Däremot gav kungen inte mycket pengar till skolorna. Universitetet i Uppsala och klosterskolorna hade stängts. De enda skolor som fanns var några läs- och räkneskolor i städerna. Det var brist på utbildat folk, och kungen hade besvär med att skaffa medhjälpare som kunde skriva och föra kassaböcker. Några av sina främsta medhjälpare fick han hämta från Tyskland.
En del av kronans inkomster använde Gustav Vasa för att reparera och bygga till de gamla slotten.
I kungens skrivarstuga
Kungen och hans medhjälpare lyckades få ordentlig kontroll över fogdarna ute i landet. De måste varje år redovisa den skatt de hade fått in. Om de inte kunde redovisa ordentligt, skulle de stoppas in i fångtornet på Stockholms slott, sa kungen.
I sin skrivarstuga på slottet lät kungen skriva många brev till sina fogdar, och han varnade dem ofta. En fogde som inte hört av sig fick denna hälsning:
Vi kunne icke förstå, hur det haver sig med dig. Antingen är du kommen in i uti något berg och haver där blivit kvarhållen en tid lång eller att några käringar hava dig så trollat, att du mist minne och förnuft eller ock att fingrarna är skamfilade på dig eller munnen så tillsömmad och händerna sammanbundna att du icke mera varken tala eller skriva kan.
Reformationen i Sverige
Den svenske prästen Olaus Petri hade varit i Wittenberg och hört hur Martin Luther ville reformera (förbättra) kyrkans lära. Olaus Petri arbetade bland annat som predikant i Stockholms storkyrka. Han blev senare Gustav Vasas kansler.
Kungen och Olaus Petri var ibland ovänner, men arbetade båda för att göra Sverige till ett protestantiskt land. Olaus Petri ville förändra kyrkans lära på samma sätt som Luther gjort. Kungen var däremot mest intresserad av att genom reformationen få ökad makt och rikedom.
LÄS MER: Vasatidens Sverige 1521-1611
LÄS MER: 1500-talets Sverige, del 2: Livet på landet
LÄS MER: 1500-talets Sverige, del 3: Bondeupproren och Gustav Vasas statsbygge
LÄS MER: 1500-talets Sverige, del 4: Vasasönerna
LÄS MER: Gustav Vasa
LÄS MER: Reformationen
LÄS MER: Gustav Vasa - tyrann eller landsfader? (artikelserie)
LÄS MER: Gustav Vasa - frihetskämpe, reformator och diktator (artikelserie)
LÄS MER: Reformationen i Sverige
LÄS MER: Sverige under Gustav Vasa
LÄS MER: Kalmarunionen
LÄS MER: Svenska skatteväsendets historia
PODCAST: Vasatiden