4. Grekisk kultur
Grekisk kultur har satt sin prägel på hela den västerländska civilisationen. Att studera antikens Grekland - dess språk, mytologi, konst, arkitektur, litteratur, filosofi och så vidare - har varit grundläggande i intellektuellt och konstnärligt liv ända fram till våra dagar. Fortfarande idag börjar filosofistudierna på universitetet med Platon och Aristoteles.
5. Idrott
Våra dagars tävlingsidrott har sina rötter i antikens Grekland. Mest känt är såklart de olympiska spelen som hölls mer eller mindre regelbundet vart fjärde år genom antikens tusenåriga historia.
Roms betydelse för eftervärlden
Romarna förde det grekiska arvet vidare till den europeiska civilisationen. Men de förde även med den romerska kulturen som i mångt och mycket var helt unikt i sig självt. Av romarnas egen kultur, som beundrats och satt sina spår, förtjänar främst följande delar att nämnas:
1. Byggnadskonst
Romarna var duktiga ingenjörer och arkitekter. Runt hela romarriket byggdes arenor och amfiteatrar med plats för tusentals åskådare; palats och tempel - ibland med kupoler; broar och akvedukter med valvspann; och tusentals mil med stenbelagda vägar. En stor del av deras byggnader, broar, akvedukter och vägar finns kvar än idag.
2. Statskonst
Romarnas politiska institutioner har gett upphov till många ord som vi använder idag. Till exempel republik, senat, konsul, veto, diktator, kejsare och så vidare.
3. Rättsväsendet
Den romerska rätten blev grunden för det europeiska rättssystemet. Många av våra lagar kommer därifrån.
4. Den kristna kyrkan
År 380 gjordes kristendomen till romersk statsreligion. Den kristna kyrkan med påvedömet har därmed sitt ursprung i romarriket. Kyrkans språk, latinet, blev för lång tid framåt ett europeiskt internationellt språk som användes inte bara i kyrkliga sammanhang utan också i all intellektuell verksamhet, till exempel vid universiteten runt om i Europa.
5. Tanken på ett europeiskt kejsardöme
Det västromerska riket gick visserligen under till slut, men tanken på ett stort och enat europeiskt kejsarrike - imperietanken - levde kvar under århundraden. År 800 lät den frankiske kungen Karl den store påven kröna honom till romersk kejsare. Lite senare, år 962, var det den tyske kungen Otto den store som återigen, av påven, kröntes till kejsare i det romerska riket av tysk nation.