Polistrupperna

Under andra världskriget fick norska och danska flyktingar militär utbildning i Sverige. Detta gick under täcknamnet ”polistrupper” och ”polisutbildning”. Omkring 15 000 norrmän och 3 600 danskar gick igenom utbildningen för att efter kriget sättas in i respektive hemland. Deras uppgift var att upprätthålla ordningen i det kaos som uppstår efter ett krigsslut samt gripa krigsförbrytare.
M
Norska polistrupper

Norska polistrupper får undervisning i skjutvapen.

Flyktingarna från Norge och Danmark

Efter den nazityska invasionen av Norge och Danmark den 9 april 1940 flydde tusentals människor därifrån till det icke krigförande Sverige. Under hela andra världskriget flydde omkring 60 000 norska medborgare och cirka 18 000 danska medborgare till Sverige. Många av de som flydde hit var män i värnpliktsåldern eller som redan hade gjort militär tjänstgöring i hemlandet.

Många av dem hoppades, men få lyckades, ta sig till Storbritannien för att där få militär utbildning och kunna fortsätta kampen mot Nazityskland. Under 1943 blev idén om en polisutbildning i Sverige verklighet och tusentals män som var kvar i landet och var i vapenför ålder utbildades för att kunna skickas till hemlandet i krigets slutskede.

ANNONS

Norska ”hälsoläger”

Den norska regeringen och den norska kungen hade lyckats fly till Storbritannien efter att Norge invaderats av Nazityskland. Från London kunde den norska exilregeringen ge tillstånd och pengar till insatser som motståndsrörelsen ville göra. En sådan insats var att i Sverige skapa så kallade ”hälsoläger” som egentligen fungerade som militär mönstring. Det första ”hälsolägret” startades i juni 1943 och följdes av ytterligare 36 läger runt om i Sverige. 

Vid ”hälsolägren” fick flyktingar genomgå fysiska tester och få de vaccinationer de behövde. De blev också grundligt utfrågade om politisk åsikt och bakgrund för att sedan utvärderas om de passade för militär utbildning. Personer som var nazister bedömdes som olämpliga och skickades till interneringsläger.

Läger med barracker
Bild: Armémuseum
Norska polistrupper under uppställning.

Planerna bakom polistrupperna

En av dem som låg bakom polisutbildningen var docent Harry Söderman. 

Redan under våren 1942 presenterades norska planer på att sätta upp en norsk polisstyrka i Sverige för docent Harry ”Revolver-Harry” Söderman. Planerna var att kunna sätta in en svenskutbildad polisstyrka i Norge vid krigsslutet. Delar av den norska polisen hade blivit influerat av nazismen efter Nazitysklands invasion och det behövdes en polisstyrka som kunde ersätta den då tyskarna kapitulerat. Söderman tyckte det då var för tidigt eftersom kriget stod och vägde vid tidpunkten.
 

Docent Harry ”Revolver-Harry” Söderman (1902-1956)

Söderman var känd internationellt inom ämnet kriminalteknik. Han var med och grundade Statens kriminaltekniska anstalt (SKA) som han även blev chef över. Han hade även arbetat med bland andra amerikanska FBI, brittiska Scotland Yard och Interpol.
 

ANNONS

Kriget vänder

Vid årsskiftet 1942-1943 hade kriget till stora delar vänt till de allierades fördel och frågan togs upp igen. De allierade hade då vunnit flera viktiga strider som vid El Alamein i Nordafrika och Stalingrad i Sovjetunionen. Denna gång var tiden mer mogen och med svenska myndigheters godkännande och norska exilregeringens pengar började Söderman och den norske överläkaren Carl Semb planera polisutbildningen.

Polisutbildningen

Utbildningen av de norska och danska polistrupperna skedde på flera platser i Sverige. Ofta användes herrgårdar med stora ägor där det gick att öva relativt ostört. De första som gick utbildningen fick även bygga de baracker de sov i. I en del av utbildningen ingick övningar med skjutvapen och i de andra delarna blandades teori och praktiska övningar. Lärare vid utbildningarna var svensk militär och även utrustningen kom från svenska armén.

Omkring 15 000 norrmän och 3 600 danskar gick igenom polisutbildningen.
 

Kurirflyg Sverige-Skottland

Under andra världskriget flögs omkring 2 400 turer mellan Bromma i Sverige och Leuchars i Skottland i det som kallas kurirflygen. Viktiga personer och kurirpost transporterades mellan länderna med dessa flyg. 

Flera av dem i polistrupperna, både norrmän och danskar, ville komma över till Storbritannien för att fortsätta kriga mot Nazityskland, men platserna på flygen var begränsade.
 

