Följden blev kulturrevolution.
De svenska och finska språken utvecklades
Gustav Vasa lät beslagta kyrkans bokpressar och han införde den första censurlagen. Reformatorn Olaus Petri fick uppdraget att redigera Nya testamentet på svenska. Snart kom hela Bibeln i svensk översättning. Några år senare fanns Nya testamentet och delar av det gamla också på finska, översatta av Finlands reformator, finlandssvensken Micael Agricola, som på det sättet blev det finska skriftspråkets fader. De svenska och finska biblarna, tryckta i Stockholm, kom att ge folken i respektive rikshalva varsin första ordskatt, för samma svenska och finska predikades nu i alla kyrkor, i alla landskap, oberoende av lokal dialekt.
Men samtidigt klipptes de månghundraåriga banden med Europas kulturcentra av för flera generationer framåt. Uppsala universitet var stängt i nästan hundra år. Skolor, sjukvård och fattigvård, allt som kyrkan hade skött förföll.
Detta innebar katastrof för undervisning och utbildning. De som opponerade sig drevs i landsflykt, fängslades eller avrättades.
Flera stora bondeuppror
De omskakande reformerna utlöste flera uppror, i synnerhet i Dalarna där folket kände sig lurat av Gustav Vasa, som ju förts till makten med dalkarlarnas hjälp. Men det var Småland som svarade för det allvarligaste hotet där Nils Dacke ledde böndernas protester. Smålänningarna hade fått nog av skatter, kyrkliga reformer och fogdarnas hårdhet. Ett helt landskap försökte för sista gången i Sveriges historia resa sig mot centralmakten. Samtliga uppror slogs ner genom en kombination av förhandlingar, blankt stål och eld. Ibland med hjälp av utländska knektar. Alla upprorsledare som inte gick i landsflykt avrättades.
Behandlade riket som sin privata egendom
Kungen lade sig i allt. Han skrev brev om hur bonden skulle sköta sina bin, slakta sina får, ta in sitt hö och gräva diken. Ingen svensk kung har skrivit så många brev som Gustav Vasa. Breven flödade ut ur hans skrivkammare i en ständig monolog till folket. Han ville inte ha någon dialog, aldrig bli motsagd. De som inte lydde kungens befallningsliknande råd drabbades av hans vrede. Misskötta kronohemman (gårdar som hyrdes ut av staten) tog han själv hand om. Han var tyrannisk och oberäknelig, men samtidigt en av de få regenter vi haft som haft stora kunskaper om lantbruk.
Lade grunden för en starkare statsmakt
Gustav Vasa styrde enväldigt och införde arvkungadöme i Sverige, men lade samtidigt grunden till modern förvaltning och skatteindrivning, styrt från Stockholm. Över hela riket byggdes bastanta borgar till försvar och förvaltning, och för att visa vem som nu hade makten över kyrkan och adeln.
Då Gustav Vasa gick ur tiden var Sverige ett enat, centralstyrt, självständigt land med egen utrikespolitik, i stort sett självförsörjande och med eget försvar.
Hans regering blev trots alla slitningar och hårda tag en stor framgång, för landet, för folket och inte minst för honom själv - ingen svensk kung har avlidit så förmögen som Gustav Vasa. Han ägde över 5000 hemman och fler slott och gods än någon annan. Han var landets största köpman, privatbankir, gruvägare, skeppsbyggare och redare.
LÄS MER: Vasatidens Sverige 1521-1611
LÄS MER: Vasatidens Sverige - ett statsbygge i Europas utkant
LÄS MER: Gustav Vasa - tyrann eller landsfader? (artikelserie)
LÄS MER: Gustav Vasa - frihetskämpe, reformator och diktator (artikelserie)
LÄS MER: Sverige under Gustav Vasa
LÄS MER: Reformationen i Sverige
LÄS MER: Kalmarunionen
PODCAST: Vasatiden