omkom den kände konstnären John Bauer när ångaren Per Brahe gick under på Vättern under ett våldsamt oväder.
Björkö i Mälaren
På Björkö låg sannolikt den vikingatida handelsplatsen Birka. Ända sedan medeltiden har Björkö i Mälaren ansetts vara identisk med denna handelsplats. Birka kan kanske göra anspråk på att ha varit Sveriges första stad. Birka nämns i krönikor från 800-talet och 1000-talet.
Omfattande utgrävningar har genomförts på Björkö under perioder ända sedan 1600-talet. Bevisen är otaliga för att det här fanns en viktig vikingabebyggelse, handelsplats och hamn.
Staden övergavs på 970-talet. Landhöjningen hade då gjort att Mälaren var mer en sjö än en havsvik och det hade blivit svårare för fartyg att ta sig till Björkö.
En holme i Hjälmaren
Den grunda Hjälmarens största ö heter Vinön. Dock är det inte Vinön utan en ej namngiven holme som har blivit känd genom att här utfördes ett av den svenska historiens illdåd. På denna holme mördades 1436 folkledaren Engelbrekt Engelbrektsson.
Holmen ligger norr om godset Göksholm och mördaren/mördarna kom därifrån. Magnus Bengtsson Natt och Dag och hans män dräpte Engelbrekt med yxa och pilar.
Sollerön i Siljan
Sollerön är den enda större ön i Siljan. Namnet ska uttalas med ett o och inte ett å. Människor har bott på ön sedan stenåldern.
Det finns både skog, öppen jordbruks mark och flera byar på ön.
Frösön i Storsjön
Frösön har fått sitt namn efter den fornnordiska guden Frö. Ön har sedan urminnes tider varit jämtarnas mötesplats och åtminstone under tusen år Jämtlands centralort. Där finns Sveriges nordligaste runsten. När järnvägen drogs på 1870-talet blev Östersund den viktigaste orten. Tonsättaren Wilhelm Peterson Berger var bosatt på ön.
Storsjöodjuret Storsjöodjuret (i Storsjön) sägs ha observerats många gånger. Enligt vittnesbeskrivningar är Storsjöodjuret långt, har flera pucklar och ett litet huvud och rör sig mycket snabbt. Många teorier har framlagts om vad fenomenet Storsjöodjuret skulle kunna vara. Kanske är det en mal, en tromb, en drivande stock, en okänd sälart eller gasbubblor. Storsjöodjuret fridlystes av Länsstyrelsen 1986 men fridlysningen upphävdes 2006. |
LÄS MER: Lätta fakta om sjöar
LÄS MER: Sveriges största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren