Upprorsstämning på ett gods i medeltidens England

I slutet av 1300-talet växte missnöjet bland bönderna på det engelska godset Forncett i Norfolk. Höga skatter och tunga dagsverken hade lett till allt sämre levnadsvillkor för godsets arrendatorer. Efter att det uppkommit ett rykte om en eventuell arbetsvägran bland folket, blev godsförvaltaren William Gunnyld tvungen att utreda situationen.
L
bönder som arbetar på ett gods

Under senare delen av 1300-talet hade många av bönderna i England fått nog. De var trötta på godsherrarna som ägde marken och behandlade dem som slavar. 

Missnöje bland bönderna

Det lider mot skördetid på det engelska godset Forncett i Norfolk. I stugorna - denna vår i slutet av 1300-talet - klagas det mycket på de höga skatterna.

Godsförvaltaren William Gunnyld på Forncett började bli orolig över stämningen på godset. Hur skulle han kunna hålla ordning om bönderna bestämde sig för att vägra utföra sina plikter eller smita från skatterna?

Rykten hade nått honom att en grupp bönder hade träffats hos mejerskan häromkvällen. Känslorna var visst upprörda. Han fick inte tappa kontrollen över händelserna på godset! Om det skedde, skulle han ligga illa till när godsherren kom på ett av sina sällsynta besök vid månadsskiftet.

ANNONS

Mejerskan vid ån

Mejerskan Alice Flower bodde vid ån, inte långt från herrgården och kyrkan. Det var en stor och kraftig kvinna med en speciell charm och utstrålning. William Gunnyld gillade att prata med henne.

Alice Flower tyckte inte om att William inspekterade hennes arbete så ofta - kontrollerade smörproduktionen och ostarnas vikt och kvalitet. Men hon fick finna sig i det eftersom mejeriprodukterna var uppskattade av både bönder och herrar. På Forncett behövde man inte oroa sig. Alice Flower skötte det hon skulle.
För William Gunnyld var det hotande att just mejerskan skulle ha upplåtit sitt hem åt upprorsmakarna. Alice Flower hade gott rykte i byn. Om hon understödde missnöjet kunde andra påverkas av det.

William hade dock gott hopp om att få ur henne vad som hänt - han hade en hållhake på henne. Tidigt i våras hade han sett mellan fingrarna med att hon själv behållit en ost av den bästa kvaliteten istället för att leverera den till godset. Det borde räcka med att påminna henne om detta för att få henne att mjukna en aning...

Objuden gäst

Alice Flowers lilla hus låg precis i slutet av bygatan. Det hade bara en våning, men under taknocken fanns ett litet vindsutrymme. Taket bars upp av en rejäl timmerstomme och var täckt av halm. Väggarna var täckta av en smet av lera, gödsel och halm, som kletats på flätat ris och kvistar och sedan fått torka.

Det fanns bara två rum i huset. Det större var kök, sovrum och vardagsrum, allt i ett. I det mindre rummet höll mejerskan ett par kor och en gris. När vinterkylan drog in hände det att hon gick in och lade sig bland korna för att dra nytta av deras kroppsvärme. Både i fähuset och boningsrummet bestod golvet av stampad jord.

William Gunnyld gled snabbt in genom dörröppningen. Alice Flower satt på huk mitt i rummet. Från en stor gryta spreds doften av ärter och bönor. Några vedträn brann sakta i eldstaden på golvet.

Alice Flower rörde i den stora grytan som hängde i en ställning ovanför härden. När hon fick se att förvaltaren smet in genom dörren, glömde hon bort ilskan över de fräcka hönsen. Hon förstod genast att han kom för att snoka om mötet med bönderna häromkvällen. Att neka till att bönderna diskuterat hemma hos henne var ingen idé - det var säkert flera som hade sett att de gått hit tillsammans.

ANNONS

ANNONS

Arbetsvägran?

Gunnyld ville ha saken avklarad snabbt och gick rakt på sak.

Jodå, medgav Alice Flower, några bybor hade tittat in för att prata med henne om varför korna gav så lite mjölk. Då hade ett och annat också dryftats i förbigående.

Det var ju ingen hemlighet att bönderna inte hann med det som skulle göras på den egna jorden! Och nu nalkades skördetiden, och då var extraarbetet på godsherrens jord särskilt betungande. Men inte hade det talats särskilt mycket om det hemma hos henne! Ja, någon kanske hade nämnt det som hastigast, erkände hon.

William Gunnyld skrattade torrt. Denne någon som talat om extraarbetet kanske också nämnde att han tänkte vägra att arbeta på godsherrens jord vid skörden? undrade förvaltaren och log snett.

Nej, bevare mig väl, inte visste hon något om att det förbereddes arbetsvägran. Visst hade också hon hört dessa rykten vid andra tillfällen, men förvaltaren fick allt tala med någon annan i byn om den saken.

Kvarnavgifter

William satte sig på en av de väggfasta bänkarna och såg henne i ögonen. Sedan lät han blicken vandra vidare till ostformarna och smörkärnan i bortre ändan av rummet. Åter fäste han blicken på Alice Flower och frågade om hon trodde att osten skulle bli lika bra i år som förra året.