Norska polistrupper
Bild: Armémuseum
Norska polistrupper under övning.

De norska polistrupperna

En del av de norrmän som fått utbildningen sattes under åren 1944–1945 in vid baserna i Operation Sepals som bestod av läger vid den svensk-norska gränsen. I januari 1945 flögs 1 300 norska polistrupper till Finnmark, allra längst norrut i Norge. De nazityska trupperna hade besegrats av sovjetiska och finska arméer i Finland och i Nordnorge varefter polistrupperna kallades in för att upprätthålla ordningen och rensa området från minor.

Efter Nazitysklands kapitulation 7-8 maj 1945 transporterades de övriga polistrupperna till Norge. Där sattes de nu in i arbetet att ta hand om nazityska soldater som kapitulerat, deras vapen och utrustning samt ta fast krigsförbrytare. Under hösten 1945 upplöstes polistrupperna, men många valde att fortsätta inom det militära och blev den nya grunden i den norska armén.

ANNONS

Den danska brigaden

De danska polistrupperna kallade sig efter sommaren år 1944 för Den Danske Brigade. De nazityska trupperna i Danmark hade kapitulerat 5 maj 1945 och kort därefter sattes brigaden in i Danmark. Likt de norska polistrupperna fick de danska ta hand om nazityska soldater, deras vapen och utrustning. I Köpenhamn blev brigaden beskjuten och tre soldater dödades av anhängare till nazisterna.

Brigaden upplöstes i praktiken den 8 maj 1945, men fortsatte att arbeta i mindre grupper tillsammans med den danska motståndsrörelsen.

Danska brigaden
Bild: Frihedsmuseum, Köpenhamn
Danska Brigaden marscherar i Köpenhamn efter kapitulationen.

Hur kunde detta ske i det neutrala Sverige?

Under andra världskriget var Sverige i praktiken icke-krigförande eller alliansfritt - inte neutralt. Det syns genom de beslut och åtgärder som den svenska samlingsregeringen gjorde under perioden. Samlingsregeringen gick med på krav både från Nazityskland och de allierade för att kunna hålla Sverige utanför kriget.

Nazityskland visste om polisutbildningarna

Genom sina agenter visste Nazityskland om polisutbildningarna. Den nazityska underrättelsetjänsten Abwehr hade skapat ett stort nätverk med nazitrogna norrmän, så kallade quislingar, som agenter. Ett sätt för Abwehr att få information var genom norska quislingar som påstod sig vara flyktingar och därför kunde ta sig in i polistrupperna.

ANNONS

ANNONS

LÄS MER: Sverige under andra världskriget

LÄS MER: Sverige och andra världskriget (artikelserie)

LÄS MER: Svensk säkerhetspolitik under 1900-talet

LÄS MER: Det svenska försvaret under 1900-talet

LÄS MER: Operation Weserübung

LÄS MER: Den 9 april 1940 - Hitler anfaller Danmark och Norge

LÄS MER: Tyskland ockuperar Danmark och Norge

LÄS MER: Hvidstengruppen

Användbara ord och begrepp

Baser: Militära anläggningar.

Brigad: Militär styrka som består av olika delar som marktrupper, artilleri, transport och sjukvård.

De allierade: Med det menas länderna Storbritannien, USA, Sovjetunionen, Frankrike och de övriga länder som slogs mot Nazityskland, Italien och Japan.

Docent: En akademisk titel som markerar att innehavaren har uppnått en vetenskaplig och pedagogisk kompetensnivå som klart överstiger vad som krävs för doktorsexamen.

Exilregering: En regering som tvingats lämna sitt eget land och styra från ett annat land. Norges exilregering styrde motståndet mot den nazityska ockupationen från London, England.

Kapitulera: Att ge upp allt väpnat motstånd.

Kurir: En person som levererar meddelanden mellan till exempel en regering och landets ambassader i utlandet.

Neutralitet (alliansfrihet, oberoende): En stat som väljer att stå utanför krig och inte stödja någon av de krigförande parterna.

Samlingsregeringen: I december 1939 bildades den svenska samlingsregeringen efter att finska vinterkriget hade brutit ut. Samlingsregeringen hade representanter från Socialdemokraterna, Bondeförbundet, Folkpartiet och Högern. Kommunisterna och de nazistiska partierna stod utanför.

Underrättelsetjänst: En organisation (i regel statlig) som hämtar in och bearbetar information till exempel om fiendens verksamhet.
 

Visste du att…

  • Cirka 350 kvinnor från Lottakårerna arbetade som sjuksköterskor inom polistrupperna.
     
  • I Skottland tränades norrmän av den brittiska organisationen Special Operations Executive (SOE) som var experter på bland annat sabotage.
     
