Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien
Tommy Eriksson är en populärhistorisk författare och specialist på Nordamerikas urfolk. Han debuterade 1983 med "Den tårdränkta prärien" och har sedan dess skrivit ytterligare sex fackböcker om USA:s indianer samt en rad kulturhistoriska verk. Den senaste boken "Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien" finns nu att ladda ner kostnadsfritt på SO-rummet.
Cheyennerna utmålades av de vita som det ståtligaste och mest fruktade ryttar- och krigarfolket i 1800-talets västern. Som läsare får du följa deras irrfärder från Kanada till ett liv som buffelnomader i norra USA och bevittna de blodiga uppgörelserna med armén.
Författaren gör en modern nytolkning av det sensationella ”Fettermandramat” 1866. I händerna på Little Wolf och nordcheyennekoalitionen utplånas soldaterna till sista man. Det blev den amerikanska krigsmaktens näst största bakslag i krigen mot prärieindianerna under 1800-talet. Endast överträffat av general Custers legendariska fiasko vid Little Big Horn River tio år senare.
ANNONS
År 1877 förvisas hövdingarna Little Wolfs och Dull Knifes nordcheyenner till sydcheyennereservatet i Oklahoma. I vanmakt flyr de snart mot sina hemtrakter i norr. Det blir scenariot för en rafflande flyktodyssé. Dessutom ger boken en inblick i cheyennernas unika demokratiska styrelseskick, deras rättstänkande, de heliga stamrelikernas funktion och andlighetens roll för personlig framgång.
Via länkarna här nere kan du ladda ner boken Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien. Boken är inte utgiven av något förlag utan erbjuds istället av författaren att läsas som nedladdningsbar PDF via SO-rummet (se mer info längre ner). Allt är kostnadsfritt.
Författaren Tommy Erikssons egna ord: Det har tagit mig 4-5 år att forska fram den bok du nu med ett enkelt knapptryck kan få i din hand. Mina senaste så kallade indianböcker - biografierna om general George Armstrong Custer (2011, se recensioner) och hunkpapasiouxhövdingen Sitting Bull (2013, se recensioner) - grundades redan på 1950-talet då intresset för Nordamerikas urfolk stod högt i kurs. Via TV, biograffilmer och fiktions- som dokumentärlitteratur fick jag blodad tand för att dyka djupare i den faktiska verklighet som rörde dessa folk och som ännu var så lite omskriven på svenskt tungomål.
Efter åratal av ”indianskriverier” i tidningar och tidskrifter debuterade jag 1983 med boken Den tårdränkta prärien. Uppföljarna kom 1985 och 1987.
År 1999 sökte jag mig till sydvästerns öknar och kanjoner och publicerade ett kortare arbete betitlat Apache Kid och Västapacherna. Apache Kid var inte precis ett söndagsskolebarn, tvärtom manglades han som apache mellan den vita och den ”röda” världen och blev snarast en gangster som bara försökte överleva, till vilket pris som helst. Boken går säkert att hitta på vissa bibliotek.
I min dagliga profession vid Sörmlands läns landsting hade jag förmånen att få utforska arkiven och under en följd av år, 1987-2005, kunde vi publicera 14 kulturhistoriska alster under min penna. Dessa böcker utgick från det sörmländska scenariot men innebar djupdykningar i arkiv långt utanför länsgränsen. Eftersom böckerna också tog in riksperspektiven fick de god spridning i landet som helhet.
Den aktuella kostnadsfria boken - Little Wolfs krigare i elden - kunde ha publicerats på vilket bokförlag som helst, men saker kom emellan som gjort att jag nu valt att låta SO-rummet ta hand om saken.
Det kan också innebära att förutom studerande även folk i allmänhet får upp ögonen för urfolkens bittra kamp för sin överlevnad, inte minst under flydda sekler.
Författarens populärhistoriska böcker om de nordamerikanska urfolken:
Den tårdränkta prärien, Bokförlaget Settern, 1983 Skuggor över Sierra Madre, Bokförlaget Settern, 1985 Rainbow föll i gryningen, Bokförlaget Settern, 1987 Apache Kid & Västapacherna, Podium förlag, 1999 Custers sista strid, Albert Bonniers förlag, 2011 En dödsvind för mitt folk. Sitting Bull. Livet, komplotten, mordet, Agerings bokförlag, 2013 Little Wolfs krigare i elden - Cheyennefolkets marsch genom historien, SO-rummet, 2024*
*Boken färdigställdes 2019, men blev tillgänglig för allmänheten 2024.
Text: Robert de Vries (red.) och Tommy Eriksson, f d redaktör, populärvetenskaplig författare som forskat i USA:s och om den nordamerikanska ursprungsbefolkningens historia i närmare 50 år och publicerat sju böcker i ämnet.
Kristoffer, Julia och Mattias tar sig an kalla kriget. Vad var det för något? När började och när slutade det? Och fanns det andra saker än väpnade konflikter som var viktiga?