Alice Flower skruvade besvärat på sig. William Gunnyld passade på att fånga hennes blick igen och gjorde ett nytt försök: Nog kände hon väl ändå till att några bönder tänkte vägra ta sin säd till kvarnen? Var det malningsavgifterna man klagade över?

Ja, om nu förvaltaren envisades kunde hon dra sig till minnes att någon hade nämnt kvarnen. Den låg så illa till, det visste alla, och malningen sköttes inte bra. Bönderna fick ofta vänta flera dagar på att få säden mald. Godsets mjölnare använde alla slags knep och påhitt för att arbeta så lite som möjligt och få ut så stora avgifter som det bara gick.

Bondeuppror

William Gunnyld förstod att han inte skulle få reda på mycket mer än så. Men han påminde avslutningsvis Alice Flower om den gamla regel som sa att den som togs på bar gärning med att köra säd till en annan kvarn än godsherrens blev av med hästen. Och den som malde på egen kvarn fick se sin säd beslagtagen.

ANNONS

William Gunnylds oro hade inte släppt - och om han hade vetat vad som snart skulle komma att hända i hans del av England, hade han säkert inte varit mindre orolig.

Några år senare (1381) bröt ett stort bondeuppror ut (Wat Tyler-upproret även kallat The Peasants Revolt). Upprinnelsen var en extraskatt. Bönderna tog till vapen, men efter en månads förhandlingar och strider var motståndet brutet. Bönderna hade lidit ytterligare ett stort nederlag.

LÄS MER: Livet på landet och i staden under medeltiden

LÄS MER: Bondeuppror

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. Vad var det som orsakade missnöje bland bönderna på godset Forncett?
     
  2. Varför började godsförvaltaren William Gunnyld bli orolig?
     
  3. Vad diskuterades under böndernas möte hemma hos Alice Flower?
     
  4. Nämn några problem som bönderna hade med kvarnen och mjölnaren.
     
  5. Hur reagerade William Gunnyld när han insåg att han inte skulle få veta mycket mer om upprorsplanerna?

Fundera på:

  1. Varför tror du att bönderna på medeltiden hade svårt att genomföra protester mot överheten?
     

Ta reda på:

  1. Vad hände under det stora bondeupproret i England 1381 och vilka följder fick det?
     

 

FÖRFATTARE

Text: Peter Fowelin, SO-lärare och läromedelsförfattare

Senast uppdaterad: 14 oktober 2024
Publicerad: 14 oktober 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

L
1500-talets Stockholm

Kalabalik vid Gråmunkebron - ett case om ett våldsbrott i 1500-talets Stockholm

En mörk septemberkväll år 1511 i Stockholm blev bonden Erik Eriksson indragen i en våldsam konflikt...

M
massaker

Jacquerie - medeltidens största bondeuppror i Frankrike

La Jacquerie var ett stort bondeuppror som ägde rum i norra Frankrike 1358 under hundraårskriget....

M
Föräldralöst barn

Medeltidens hittebarn

Det har alltid funnits barn som föräldrarna inte velat veta av. Under långa tider satte man på...

SO-rummet bok
S
Handelsgille

Innan folkrörelserna

Idag är det svårt att föreställa sig Sverige utan de föreningar och folkrörelser som starkt bidrog...

M
Porträtt

Margherita och Francesco Datinis kärleksbrev : Kärlek och sorg i 1300-talets Italien

Francesco Datini och hans hustru Margherita levde ett rikt liv under senmedeltiden. Parets...

M
Munk som skriver

Böckernas utveckling under medeltiden

Som en följd av kristendomens seger i Europa grundades en rad kloster runtom i Europa. Från 700-...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Livet på landet och i staden på medeltiden

Vardagsliv och andra företeelser i det medeltida samhället (500-1500).

Hi
Karta

Storbritanniens historia

Historia om Storbritannien (England, Skottland, Wales och Nordirland). Här finns material som behandlar Storbritanniens...

Relaterade taggar

Hi
Bondeuppror

Bondeuppror

Bondeuppror blev under senmedeltiden en allt viktigare faktor i politiken. I samband med...

Hi
bönder med hölass

Bönder

Benämningen bonde har använts (och används fortfarande) på olika sätt och vi ska här på ett...

Hi
Schackpjäser

Sociala strukturer

Med sociala strukturer menas här fördelning av olika klasser eller sociala stånd i ett samhälle....

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Frågan om Skottlands självständighet

av: Mattias Axelsson
2021-05-10

I veckans avsnitt pratar Mattias Axelsson (gymnasielärare i samhällskunskap och historia) om Skottland och kraven på skotsk självständighet.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordirlands historia

av: Mattias Axelsson
2021-04-12

I veckans avsnitt pratar gymnasieläraren Mattias Axelsson om Nordirlands historia under 1900-talet och framåt.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
L

Kvinnor på medeltiden i Sverige

av: Julia, Kristoffer och Mattias
2016-11-23

Mattias, Julia och Kristoffer pratar om hur det var att vara kvinna i medeltidens Sverige.

+ Lyssna