  • På Ekerö utanför Stockholm fick norska polistrupper specialutbildning av SOE.
     
  • Det gick trafik med fiskebåtar mellan Norge och Shetlandsöarna utanför Skottland där norrmän kunde komma till Storbritannien och agenter kunde ta sig till Norge. Detta kallades för Shetlandsbussarna.
     
  • Begreppet ”quisling" syftar på den norske nazistiske ledaren Vidkun Quisling och blev i samband Nazitysklands ockupation av Norge synonymt med "landsförrädare".
     

Uppgifter och frågor

Frågor till texten:

  1. När invaderades Norge och Danmark av Nazityskland?
     
  2. Vad var de så kallade ”hälsolägren”?
     
  3. Varför var det ett bättre tillfälle att starta polisutbildningarna år 1943 än år 1942?
     
  4. Vilka uppdrag hade polistrupperna då de sattes in i sina hemländer?

Diskutera:

  1. Varför gick den svenska samlingsregeringen med på krav från Nazityskland och de allierade?
     
  2. Var det rätt av Sverige att genomföra de "hemliga" polisutbildningarna - trots att landet var neutralt? Motivera ditt svar.
     

 

FÖRFATTARE

Text: Bosse Bjerkerot, intendent, Armémuseum/Statens försvarshistoriska museer
 

Senast uppdaterad: 27 september 2024
Publicerad: 27 september 2024

ANNONS

ANNONS

Liknande filmer och poddradio

Liknande artiklar

S
Tyska jagare

Tyskland ockuperar Danmark och Norge

Den 9 april 1940 inledde Tyskland operation Weserübung, invasionen av de neutrala länderna Danmark...

M

Hvidstengruppen

Den danska Hvidstensgruppen bildades i mars 1943. Medlemmarnas viktigaste mötesplats var Hvidstens...

M
Warszawagettot

Warszawagettot och judarnas uppror

I den polska huvudstaden Warszawa hade de tyska ockupationstrupperna inrättat ett getto, speciella...

S

Margareta - drottning och politiskt geni

Margareta Valdemarsdotter, mer känd som drottning Margareta, var kvinnan som förenade Danmark,...

M

Östfronten under andra världskriget

Klockan 3.15 på morgonen den 22 juni 1941 rullade tusentals tyska stridsvagnar in över...

M

Snapphanarna och kampen mellan Danmark och Sverige om Skånelandskapen

För flera hundra år sedan var gränstrakterna i nordöstra Skåne en scen för obarmhärtiga strider om...

ANNONS

Ämneskategorier

Hi

Andra världskriget

Andra världskriget (1939-1945) är det mest omfattande kriget och en av de värsta katastroferna i människans historia....

Hi

Sverige under andra världskriget

Sverige gick en svår balansgång under andra världskriget men lyckades förbli neutralt och undvika kriget.

Hi
Karta

Danmarks historia

Här hittar du material som behandlar Danmarks historia i små och stora perspektiv. Få en helhetsbild eller fördjupa dig...

Hi
Karta

Norges historia

Få en helhetsbild av Norges historia eller fördjupa dig i människors livsöden, viktiga händelser och särdrag under...

Relaterade taggar

Hi
Tyska trupper i Oslo.

Operation Weserübung

Operation Weserübung var det tyska namnet på deras invasion av Danmark och Norge som inleddes den 9...

Hi
neutralitet

Svensk neutralitetspolitik

Sverige har inte varit i krig sedan 1814 då Norge tvingades in i en mindre lyckad union med Sverige...

Liknande Podcasts

SO-rummet podcast icon
M

Stockholms blodbad 1520 - orsaker, händelseförlopp och följder

av: Mattias Axelsson
2020-11-06

Nu i helgen är det 500 år sedan Stockholms blodbad ägde rum. Mattias Axelsson (gymnasielärare i historia) går igenom vad som hände och bakgrunden.

 

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Norges historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2019-04-01

Julia och Mattias fortsätter Norden-specialen genom att prata om Norges historia.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Danmarks historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-10-16

Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter Norden-specialen genom att gå igenom Danmarks historia från de första människorna i Danmark till idag.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Nordens historia

av: Julia, Mattias och Kristoffer
2018-10-02

Julia, Mattias och Kristoffer fortsätter Norden-specialen genom att gå igenom Nordens historia från c.a. år 800 e.Kr till idag.

+ Lyssna

SO-rummet podcast icon
M

Andra världskrigets utbrott

av: Mattias, Julia och Johannes
2018-03-06

Julia, Mattias och Johannes tar sig an starten på andra världskriget. Vad hände och varför?

+ Lyssna